De ce s-a supărat România pe Ungaria? Mizele discuțiilor Aurescu-Szijjarto de la București

de Clarice Dinu     HotNews.ro
Marţi, 26 mai 2020, 17:08 Actualitate | Politic


Szijjarto și Aurescu
Foto: Facebook
​Vizita ministrului ungar de Externe, Peter Szijjarto, la București a venit într-un moment tensionat al relatiilor româno-ungare, legat într-o bună măsură de schimbul de declarații între București și Budapesta pe tema autonomiei Ținutului Secuiesc. Supărarea părții române este însă una de mai lungă durată și se referă, în principal, la infuzia masivă de bani a Ungariei în Transilvania.

Marți, Aurescu și Szijjarto și-au prezentat pozițiile, ajungând doar în etapa enunțării bunelor intenții.

O vizită nedorită

Pentru a gestiona un moment cu potențial exploziv la nivelul percepției publice, momentul aniversării / comemorării Trianon, 4 iunie, Ministerul român de Externe a făcut eforturi diplomatice pentru ca această vizită să nu aibă loc acum. Prin ambasadele Ungariei la București și României la Budapesta lui Peter Szijjarto i s-a transmis să renunțe la planul său, fără succes însă. În ciuda demersurilor de joia și vinerea trecută, sâmbătă pe agenda publică lui Szijjarto a fost anunțată o conferință de presă comună la Cluj Napoca cu liderul UDMR, Kelemen Hunor. În acest context, Bogdan Aurescu, l-a invitat pe omologul său ungar la București, întâlnirea fiind convenită în ultimul moment, mai exact luni, în preziua anunțată pentru vizita oficialului ungar în România.

De altfel, ministrul român de Externe, a recunoscut în conferința comună de presă de la București, cu Peter Szijjarto, contextul. „Așa cum i-am transmis, aș fi preferat ca această vizită să aibă loc după 4 iunie”, a spus Aurescu, precizând însă că l-a invitat la București pe Szijjarto, căruia i-a spus „colegul meu”, pentru că România dorește să evite deteriorarea relațiilor bilaterale.

Trianon, o aniversare și „o mare supărare”

„Un prim semnal concret al dorinței părții ungare de a adopta o poziție constructivă este ca în perioada imediat următoare oficialii din Ungaria prezenți pe teritoriul României să nu facă declarații contrare spiritului parteneriatului strategic în așa fel încât să respectăm logica acestuia, a tratatului politic de bază și manifestând respect pentru ordinea constituțională din România. (…) Orice astfel de declarații în contextul în care se marchează aniversarea sau comemorarea Trianon vor duce la deteriorarea relțiilor. Nu contestăm dreptul suveran al Ungariei de a stabili modalități de aniversare sau comemorare a evenimentelor istorice semnificative pentru statul și poporul ungar. Doar că pentru noi are o astfel de semnificație. Interpretarea diferită a faptelor istorice e posibilă, dar e necesar să depășim confruntarea generată de această interpretare a faptelor istorice”, a spus Aurescu.

„Are dreptate domnul ministru că nu trebuie ca aceste discuții să influențeze relatiile noastre bilaterale”, a spus și Peter Szijjarto, precizând că Trianonul este „o mare supărare” pentru Ungaria care a pierdut în urmă cu un secol două-treimi din teritoriul său.

Ardealul, ungurii și campania electorală

În spatele ușilor închise, Aurescu i-a cerut lui Szijjarto ca Budapesta să fie rezervată în privința atacurilor la adresa înalților demnitari ai statului român. În timpul conferinței comune de presă, el nu a amintit acest lucru, însă a făcut-o ministrul ungar. Szijjarto a făcut o referire, fără a nominaliza însă, la declarațiile președintelui Klaus Iohannis referitoare la Ardealul dat ungurilor de către PSD, menținându-le în logica electorală internă din România.

„Nu vrem să participăm la discuții privind politica internă a României. Sperăm ca în viitor să nu se repete. Am dori ca în perioada alegerilor, acestea să nu constituie un moment de divergențe”, a spus el. De altfel, chiar președintele Klaus Iohannis a declarat că afirmațiile sale nu au legătură cu comunitatea maghiară, ci cu PSD, fapt transmis de altfel și pe canale specifice părții ungare.

Ulterior, într-o conferință la Cluj, alături de liderul UDMR, Kelemen Hunor, Szijjarto a calificat declarația lui Iohannis drept dăunătoare, insistând că nu a înțeles de ce șeful statului a implicat Ungaria și maghiarii într-o dezbatere de politică internă.

