În timp ce opoziția cere abrogarea legii privind recursul compensatoriu, care a dus la eliberarea mai devreme din închisori a unor condamnați pentru crime, violuri și tâlhării ce au recidivat, deputatul PSD Oana Florea susține că efectele ar fi fost aceleaşi şi dacă acești deținuți ar fi stat un an în plus în pușcărie.

Oana FloreaFoto: cdep.ro

Oana Florea spune că trebuie găsite soluții pentru acești deținuți, care în puşcării sunt tratați "ca animalele", iar când sunt eliberați avem "pretenția" "să se comporte ca un om".

"Efectele cred că ar fi fost aceleaşi şi dacă ar fi stat un an în plus în închisoare. Cât să îi ţii acolo ca să ai garanţia că îi recuperezi? Înainte să ne plângem de milă trebuie să ne gândim la soluţii. Faptul că iei un om din societate, un om periculos, indiferent ce infracţiuni ar fi făcut şi îl ţii acolo, îl tratezi aproape ca pe un animal şi ai pretenţia, când îi dai drumul, să se comporte ca un om", a declarat deputatul PSD, la Digi 24.

Întrebată dacă crede că Parlamentul a greșit votând o astfel de lege, Oana Florea a admis totuşi că legea "trebuia dată la pachet cu nişte măsuri post-condamnare".

Deputatul USR Stelian Ion a declarat luni că urmează să depună un proiect de lege de abrogare a legii privind recursul compensatoriu și a solicitat Guvernului să adopte o Ordonanță de urgență de abrogare a acestei legi. Proiectul USR va avea un articol unic ce va prevede abrogarea legii intrate în vigoare în 2017.

Legea recursului compensatoriu prevede că deținuții încarcerați în condiții inumane - în special acestea referindu-se la spațiul din penitenciar - beneficiază de șase zile reduse din pedeapsă pentru fiecare 30 de zile executate.

Ministerul Justiției a precizat, într-un răspuns oficial la o interpelare adresată de deputatul PNL Florin Roman, că 188 dintre deținuții eliberați în baza legii recursului compensatoriu s-au reîntors în închisoare după ce au comis tâlhării, violuri, crime, tentativă de crimă. ​

Potrivit MJ, în perioada 19.10.2017-23.11.2018 au fost eliberați condiționat, în baza legii 10.880 de deținuți. Din totalul acestor persoane, 649 au revenit in unitățile subordonate Administrației Naționale a Penitenciarelor, iar 188 au comis violuri, crime și tâlhării.