Norica Nicolai a afirmat că raportul MCV este „cel mai jalnic document de politică europeană”, menit să-i confere mai multă putere președintelui Klaus Iohannis, scrie Mediafax. Fostul eurodeputat ALDE a precizat că spre binele României, raportul MCV ar trebui ignorat.

HotNews.roFoto: Hotnews

„Venit cu o lună mai devreme decât datele cu care ne obișnuise Comisia Europeană, în plină campanie electorală în România, raportul MCV este cel mai jalnic document de politică europeană, pentru că el nu constituie un document de analiză a stadiului reformelor din justiția din România, ci un document de poziție politică în care Comisia Europeană ne spune că își dorește în România o republică prezidențială condusă de reprezentantul Germaniei în colonie, Klaus Werner Iohannis”, a scris Norica Nicolai, miercuri, pe Facebook.

„Recomandările din raportul precedent făcute de prim-vicepreședintele Comisiei, Frans Timmermans, vizau la vremea respectivă un ordin de suspendare a suveranității naționale pentru că interziceau Parlamentului României să legifereze, doar în condițiile în care avea aprobarea Comisiei. Ni se spunea în acel raport ce trebuie să reglementăm, cum trebuie să reglementăm, iar astăzi suntem criticați pentru că am avut tupeul să ne respectăm suveranitatea”, a completat Nicolai.

Fostul europarlamentar acuză Comisia Europeană de „tentații totalitare de stil sovietic”, prin faptul că încearcă introducerea serviciilor de informații în Justiția din România.

„Nu mi-am imaginat niciodată că tentația totalitară, aceea de stil sovietic, e atât de prezentă și la Bruxelles. Să ceri unui stat membru să introducă în actul de justiție serviciile de informații, înseamnă că nu faci decât să te comporți în cea mai bună tradiție a lui Putin, care conduce o țară în care FSB e în toate. Dacă ăsta e modelul de democrație pe care interesele Bruxelles-ului îl vor introdus în România, îmi pare rău să o spun, dar am o ușoară greață cu privire la dublul standard, democrație, stat de drept”, a mai spus fostul eurodeputat ALDE.

Ea a acuzat Comisia Europeană de incoerență în rapoartele MCV, din cauza unor contradicții cuprinse în documente de-a lungul anilor.

„Incoerența acestor monitorizări, în sensul că în anumite rapoarte se solicita ca Ministrul Justiției să nu se implice activ, ci să lase acest rol CSM, iar acum, dimpotrivă, Comisia cere o implicare mai mare a Ministrului Justiției, înseamnă pentru mine că nu avem de a face decât cu un banal document de poziție politicianistă, care spre binele României trebuie ignorat”, a conchis Nicolai.

Comisia Europeană a adoptat, marți, ultimul raport privind evoluția situației din România în domeniul reformei sistemului judiciar și al luptei împotriva corupției, în contextul angajamentelor asumate de țara noastră în cadrul mecanismului de cooperare și de verificare (MCV).

Comisia subliniază, într-un comunicat privind raportul MCV, că s-a constatat, în România, o involuție față de progresele din anii precedenți, ceea ce reprezintă o sursă de preocupare majoră, subliniind că regretă că țara noastră nu a pus în aplicare recomandările din 2018.