Banii Budapestei, motiv de tensiune

Dincolo de aceste aspecte, una dintre mizele întâlnirii a fost programul de dezvoltare economică derulat de Guvernul Viktor Orban în Transilvania.

„Planul Kos Karoly”, convenit în 2016 și pus în practică începând cu anul următor este o consecință a Strategiei Națiunii asumată de Viktor Orban în urmă cu aproape zece ani și are ca scop reunificarea națională a maghiarilor din bazinul Carpatic, din punct de vedere identitar, nu geografic. Iar pentru asta a pus la bătaie miliarde de euro, o parte substanțială ajungând la comunitatea maghiară din Transilvania.

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a reclamat, în mod repetat, că investițiile masive ale Guvernului Ungariei în Transilvania nu au acordul României, reclamație rămasă fără răspuns până azi. Mai mult, în recentul scandal în care a fost implicat ambasadorul român în Ungaria, izbucnit după critici ale unui parlamentar de opoziție privind ajutorul dat maghiarilor de peste graniță, Peter Szijjarto a intervenit susținând filosofia guvernului Orban: „Ungurii care trăiesc peste graniţe fac parte din națiunea maghiară, așa că îi vom ajuta în viitor exact așa cum am făcut-o şi până acum. Pentru că maghiarii de peste graniță pot conta pe guvern”.

Cum s-a derulat acest program? Liderul UDMR Kelemen Hunor declara într-un interviu pentru presa maghiară că liderii de la București, Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu, nu au cerut un acord scris pentru asta.
Administrația condusă acum de PNL îl cere. Bogdan Aurescu și Peter Szijjarto au convenit marți, la București, să înceapă discuțiile.

„În 2017 am vorbit cu Teodor Meleșcanu despre această problemă (programul economic – n.r.). Am discutat condițiile. Ne-am uitat în ochii celuilalt. Și astfel am stabilit programul. Am înțeles că dl ministru vrea să facem o înțelegere în scris. Vom face. Pe teritoriul României, fără acest acord nu putem”, a spus Szijjarto.

Ce vrea Bucureștiul? „Am transmis colegului meu care sunt parametrii minimi, de bază, pe care acest program ar trebui să îi respecte, care sunt premisele esenţiale pentru discuţii cu privire la acest subiect. Am propus să discutăm despre încheierea unui acord cu privire la acest program care să aibă în vedere gestionarea de o manieră transparentă şi nediscriminatorie a acestor elemente ale programului, nu pe criterii etnice, nu cu încălcarea legislaţiei europene sau româneşti privind concurenţa pe piaţă”, a spus Bogdan Aurescu.

Ce probleme sunt cu investițiile Guvernului Ungariei în Transilvania

Guvernul Ungariei finanțează proiecte ale comunității maghiare din România prin intermediul Fundației Pro Economica, înființată de persoane apropiate UDMR. Programul este însă neconform în raport atât la Tratatul de bază dintre România şi Ungaria, cât și cu Raportul privind tratamentul preferenţial al minorităţilor naţionale de către statul înrudit al Comisiei de la Veneția.
Primul prevede o limitare a intervenției unui stat în cazul minorităților înrudite doar la domeniile educație și cultură. De asemenea, raportul Comisiei de la Veneția vorbește tot despre aceleași două domenii.

Mai mult, același document subliniază faptul că în condițiile în care legi a căror aplicare privește minoritățile înrudite din alt stat în domenii care nu sunt prevăzute de tratate internaționale sau cutume care prezumă acordul statului respectiv, acesta trebuie cerut înainte de aplicarea oricărei măsuri. Or, Ungaria nu l-a cerut.

În plus, derularea programului Guvernului Ungariei printr-o asociație neguvernamentală din alt stat nu este în conformitate cu criteriile enunțate de Comisia de la Veneția.

În privința criteriilor etnice, invocate de partea română, chiar dacă Fundația Pro Economica susține că derulează proiecte la nivel național, derularea acestora a fost doar în județele Haghita, Covasna și Mureș, în zone în care procentul etnicilor maghiari este de peste 70%.

Cu toate acestea, autoritățile de la București au evitat să califice tranșant drept ilegal programul derulat de Guvernul Ungariei în Transilvania, preferând să invoce lipsa acordului României. Acesta probabil și în lipsa unor investiții ale Bucureștiului în dezvoltarea economică a celor trei județe, din care Harghita și Covasna în topul celor mai sărace din țară. De asemenea, sume consistente au ajuns, prin TVA, în bugetul național.

