Kelemen: Echilibrul conviețuirii româno-maghiare poate deveni fragil din cauza prejudecăților

de Redactia     HotNews.ro
Vineri, 29 noiembrie 2019, 18:54 Actualitate | Esenţial


Kelemen
Foto: Facebook
Echilibrul conviețuirii româno-maghiare "poate deveni fragil foarte rapid", așa cum s-a întâmplat în 1990 la Târgu Mureș sau în acest an la Valea Uzului, din cauza unor prejudecăți care nu au fost abordate cu sinceritate, atrage atenția liderul UDMR, Kelemen Hunor.

Liderul UDMR a declarat, vineri, la Cluj-Napoca, la o dezbatere despre conviețuirea româno-maghiară, că prejudecățile trebuie demontate, iar astfel se poate crește nivelul de încredere între indivizi și comunități.

"Este un echilibru în conviețuirea româno-maghiară care poate deveni fragil foarte rapid, cum s-a întâmplat în 1990 la Târgu Mureș și în acest an la Valea Uzului, fiindcă sunt prejudecăți, sunt probleme care nu au fost discutate și abordate sincer. Există o neîncredere, lipsa de încredere este palpabilă, iar dacă nu există încredere între indivizi, între grupuri, dacă nu există încredere între stat și cetățean, nu există nici cooperare, iar fără cooperare nu ai succes.

Prejudecățile trebuie demontate iar, astfel, putem crește nivelul de încredere între indivizi și comunități. Respect statul ca cetățean, dar întreb statul mă respectă, are încredere în mine? Sau mă pune pe mine, ca maghiar, în permanență să dau declarații de loialitate? Or nu accept așa ceva. M-am născut în această țară, am plătit taxe și contribui la dezvoltarea societății și nu pot accepta când loialitatea îmi este pusă permanent sub semnul întrebării", a declarat Kelemen, citat de Mediafax.

El spune că aceste chestiuni ar trebui să dispară și atunci și cooperarea va fi mai bună, iar pentru a crește nivelul de încredere, trebuie demolate prejudecățile în cazul românilor și maghiarilor.Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

3272 vizualizari

 • +1 (7 voturi)    
  Cred că ar trebui să preluăm modelul Fed. Ruse (Vineri, 29 noiembrie 2019, 19:16)

  Nyk1 [utilizator]

  Acolo, fiecare popor are spațiul său, în unele cazuri chiar propria republică autonomă, dar toată lumea trebuie să învețe limba națională - limba rusă - și să respecte suveranitatea Fed.Ruse.
  • +1 (3 voturi)    
   nemaipomenit, de ce nu modelul federatiei germane? (Sâmbătă, 30 noiembrie 2019, 14:31)

   AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui Nyk1

   sau cel al Statului Federal Austriac.
   Stii Nykolai, Romania nu e federatie in primul rand.
   In al doilea rand Rusia este un simulacru de Federatie, este ultimul si cel mai prost exemplu in materi de state federale. Statele alea autonome si regiunile au conducerile numite de Putin, nici macar de Moscova.
   E ca si cum le-am da autonomie secuilor si conducerea ar fi numita de la Bucuresti de Olguta Vasilescu.
   • -1 (1 vot)    
    Ar fi mult mai bine în România federală! (Sâmbătă, 30 noiembrie 2019, 15:11)

    Sarmada [utilizator] i-a raspuns lui AliKimiku

    Această ţară frumoasă ar fi fost mult mai dezvoltată şi mult mai democratică dacă în anii 90" ar fi devenit o republică federală ca Germania şi Austria!
    Dar e osândită la degradare continuă din cauza milioanelor de capete naţionaliste, care strigau la început că "nu ne vindem ţara", tot ei şi copii lor tremură de frica ungurilor şi până azi! Ei votează de 29 de ani politicienii naţionalişti maghiarofobi, care nu au fost în stare să realizeze nimic bun pentru poporul român, dar nu trebuia decât să scoată cartea cu pericolul maghiar şi poporul i-a votat cu mare drag! Atunci vă meritaţi soarta pe deplin!
 • +4 (4 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Vineri, 29 noiembrie 2019, 19:25)

  [anonim]

 • +4 (6 voturi)    
  care prejudecati? (Vineri, 29 noiembrie 2019, 19:43)

  Ismail Paine de circ [utilizator]

  alea pe care le mentineti voi de atatia ani de zile sa va mai voteze (po)pulimea maghiara?
 • +6 (8 voturi)    
  Da, multumim .. (Vineri, 29 noiembrie 2019, 19:53)

  bubalacap [utilizator]

