Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat că s-a enervat după ce a aflat, vineri, decizia Curții de Apel Târgu Mureș de anulare a ordinului ministrului Educației Naționale de autorizare a funcţionării Liceului Teologic Romano-Catolic Târgu Mureș.

Kelemen HunorFoto: Agerpres

Kelemen Hunor a declarat vineri, la Cluj-Napoca, la o dezbatere despre conviețuirea româno-maghiară, că nu înțelege de ce comunitatea maghiară trebuie să o ia permanent de la capăt pentru înființarea acestei unități de învățământ din Târgu Mureș, relatează Mediafax.

„M-am enervat și sunt foarte supărat după ce, astăzi, am aflat că în contencios administrativ la Curtea de Apel Târgu Mureș s-a respins actul de înființare a Liceului Teologic Romano-Catolic Târgu-Mureș. Pur și simplu nu pot să înțeleg de ce trebuie permanent, pentru o singură școală, pentru o singură instituție, să o iei de la capăt, fiindcă prin hotărârea Consiliului Local Târgu Mureș nu s-a putut, prin lege nu s-a putut, prin HG nu se poate, prin ordin de ministru nu se poate. La cine ar trebui să meargă comunitatea, la Creator? Toate căile au fost epuizate. Nu este niciun motiv de panică, așteptăm motivarea, iar decizia instanței va fi contestată și școala va funcționa. Nu există altă soluție decât de a lupta pentru adevăr și a merge mai departe”, a spus Kelemen.

Acesta a subliniat că, pentru un maghiar, este imposibil să înțeleagă cum ar trebui să procedeze comunitatea pentru a funcționa acest liceu din Târgu Mureș.

„Nu vorbim de lucruri extravagante, nu luăm nimic de la comunitatea românească. E greu să înțelegi care e treaba, de ce trebuie desființată școala, de ce, anual, să o iei de la capăt?”, a mai spus liderul UDMR.

Curtea de Apel Târgu Mureş a anulat, vineri, mai multe ordine ale ministrului Educației Naționale, printre care și cel din august 2018, prin care s-a acordat autorizaţia de funcţionare provizorie a Liceului Teologic Romano-Catolic Târgu Mureş.

În luna aprilie 2019, PMP, Asociaţia Civică pentru Demnitate în Europa (ADEC) şi Colegiul Naţional “Unirea” Târgu Mureş și Asociaţia părinţilor elevilor acestui colegiu au acționat în judecată Ministerul Educaţiei Naționale şi Liceul Teologic Romano-Catolic Târgu Mureş, invocând faptul că înfiinţarea instituției a fost ilegală.