Momentul semnării unui acord în privința programului economic al Budapestei nu a fost avansat în conferința de presă comună a celor doi ministri de externe, rămânând doar invitația lui Szijjarto ca Aurescu să facă o vizită oficială în Ungaria. Dar și că programul va continua.

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

22960 vizualizari

 • -18 (54 voturi)    
  Felicitari Ungariei (Marţi, 26 mai 2020, 17:56)

  bcsb [utilizator]

  ca baga bani in Transilvania. Nu e nici o problema ca intra bani in RO, mai ales ca e un plan de miliarde de euro (cum zice in articol). Fiecare tara incearca intr-un fel sau altul sa isi sprijine comunitatile care dintr-un motiv s-au altul traiesc in alta tara. Si RO are comunitati de romani in foarte multe tari (Serbia, Ucraina, Ungaria, etc), si e foarta bine daca ii sprijina.
  • +34 (46 voturi)    
   Scopurile reale ale investitiilor (Marţi, 26 mai 2020, 19:11)

   Cozmin II [utilizator] i-a raspuns lui bcsb

   Scopurile reale ale investitiilor sunt foarte murdare.
   Normal ar fi ca Ungaria si udmr sa nu mai duca o politica murdara, iredentista, revizionista si sovina impotriva Romaniei si impotriva populatiei romanesti din anumite judete ale tarii.
   Normal ar fi ca Ungaria si udmr sa inteleaga ca Transilvania apartine Romaniei si sa-i indemne pe maghiarii din Romania sa invete si sa foloseasca limba oficiala a statului.
   Normal ar fi ca Ungaria si udmr sa-si ceara scuze Romaniei pentru crimele odioase, persecutiile salbatice, deznationalizarea si alungarea Romanilor din unele zone ale Transilvaniei.
   Normal ar fi ca Ungaria si udmr sa inceteze cu pretentiile lor aberante, sub pretextul pastrarii obiceiurilor si traditiilor lor.
   • -2 (16 voturi)    
    Sa muncim si noi mai mult (Marţi, 26 mai 2020, 20:55)

    galeo [utilizator] i-a raspuns lui Cozmin II

    Si sa bagam mai multi bani decat ungurii.
    De ce sa nu fie mai degraba o competitie pozitiva, care investeste mai mult in Transilvania, si nu politica sa moara capra ungureasca.
   • -4 (10 voturi)    
    Asa este...dar noi de ce bagam bani in Republica (Miercuri, 27 mai 2020, 2:47)

    Seby30 [utilizator] i-a raspuns lui Cozmin II

    Moldova? Este o situatie identica. Daca cerem asta partii maghiare, ar fi bine sa renuntam si noi la ajutoarele oferite Chisinaului. Oricum nu sunt primite cu bucurie.....
    • +13 (13 voturi)    
     Romanii sunt majoritari (Miercuri, 27 mai 2020, 7:40)

     Soro [utilizator] i-a raspuns lui Seby30

     Exista o diferenta. Romanii sunt majoritari in Moldova iar ajutarea lor nu constituie o politica separationista. Noi nu sustinem luarea unor teritorii din Moldova ci sustinem TOATA Moldova. Programul economic maghiar sustine dezvoltarea afaceritor pe criterii etnice.
     • -2 (2 voturi)    
      ...deci.. (Miercuri, 27 mai 2020, 8:18)

      Observatore [utilizator] i-a raspuns lui Soro

      Restitutio in Integrum .
    • +9 (13 voturi)    
     De. . . . . (Miercuri, 27 mai 2020, 7:53)

     Vali Cel Batran [utilizator] i-a raspuns lui Seby30

     . . . . . prosti! Romania baga bani in Republica Moldova, da sute de burse studentilor moldoveni si Dodon impreuna cu Prim Ministrul lui, ii rad-n nas de cate ori are ocazia si incheie acorduri de colaborare u Uniunea Euroasiatica, in loc sa sprijine in mod direct aderarea la UE. Alti prosti. Bagam bani intr-o cauza care nu este a noastra si este evident pierduta! Romania are la granita nu un stat cooperant ci unul deosebit de ostil!
   • -3 (3 voturi)    
    Normal ar fi... (Miercuri, 27 mai 2020, 8:16)