  ..... de 1 decembrie sunt prejudecati din partea romanilor si arborati steaguri negre pe unde apucati, chiar si pe cladirile institutiilor publice si aproape nimeni nu va deranjeaza.
  De 15 martie romanii nu fac la fel, nu va deranjeaza cu nimic, faceti tot felul de adunari in care va proclamati revizionismul, impreuna cu oficialitatile din Ungaria si tot voi tipati! Credeti ca ne putem duce in Ungaria si sa promovam unele idei, sa-i sprijinim pe romanii de acolo, fara sa fim arestati?
  Nu inteleg de ce tot noi trebuie sa ne simtim vinovati!
  HN sper sa nu fie frica sa publicati, pentru ca acesta este adevarul.
 • +4 (8 voturi)    
  Nu exista maghiari in Romania, doar romani (Vineri, 29 noiembrie 2019, 20:00)

  Turnesol [utilizator]

  Asa cum nici in Ungaria nu exista romani.
  Sa se termine cu prostiile si dezbinarile acestea. Toti sunt cetateni romani si au obligatia suprema de a actiona pentru integritatea tarii. Cine calca pe langa, tradare de tara. Fara segregationisme sau separatisme de genul asta. Ce daca vorbesc alta limba? Si eu vorbesc engleza, franceza si italiana.
 • +2 (6 voturi)    
  ha! (Vineri, 29 noiembrie 2019, 20:05)

  revo [utilizator]

  asta inseamna ca musiul are niscai pretentii si ameninta guvernul cu stricarea "echilibrului". Ungurii sunt la fel de prosti ca si noi, romanii, de-l voteaza mereu.
  O natie de prosti fuduli.
 • +6 (10 voturi)    
  Solutie pentru un echilibru stabil (Vineri, 29 noiembrie 2019, 20:16)

  Cozmin30 [utilizator]

  Echilibrul conviețuirii româno-maghiare poate deveni fragil foarte rapid pentru ca in scoala si la biserica, maghiarilor din anumite zone ale Romaniei, li se inoculeaza o minciuna sfruntata privind istoria Transilvaniei.
  Chestiunea etnica trebuie rezolvata de comunitatea maghiara, care trebuie sa inteleaga ca membrii sai traiesc in Romania, ca trebuie sa invete si sa foloseasca limba oficiala a statului, ca trebuie sa respecte simbolurile romanesti, ca trebuie sa renunte la toate pretentiile absurde, aberante, pe care le formuleaza sefii lor.
  Maghiarii din Romania nu cunosc limba tarii in care traiesc, pentru ca li se cere sa nu o invete si sa nu o foloseasca.
  De ce permit autoritatile Romane predarea in scolile Romanesti si raspindirea unor minciuni privind istoria Romaniei ?
  Trebuie sa stie toata lumea ca, in trecut, Transilvania a fost un Principat autonom, la fel ca Tara Romaneasca si Moldova, locuit in marea majoritate de Romani.
  Din ultimii cinci sute de ani, treisute cincizei de ani, Ungaria nici nu a existat ca stat (o suta cincizeci de ani a fost pasalic turcesc, iar doua sute de ani a fost provincie austriaca), cincizei de ani, a facut parte din Imperiul Austro-ungar, iar in ultimii o suta de ani, a fost asa cum este astazi.
  Maghiarii care nu vor sa invete limba romana nu se intreaba de ce oare, atunci cind Ungaria a fost ocupata de turci si a devenit pasalic turcesc (provincie turceasca), Transilvania a ramas un Principat autonom ?
  Pentru ca nu apartinea in niciun fel Ungariei.
  Maghiarii nu se intreba de ce, in anul 1600, Mihai Viteazul, cind a unit cele trei Principate Romanesti, nu s-a luptat cu Ungaria ?
  Pentru ca Transilvania nu apartinea in niciun fel Ungariei
 • +7 (9 voturi)    
  Kelemen are dreptate,dar. (Vineri, 29 noiembrie 2019, 20:23)

  asavreau [utilizator]

  Asta-i esența existenței UDMR.Deci au interes să mențină la foc continuu prejudecățile.Desființați UDMR și faceți politică înscriși în partide politice.Sau rămâne și UDMR dar nu ca partid politic parlamentar,o uniune culturală,un sindicat.
 • +2 (6 voturi)    
  Hunoreee (Vineri, 29 noiembrie 2019, 20:34)

  2304 [utilizator]

