Oficial german: Atacurile la adresa minorităţii germane din România, la un nivel care nu poate fi acceptat / Guvernul să își asume cât mai urgent obligaţia de a proteja minoritatea germană

de M.H.     HotNews.ro
Vineri, 23 noiembrie 2018, 18:43 Actualitate | Politic


fabritius
Foto: Facebook
Împuternicitul Guvernului Federal al Germaniei pentru Imigrare şi Minorităţi, dr. Bernd Fabritus, spune că atacurile la adresa minorităţii germane din România au ajuns la un nivel care nu poate fi acceptat, iar "în urma densităţii acestor atacuri"Consiliul Europei ar putea "decide o monitorizare specială". El a făcut referire la declarațiile lui Liviu Pop și Darius Vâlcov, pe care le-a catalogat drept o insultă și o calomnie nepermisă și a spus că s-a bucurat că, la un moment dat, Liviu Dragnea a încercat o delimitare de aceste afirmații, dar ulterior "domnia sa în persoană a readus atacuri".

Bernd Fabritus a declarat pentru Agerpres că România are un sistem de protecţie a minorităţilor exemplar în Europa, însă este foarte trist să constate că practica în viaţa cotidiană din România pare să fie alta.

"Atacurile inacceptabile la adresa minorităţii naţionale a germanilor din România au ajuns la un nivel care nu poate fi acceptat într-o ţară în secolul al XXI-lea şi într-o ţară care a ratificat convenţia cadru pentru protecţie minorităţilor", a afirmat împuternicitul Guvernului Federal al Germaniei.

Oficialul german spune că "Guvernul României trebuie să-şi asume aceste atacuri, pentru că ele sunt de o anvergură atât de amplă, încât, dacă rămân necontestate de Guvern, acesta lezează obligaţia sa de a proteja minoritatea germană nu numai pe baza convenţiei cadru a Consiliului Europei, ci şi pe baza Convenţiei bilaterale româno-germane din anul 1992".

Bernd Fabritus a amintit, în acest sens, declaraţia senatorului Liviu Pop, preşedintele Comisiei pentru învăţământ din Senat, care ar "denigra Forumul Democrat al Germanilor, în totalitate, ca organizaţie nazistă".

"Este o insultă, o calomnie nepermisă la adresa tuturor membrilor din această comunitate, o declaraţie care a fost culminată ulterior de o declaraţie a domnului consilier şef al doamnei prim-ministru, domnul Vâlcov, care, la fel, este de neacceptat. M-am bucurat, la un moment dat, să aflu că preşedintele partidului de guvernământ, domnul Dragnea, a încercat o delimitare de aceste declaraţii, dar am fost stupefiat să constat, la câteva zile ulterior, ca domnia sa în persoană să readucă atacuri şi să nu facă paşii necesari pentru a proteja minoritatea germană din România", a spus Fabritius, care a participat la seminarul cu tema "Centenarul Marii Uniri - 100 de ani de la Rezoluţia Marii Adunări Naţionale de la Alba Iulia", a declarat .

Împuternicitul Guvernului Federal al Germaniei pentru Imigrare şi Minorităţi spune că "una e să se constate din punct de vedere juridic ca o organizaţie înfiinţată în 1990 să fie succesor legal al unei alte organizaţii, dar să se constate că această organizaţie ar fi continuatorul unei organizaţii naziste, deci să se aprecieze activitatea actuală ca o continuare a unei activităţi criminale, este o calomnie, este o insultă colectivă de neacceptat". "Ca şi cum cineva ar acuza Guvernul actual al României că ar fi continuatorul Guvernului ceauşist PCR-ist din perioada comunismului. Sunt aberaţii care sunt de nepermis în domeniul politic civilizat", a opinat Fabritius.

Oficialul german consideră că "scopul acestor devieri" l-ar reprezenta o "campanie electorală de stilul cel mai murdar pentru alegerile prezidenţiale".

El a mai spus că a adresat scrisori oficiale autorităţilor de la Bucureşti, între care premierul Viorica Dăncilă și președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu.

"Am primit un răspuns din partea domnului preşedinte al Senatului, care s-a delimitat de declaraţiile respective, dar nu s-a schimbat nimic. Doamna prim-ministru încă nu a considerat necesar să se delimiteze de aceste atacuri. În ultimele două luni, am avut mai multe demersuri. Am vorbit chiar cu foştii colegi din cadrul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, unde există o comisie specială pentru protecţia minorităţilor. În urma densităţii acestor atacuri, Consiliul Europei va decide o monitorizare specială în această temă", a mai spus oficialul german.

El şi-a exprimat speranţa că "Guvernul României îşi va asuma cât mai urgent această obligaţie de a proteja minoritatea germană".


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

603 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by