    Observatore [utilizator] i-a raspuns lui Cozmin II

    .. sa intensificam sa intensificam ajutorul dat Republicii Moldova . Nu ?
   • +3 (3 voturi)    
    Cine va fi proprietarul acestor investiții? (Miercuri, 27 mai 2020, 8:40)

    asavreau [utilizator] i-a raspuns lui Cozmin II

    Statul Ungar?
 • -14 (44 voturi)    
  Si unde e problema ? (Marţi, 26 mai 2020, 18:11)

  galeo [utilizator]

  Nu e bine ca bag ungurii bani in Transilvania?
  Ce e rau in asta?
  Noi nu facem la fel cu Rep. Moldova?
  • +15 (21 voturi)    
   Diferenta (Marţi, 26 mai 2020, 20:29)

   Kepler [utilizator] i-a raspuns lui galeo

   (f. mare) este ca romanii, sau moldovenii, in r. Moldova sint majoritatea mai mult decit evidenta in timp de maghiarii in Transilvania sint o minoritate si au fost intotdeauna o minoritate cu procente variabile de-a lungul istoriei.
   • -8 (16 voturi)    
    Gresit (Marţi, 26 mai 2020, 20:57)

    galeo [utilizator] i-a raspuns lui Kepler

    In Rep. Moldova majoritatea se considera moldoveni si nu romani, ce vorbesc limba moldoveneasca.
    E e chestiune de nuanta, un pretext ca nu vor sa fie asemuiti cu romanii, pentru ca romanii au o imagine proasta peste tot.
    Asta e cruntul adevar.
    • +11 (11 voturi)    
     Asta (Marţi, 26 mai 2020, 22:23)

     Kepler [utilizator] i-a raspuns lui galeo

     a fost ideea ruseasca: la 1812, teritoriul era parte a Moldovei si atunci a fost cind au luat chiar mai mult decit jumatate din Moldova, adica Basarabia. Detaliile sint cunoscute si disponibile in internet. Marea problema a fost perioada interbelica cind Basarabia a fost parte a Romaniei, dar paradoxal pactul RM le-a permis dupa terminarea razboiului sa-i declare pe romani drept invadatori nazisti si sa treaca la o rusificare fortata de tip comunism sovietic. Oricum sint mai liberi acum.
 • +4 (40 voturi)    
  Peter Szijjarto a venit în România deși... (Marţi, 26 mai 2020, 18:37)

  Tutea [utilizator]

  ....i s-a comunicat să nu vină? Pe ce lume trăim, domnilor? Cam la ce să ne mai așteptăm din partea Ungariei? Mâine Budapesta declară Ținutul secuiesc o parte a Ungariei și noi o să ne lamentăm că...le-am spus să nu-l declare și doar atât??? Domnule Bogdan Aurescu, dacă lucrurile au stat așa...la ce v-ați mai umilit să-l chemați la București? Nu spun nimic, poate sunteți un diplomat foarte bun dar, să-mi fie cu iertare, sunteți mult prea slab pentru funcția de ministru de Externe. Încercați o altă poziție, oriunde dar lăsați acest minister pentru bărbați de stat!!!
  • +4 (10 voturi)    
   bărbați de stat, Mele? (Marţi, 26 mai 2020, 19:55)

   di livio [utilizator] i-a raspuns lui Tutea

   Szijarto o venit s-aducă pate Ardealu năpoi, ăla dat de Ciolacu lu Orban...Viktor, nu Lucovid
 • +28 (38 voturi)    
  Tratatul de la Trianon si ...altele (Marţi, 26 mai 2020, 18:50)

  Azra [utilizator]

  Daca Undaria este atat de nemultumita de Tratatul de la Trianon, semnat la incheierea primului razboi mondial, de ce nu isi varsa naduful pe coalitia statelor invingatoare de atunci, cu care atat Romania cat si Ungaria au semnat tratate la Trianon!? Ar fi mult mai simplu si mai eficient sa le spuna acestora, direct, "supararea" sa si sa nu mai vina in Romania-neinvitati-oficiali de la Budapesta , incepand cu primul ministru, presedintele parlamentului ungar , vice-prim ministri sau ministri care sa se lamenteze pentru "imensa" nedreptate facuta Ungariei! ca si cum Ungaria ar fi semnat acel tratat cu Romania!!Asta este o atitudine politica de profunda lasitate si lipsa de curaj si verticalitate!
  Cat despre "programele economice" ale Budapestei care vizeaza -etnic- cele trei judete cunoscute, aici este si vina autoritatilor romane care in decursul timpului au neglijat investitii economice importante in aceste judete.Este de notorietate fie si faptul ca drumurile din Covasna si Harghita sunt printre cele mai rele din tara, spre a mentiona doar un exemplu singular
  • -14 (16 voturi)    
   e simplu, nu coalitia i-a luat 3/4 din teritoriu.. (Marţi, 26 mai 2020, 20:24)

   demaGOGU [utilizator] i-a raspuns lui Azra

   ...ci Romania, Slovakia, Serbia, etc.

