​Primarul Iaşului, Mihai Chirica, a susținut, sâmbătă, că declaraţia sa despre „congolezii, somalezii, sirienii și alte națiuni care sunt coborâte din copac mai deunăzi” este, de fapt, o metaforă „pe care o folosim cu toţii”, relatează Mediafax.

HotNews.roFoto: Hotnews

Declaraţiile privind congolezii, somalezii şi sirieni au fost o metaforă, susţine Mihai Chirica. Acesta a explicat că ştie că nu este „politically correct”, dar că a vrut să tragă un semnal de alarmă privind investiţiile în educaţie. Întrebat cum comentează faptul că directorul CNCD a anunţat că insituţia pe care o conduce s-a autosesizat privind declaraţiile sale, primarul Iaşului a invocat o stare de echilibru.

VIDEO Teoriile lui Chirica după o „discuție cu academicienii”: Fără investiții în educație „o să vină peste noi congolezii, somalezii, sirienii și alte națiuni care sunt coborâte din copac și o să ne cucerească”

„E foarte bine că s-a autosesizat, nu pun la îndoială faptul că nu doreşte să fie o stare de echilibru. Este o metaforă pe care o folosim cu toţii de fiecare dată când facem trimitere la discrepanţele majore dintre un stat european, cum este România, care acum 100 de ani făcea descoperiri de care se bucură tot globul astăzi, mă refer poate şi la motorul cu reacţie. Iar din lipsa de educaţie ajungem să ne dezintegrăm şi o să ajungă popoare africane să ne conducă, pentru că ei investesc în educaţie, iar noi trăim doar din trecut şi nu înţelegem că fără a da atenţie acestui domeniu vital al naţiunii române ne vom descompune.", a declarat Mihai Chirica.

Acesta susţine că declaraţiile sale au fost un semnal de alarmă.

„Este mai vocal, mai a strigăt, mai a urlet, aş putea spune, dar exprimă un adevăr care ar trebui să ne doară pe fiecare dintre noi. Nu este politically correct, dar eu nu o să fac doar politică de dragul corectitudinii de imagine, ci vreau să spun adevăruri care dor. Acestea sunt parte dintre ele şi le voi spune de fiecare dată când le descoperim, pentru că dacă nu le rostim, nu o să ştim niciodată ce e de făcut în această ţară, ne vom aşeza un cerceaf pe cap şi vom crede că totul este corect şi frumos", a continuat Chirica.