  E prea liniste si ti-ai zi tu sa zgandari unpic rahatul inainte de 1 Decembrie? Nu e prima data. Ma intreb cand va veni un procuror curajos sa te acuze de defaimare, instigare plus alte infractiuni ce or mai fi in legatura cu simbolurile nationale (steag, zi nationala, samd). Chiar nu ti-e rusine. Te-ai nascut si ai crescut pe pamantul acestei tari. Nu ai platit impozite degeaba. Statul roman asa bun rau cum e ti-a asigurat educatia gratuita si a permis infiintarea partidului etnic pe care cu nerusinare il reprezinti. Nu faci cinste natiunii maghiare si nici tarii in care traiesti. Daca mergi tu in Ungaria nu te baga nimeni in seama acolo
 • +2 (6 voturi)    
  Loialitatea (Vineri, 29 noiembrie 2019, 20:36)

  ipolitic [utilizator]

  este interpersonala, intre domnitor si vasal, fiu si parinte, intre prieteni. In extenso, fata de un grup de persoane. Loialitatea fata de tara al carui cetatean esti inseamna respectarea legilor acelei tari. Loialitatea fata de o natiune este apa chioara. O natiune este un spectru larg de grupuri de interese, fata de care poti fi loial sau nu. Ar trebui sa fiu loial pesedistilor, doar pentru ca fac parte din natiune?
 • +4 (6 voturi)    
  Nu,antiromanule,ci din...... (Vineri, 29 noiembrie 2019, 20:40)

  gigiN [utilizator]

  ..cauza voastra,in primul rand a udmr-ului.Pentru voi,Romania nu conteaza,nu exista.
 • +1 (5 voturi)    
  Echilibrul conviețuirii româno-maghiare poate (Vineri, 29 noiembrie 2019, 20:44)

  loveparade [utilizator]

  deveni fragil din cauza ... politicienilor care isi pierd rostul in viata(alo, Hunor?) daca echilibrul conviețuirii româno-maghiare se mentine la cote acceptabile
 • +3 (5 voturi)    
  Moralist de parada / alba - neagra,bacs Cârţa, (Vineri, 29 noiembrie 2019, 20:57)

  Plagarus [utilizator]

  Articolul 1 din Constitutia actuala a Romaniei prevede, la alineatul 1, ca "Romania este stat national, suveran si independent, unitar si indivizibil".
  Conform amendamentelor depuse de grupul UDMR, articolul 1. (1) urma sa aiba urmatorul cuprins: "Romania este stat suveran si independent, unitar si indivizibil",(noiembrie 2011 ! ) !!!
  • 0 (2 voturi)    
   Nu va rămâne aşa mult timp! (Sâmbătă, 30 noiembrie 2019, 15:16)

   Sarmada [utilizator] i-a raspuns lui Plagarus

   În maxim 30 de ani se va schimba aşa zisul stat naţional în stat federal sau mai multe zone autonome!
   • 0 (2 voturi)    
    Probabil dar 30 de ani pt. Ro este f. putin (Duminică, 1 decembrie 2019, 13:27)

    Plagarus [utilizator] i-a raspuns lui Sarmada

    Dpdv sociologic generatia este de 20 de ani,asa ca vor trebuii 3 - 4 generatii de educatie pt. sec. XXI
 • +8 (10 voturi)    
  ... (Vineri, 29 noiembrie 2019, 21:00)

  dumnezeu [utilizator]

  cum naiba să nu-ți fie pusă la îndoială loialitatea, cînd te aliezi cu grupul infracțional organizat, psd?
  • +2 (4 voturi)    
   GIO (Sâmbătă, 30 noiembrie 2019, 6:05)

   krampus [utilizator] i-a raspuns lui dumnezeu

   Sunt cel putin trei milioane de romani care de 30 de ani voteaza mereu cu psd - normal ar fi sa le pui si lor la indoiala loialitatea, dumnezeule.
 • +2 (6 voturi)    
  Mai priviti-va in oglinda (Sâmbătă, 30 noiembrie 2019, 8:17)

  dezamagitul [utilizator]

  Cine pune mai multe paie pe foc decat voi conducatorii UDMR care santeti aserviti Budapestei .
  Maghiari de rand se inteleg bine cu romani si au aceleasi drepturi si lipsuri .
  Nu mai amagiti oamenii vostri cu falsa autonomie fata de Romania dar aservita la Ungaria .
  Noi romani ca si maghiarii ne-am nascut aici si convietuim bine impreuna .


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.

Aici puteti modifica setarile de Cookie

hosted by
powered by
developed by