   invers,Hu nu poate solicita fostelor puteri coloniale de la Versailles - Franta si Anglia in principal -ceva ce nu poseda la moment!
   • +12 (14 voturi)    
    Care teritoriu l-a pierdut , , , (Miercuri, 27 mai 2020, 8:04)

    Vali Cel Batran [utilizator] i-a raspuns lui demaGOGU

    . . . . Ungaria? Care nu l-au avut? A fost teritoriul imperiului Austro- Ungar care era alta entitate statala si care a pierdut razboiul de ea declansat! Nici nu pricep de ce i se spunea Austro- Ungar pentru, ca Ungaria era un fel de apendice in acest imperiu! Adica necesar dar si declasator de boli in care caz se extirpa si se poate trai foarte bine si fara el!
    • -5 (7 voturi)    
     ...vezi... (Miercuri, 27 mai 2020, 8:21)

     Observatore [utilizator] i-a raspuns lui Vali Cel Batran

     ... ca dai in mitea pruncilor .
     • +3 (5 voturi)    
      Am scuze ca . . . . (Miercuri, 27 mai 2020, 13:41)

      Vali Cel Batran [utilizator] i-a raspuns lui Observatore

      . . . . peste 70 de ani oricare om da un pic in mintea copiilor, dar asta nu inseamna neaparat ca sunt prosti!
      • 0 (2 voturi)    
       ..nu , dar emininke.. (Miercuri, 27 mai 2020, 15:39)

       Observatore [utilizator] i-a raspuns lui Vali Cel Batran

       la stefan gheorghiu .Acolo ai ramas .
       • +3 (3 voturi)    
        Daca faceam . . . . (Joi, 28 mai 2020, 8:07)

        Vali Cel Batran [utilizator] i-a raspuns lui Observatore

        . . . Stefan Gheorghiu eram parlamentar acum cu state vechi!
    • +3 (3 voturi)    
     Da (Miercuri, 27 mai 2020, 13:24)

     oopsie_daisy [utilizator] i-a raspuns lui Vali Cel Batran

     Pai da, asta nu pricep nici eu: de ce Austria nu se plange si ea de 100 de ani pe tema teritoriilor pierdute ?
   • +9 (9 voturi)    
    de ce (Miercuri, 27 mai 2020, 8:21)

    codrean [utilizator] i-a raspuns lui demaGOGU

    uitati mereu Austria ? Granita "istorica" era pe raul Leitha, cetatenii din Burgenland au plebiscitat sa ramana la Austria ! La fel a decis si majoritatea din Ardeal : sunt romani, vreau Romania !
  • +1 (1 vot)    
   drumurile din Covasna&Harghita (Miercuri, 27 mai 2020, 9:47)

   constantinv [utilizator] i-a raspuns lui Azra

   Principala vina o poarte conducatorii locali(maghiari) care NU au dorit si NU doresc sa existe drumuri bune. Am fost de multe ori in statiunea Covasna si am putut sa vad. Se stie ca statiunile sunt zone cu multi bani la buget. De ce oare asta NU se intampla in aceste locuri? UNDE se duc banii?! In ultimii 10 ani, in vestul orasului, cartierul Voinesti, au aparut 3(TREI) noi hoteluri. Pai asta inseamna un urias potential turistic!!! Unde se duc banii din taxe si impozite? S-a modernizat(cu bani europeni) drumul dintre Tg. Secuiesc si Covasna. Dar iesirea din Tg. Secuiesc a ramas aceeasi ca si in urma cu 20 de ani.
   Mult hulitul Oprisan a reusit sa treaca drumul interjudetean Focsani-Tg. Secuiesc la DN. Astfel s-a putut moderniza(ASFALTA!!!) si portiunea dintre Gresu(Vrancea) si Ojdula(Covasna) lucru ce NU a fost dorit/facut de autoritatile covasnene.
   Pe de o partye se cere(la nivel de tara) autonomie locala dar cand e vorba de facut ceva se cere mila "miticilor"de la Bucuresti.
 • -1 (7 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Marţi, 26 mai 2020, 18:50)

  [anonim]

