UDMR nu susţine modificarea legislaţiei penale prin Ordonanţă de Urgenţă, spune liderul senatorilor Uniunii, Cseke Attila. Guvernul ar putea adopta o ordonanță pentru articolele declarate constituţionale din Codul Penal şi din cel de Procedură Penală.

Cseke AttilaFoto: Agerpres

Cseke Attila a declarat, la RFI, că UDMR nu este de acord cu o eventuală Ordonanţă de Urgenţă pentru Codurile Penale: "Pe legislaţia penală nu susţinem, dacă depinde de noi. Sigur, nu suntem la guvernare, dar nu susţinem adoptarea unor măsuri, unor demersuri, prin Ordonanţe de Urgenţă".

Senatorul UDMR spune că modificarea Codurilor penale ar trebui făcută de Parlament, pentru că este un proiect al Parlamentului.

"A fost greşit şi în 2016, când Guvernul tehnocrat a adoptat o asemenea măsură, a modificat Codul Penal şi cel de Procedură Penală prin OUG. Ar fi greşit şi de data aceasta, dacă s-ar face, chiar dacă sunt articole declarate constituţionale. De aceea avem Parlament, este un proiect legislativ care se întoarce în Parlament de la CCR. Parlamentul este îndrituit să facă acele modificări care pot fi făcute, pentru a fi constituţional proiectul. Deci într-un cuvânt, nu am susţine o asemenea modalitate de modificare a legislaţiei penale", a adăugat Cseke Attila.

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, nu poate spune dacă Ordonanța de Urgență vizând modificarea Codurilor penale va fi adoptată până la sfârșitul anului. El spune însă că o astfel de Ordonanță s-ar justifica pentru evitarea declanșării procedurii de infringement din cauza netranspunerii unor directive europene.

Întrebat, joi, dacă Ordonanța de Urgență vizând articolele declarate constituționale din Codurile penale va fi gata până la finalul anului, Tudorel Toader a spus că nu știe și că "trebuie examinat".

Premierul Viorica Dăncilă a anunțat luni, la finalul ședinței Comitetului Executiv al PSD, că s-a decis adoptarea unei Ordonanțe de Urgență pe Codurile penale, fiind vizate doar articolele declarate constituționale. Ea a spus că a fost un vot privind "oportunitatea" acestei ordonanțe și că nu s-a stabilit când anume va fi adoptată.

Adoptarea unei ordonanțe de urgență pe Codurile penale ar înseamna un conflict juridic de natură constituțională între Guvern și Parlament, pentru că din momentul în care Parlamentul a început dezbaterea pe un act normativ, nu i-l mai poate lua nimeni, a declarat pentru HotNews fostul președinte al Curții Constituționale, Augustin Zegrean. El afirmă categoric că Executivul nu poate modifica prin Ordonanță o lege aflată deja în dezbatere în Parlament, existând și o decizie în acest sens a Curții Constituționale.