 • +16 (24 voturi)    
  E clar, (Marţi, 26 mai 2020, 18:59)

  Kepler [utilizator]

  orice infrastructura construita cu bani din Ungaria in Romania (Transilvania) trebuie sa aiba doar scopuri culturale si acest lucru trebuie de fiecare data verificat cu minutiozitate. Mai mult, UDMR-ul ar trebui transformat intr-o asociatie culturala si nu politica cum este acum.
  • +5 (5 voturi)    
   hai (Miercuri, 27 mai 2020, 8:27)

   codrean [utilizator] i-a raspuns lui Kepler

   sa fim seriosi; banii aia sunt o nimica toata, praf in ochi, propaganda. Viitorul economic al regiunii este determinat de dezvoltarea Romaniei pe intreg teritoriul ei, o dezvoltare integrala si integrata a intregului spatiu! Mai e si proximitatea de cea mai importanta sursa de finantare si piata de desfacere : 200 km de Bucuresti, 800 de Budapesta !
 • +21 (23 voturi)    
  PS la comentariul anterior (Marţi, 26 mai 2020, 19:09)

  Azra [utilizator]

  Tot cu referire la Ttrianon:mai trebuie adaugat un lucru;
  Austia, care inaintea primului razboi mondial era un Imperiu de sute de ani, s-a pomenit dupa Trianon un statulet de o dimensiune apropiata Ungariei!Dar nu i-am auzit niciodata pe austrieci, oficiali sau ne, sa se fi lamentat pentru aceasta "tragedie". Ba , dimpotrivam s-au impacat cu situatia si si-au vazut de treaba.Si uite unde au ajuns, din nou!In timp ce oficialitatile Ungariei isi pun lumea in cap cu acuzatii si recriminari despre Trianon si risipesc banii europeni, cu miliardele de Euro pe proiecte Fata Morgana,pe care ii inghite coruptia, in loc sa ii foloseasca pentru dezvoltarea tarii. Ar fi ajuns si ei pe unde este Austria; din nou.
 • -18 (26 voturi)    
  Aurescu e suparat ca se investesc bani (Marţi, 26 mai 2020, 19:56)

  eucomentez [utilizator]

  Ministrul de externe declara ca este suparat ca se investesc bani in Transilvania. E o declaratie pentru care ar trebui sa-si dea demisia.

  A uitat sa-si ceara scuze pentru declaratiile jignitoare fata de Ungaria si extrem de nepoliticos a declarat ca nu s-ia dorit aceasta intalnire. Alt motiv pentru demisie.
  • +10 (20 voturi)    
   De ce sa-si ceara scuze ? (Marţi, 26 mai 2020, 21:26)

   Cozmin II [utilizator] i-a raspuns lui eucomentez

   Care sunt declaratiile jignitoare ?
   Ca Ungaria nu recunoaste tratatul de la Trianon ?
   Ca vrea sa puna mana pe Transilvania ?
   Ca ii incita pe maghiarii din Transilvania sa nu invete si sa nu foloseasca limba oficiala a statului in care traiesc, sa nu permita Romanilor din alte zone sa se mute in Transilvania, sa nu respecte simbolurile romanesti, sa nu respecte Ziua Nationala a Romaniei ?
   Maghiarii si-au cerut scuze Romaniei pentru crimele odioase, persecutiile salbatice, deznationalizarea si alungarea Romanilor din unele zone ale Transilvaniei, in perioada ocupatiei, dar si ulterior, de cate ori au avut ocazia ?
   • -6 (12 voturi)    
    limba română (Marţi, 26 mai 2020, 21:35)

    iusuf50 [utilizator] i-a raspuns lui Cozmin II

    Nu-i adevărat că Ungaria incită la neînvățarea limbii române, scuză mă Cosmine dar asta e o prostie crasă.Chiar contravine intereselor lui. Și scuză-mă ce a făcut România pentru asta. Clamează că maghiarii nu vorbesc românește dar în fapt îi convine. Cât de celelalte spuse de tine, nici nu merită să comentez
   • -5 (11 voturi)    
    Nu-mi plac ungurii, (Miercuri, 27 mai 2020, 2:56)

    Seby30 [utilizator] i-a raspuns lui Cozmin II

    dar tu ar trebui sa te inscrii in PRM. Esti depasit, traiesti in trecut, la fel ca acei nationalisti unguri pe care nu-i suporti. Ne-au facut multe belele, dar nici noi nu am fost sfinti. In 1848 si noi am macelarit in sate unguresti, in perodata totalitarismului si noi am romanizat unguri etc....Cea mai mare problema e ca niciodata nu am resoectat Tratatul de la Trianon, care ne-a dat Transilvania. Citeste Tratatul minoritatilor, noi l-am semnat. Fara respectarea acelul tratat, Unirea nu e valabila.
    • +2 (2 voturi)    
     Spune-mi rogu-te . . . . (Miercuri, 27 mai 2020, 13:46)

     Vali Cel Batran [utilizator] i-a raspuns lui Seby30

     . . . . ce am eu ca roman in Romania si tu ungur nu ai? Da-mi mie doua trei exemple!
     • +1 (1 vot)    
      Este clar . . . (Joi, 28 mai 2020, 8:09)

      Vali Cel Batran [utilizator] i-a raspuns lui Vali Cel Batran

      . . .ca nu gasesti cele trei exemple cerute de mine! Si te intreb: De ce mananci cu lingura . . ?.
 • -3 (15 voturi)    
  diferente temporale (Marţi, 26 mai 2020, 20:23)

  JooFerenc [anonim]

  ...dintre momentele istorice! :) Unul cu o istorie de 1000 si ceva de ani , general recunoscuta, celalalt cu una suta de ani si aceea discutabila dupa cuvintele mult decoratului domn Boia! :D
  • +10 (14 voturi)    
   Numai ca (Marţi, 26 mai 2020, 21:20)

   Kepler [utilizator] i-a raspuns lui JooFerenc

   cei 1000 de ani au fost in trecutul deja indepartat, de tip feudal intr-o buna parte, in timp ce suta de ani valoreaza cit cei 1000 pt ca este ultima. Iar romanii au fost majoritari in Transilvania inca de la inceputul perioadei triburilor migratoare in Europa, adica de pe la 300 A.D.
  • +6 (10 voturi)    
   Romanii au mai mult de 100 de ani (Miercuri, 27 mai 2020, 0:18)

   Zimbru [utilizator] i-a raspuns lui JooFerenc

   Asta e propaganda Ungariei ca maghiarii au istorie de 1000 de ani si Romanii de doar o suta, dar este absolut evident ca e fals. Romania ca stat are deja mai mult de 100 de ani, s-a creat in secolul 19. Iar Principatele Romanesti exista din secolul 14, inainte insa traiau deja romani pe aceste teritorii, deci despre ce vorbim aici.
   • +5 (9 voturi)    
    Aurescu a greșit (Miercuri, 27 mai 2020, 8:16)

    nick24 [utilizator] i-a raspuns lui Zimbru

    Trebuia să răspundă la minciuna cu 1000 de ani, câ și noi avem o istorie de peste 2000 de ani.
    De ce nu au ei 1000 de ani? Pt că au fost PASALÂC turcesc și sub imperiul austriac 450 de ani.

    teritoriul Ungariei de azi, în logica ungurească cu Transilvania, poate fi revendicat de Turcia și Austria.
    Transilvania NU a fost pașalâc.
  • +1 (1 vot)    
   Insa (Miercuri, 27 mai 2020, 15:29)

   L0k1 [utilizator] i-a raspuns lui JooFerenc

   In doar in 100 de ani (fie ei si discutabili daca tii neaparat) scorul e cam de 3-0. Treziti-va pana nu e prea tarziu si nu mai traiti in trecut. E secolul 21!
 • +4 (12 voturi)    
  Tendinte europene (Marţi, 26 mai 2020, 20:43)

  Utilizator5 [utilizator]

  Pe termen lung UE nu mai mizeaza pe state nationale, peste o suta, doua de ani va fi un stat multietnic european, amestecati bastinasi cu imigranti din tari mai sarace decat noi care se vor stabili masiv si la noi. Oamenii de atunci vor fi surprinsi ce inapoiati eram noi ca ne certam pe steaguri si limbi, ba chiar miliane au murit nevinovati datorita sovinismului. Engleza are sanse sa devina limba de facto a UE iar toti europenii o vor cunoaste fluent la acea vreme. Limbile de azi nationale vor fi un fel de limbi "regionale" europene ba chiar protejate pentru ca tineretul si oamenii vor tinde sa vorbeasca engleza intre ei. Pe termen lung asta e proiectul Uniuniea Europeana, din care am ales sa facem parte, in rest unguri, romani etc ar fi bine sa lasam ura de-o parte, intr-o zi nimic din toate astea nu va mai conta.
  • -3 (15 voturi)    
   Nu cred (Marţi, 26 mai 2020, 21:21)

   zaw [utilizator] i-a raspuns lui Utilizator5

   Pe termen lung va mai exista UE?Eu nu cred.
   • +1 (5 voturi)    
    Iar pe termen (Marţi, 26 mai 2020, 21:59)

    Kepler [utilizator] i-a raspuns lui zaw

    f lung nu va mai exista nici E.
    Continentele se vor uni din nou
    geologic ...
   • +4 (4 voturi)    
    Dar în schimb crezi? (Miercuri, 27 mai 2020, 8:18)

    nick24 [utilizator] i-a raspuns lui zaw

    Că va mai exista Ungaria mare?
  • +4 (8 voturi)    
   Niciodata! (Marţi, 26 mai 2020, 23:50)

   Scarface1000 [utilizator] i-a raspuns lui Utilizator5

   Nu va putea fi Europa cum este SUA! Tarile din Europa sunt mult prea diferite intre ele, avem o istorie bogata in razboaie , ne-am luptat prea mult intre noi... nu suntem toti pt unu si unu pt toti... Suntem un proiect esuat in opinia mea deoarece statele bogate din vest nu vor ca noi sa ne "uniformizam" cu ei din pdvd economic, desi cam asta ar fi ideea de UE, uniformizarea tuturor statelor din UE din pdv social, economic etc.

   Dar se tot spune ca, cat ne ajuta UE si alte tari vestice, cand de fapt Romania le-a ajutat mai mult pe toate decat ne-au ajutat ei la un loc si aici ma refer la faptul ca 5 milioane de tineri apti de munca muncesc acuma in tarile Vestice si aduc acolo plus-valoare... Pt cine stie si cunoaste intelege ca resursa umana este cea mai importanta unealta a unei companii/tari.

   Si ca un mic exemplu prin care sa imi sustin ideea va spun ca in Romania circa 5mil angajati produc un PIB de peste 200 miliarde Euro, deci cei 5mil de muncitori Romani plecati afara produc minim tot atata pt tarile in care se afla!

   Prevad Uniunii Europene un viitor in maxim 15-20 ani apoi vor ramane doar 4-5 tari in UE care sunt si tarile fondatoare.
   • 0 (4 voturi)    
    Erai mai credibil (Miercuri, 27 mai 2020, 8:21)

    nick24 [utilizator] i-a raspuns lui Scarface1000

    Dacă spuneai că va fi o separație nord-sud.
 • +5 (15 voturi)    
  Oficialii maghiari... (Marţi, 26 mai 2020, 21:56)

  Costello [utilizator]

  .... devin din ce in ce mai impertinenti iar noi ne balbaim. Avea dreptate Stoichkov: mamalicki! Revin la parerea ca UDMR trebuie sa nu mai aiba statutul de partid politic. Si sefii ei au devenit din ce in ce mai obraznici! Alo, PSD se faceti? Terminati cu alianta asta atat de nociva pentru romani si pentru Romanua!
 • 0 (0 voturi)    
  poate n-am inteles eu (Miercuri, 27 mai 2020, 14:23)

  iodixit [utilizator]

  dar se pare ca de fapt ne vindem pentru tva!
  poate daca politicienii in frunte cu cei din udmr si psd, ar fura mai putin, ungurii din romania ar beneficia de mai mult ajutor financiar.
  nu stiu vreun politician pmp, pnl, usr (alde sint doar lipitori, nu politicieni) care sa fi defrisat sute de kilometri patrati de padure din harghita, covasna
  maimutoiul ala de la budapesta, poate da si la ungurii din oradea, baia, arad, timisoara, caras, sibiu, brasov, si cireasa de pe tort, constanta. sint si acolo 2-3 unguri daca tot rigie de bani!
  tre sa recunosc, ca pare-se ca la ei politicienii fura mai putin ca la noi si de aia le ramin mai multi bani. am zis cema de milogeala la bruxel si moscova?
 • +1 (1 vot)    
  Cum poate sa minta ... (Miercuri, 27 mai 2020, 21:42)

  sareta [utilizator]

  Ministrul de externe al Ungariei minte ! Cum adica ungurii au pierdut 2/3 din teritoriul lor ? Teritoriile erau ale Imperiului Austriac si doar Austria poate spune ca a pierdut teritoriul ungar si pe cel din Transilvania ...Doar Austria ar putea de ex.sa spuna ca a fost vaduvita de teritoriul ungar prin acest Trianon . ,


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by