Deplasările externe la Senat, scăpate de sub control. Tăriceanu: Suntem într-o criză financiară

de V.M.     HotNews.ro
Duminică, 21 octombrie 2018, 9:57 Actualitate | Politic


Calin Popescu Tariceanu
Foto: Facebook
​Conducerea Senatului a luat act, în cea mai recentă ședință a Biroului Permanent, de faptul că dacă va fi menținut ritmul actual al deplasărilor externe, în octombrie, vor epuiza toate fondurile pentru vizitele oficiale în străinătate. Șeful Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a afirmat că este o "criză financiară", relatează Mediafax.

"Ni se cam termină banii. În ciuda acestui lucru, recunosc că am eșuat în a controla deplasările și de a ține în frâu aceste cheltuieli. Cert este faptul că bugetul de anul acesta, fiind aproape dublu față de bugetul de anul trecut, de acum doi ani și aproape de două ori și jumătate mai mare decât bugetul din 2016, în octombrie vom termina banii, vom cheltui toți banii pe anul acesta pe deplasări externe și aproape toți banii pe diurnă", a informat chestorul Senatului, Tanczos Barna (UDMR), în ședința Biroului Permanent din 15 octombrie, potrivit stenogramei consultată de Mediafax.

Senatorul UDMR a prezentat și o situație a cheltuielilor privind deplasările în străinătate la data de 15 octombrie.

"Avem anul acesta un buget de 2.070.000 de lei pentru deplasări externe, față de 1.000.000 anul trecut, 900.000 acum doi ani, 1.100.000 acum trei ani sau 1.000.000 acum patru ani. În ciuda acestui fapt, banii, dacă ritmul este menținut de colegi și deplasările nu se vor opri, se vor termina în octombrie (…) La diurnă, probabil, putem să facem o mică economie, dar la cheltuieli materiale luna asta, dacă mai venim cu două seturi de aprobări, mai mult ca sigur se vor termina banii", a menționat Tanczos Barna.

În discuția privind execuția bugetară a deplasărilor externe a intervenit și președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu.

"Deci trebuie să mai periem puțin participările la diferite reuniuni externe, da? Ăsta ar fi mesajul", i s-a adresat Tăriceanu lui Tanczos.

În acest context, "UDMR-ul nu mai pleacă", a replicat senatorul Uniunii Democrate a Maghiarilor.

"UDMR-ul nu mai pleacă, în semn de protest", a reacționat, în timpul ședinței, șeful Senatului.

Senatorul PSD Gabriela Crețu a intervenit și a spus că una din explicații este faptul că de la 1 iulie 2018 a început dimensiunea parlamentară a Președinției exercitată de România la Consiliul UE, și acest lucru presupune deplasări suplimentare în străinătate față de ritmul normal.

"Există un sistem, trebuie să te duci la reuniuni ca să preiei, dacă nu te duci la reuniuni, nu poți prelua", a afirmat Crețu.

Tanczos Barna le-a propus senatorilor două soluții.

"Una dintre soluții ar fi să ne concentrăm pe reuniunile europene și să reducem cât se poate de mult cheltuielile pentru deplasările în alte state decât statele membre sau alte acțiuni decât cele legate de pregătirea președinției. Ne concentrăm pe cele care vizează pregătirea președinției și mai avem două luni, aproape, strictul necesar. Sau suplimentăm bugetul din alte surse și creștem de 2,5 ori bugetul față de anul trecut. Sunt cele două variante pe care le pot propune", a spus senatorul UDMR.

Tăriceanu a concluzionat că este o "criză financiară".

"Știți ce se întâmplă? Suntem într-o situație de criză financiară, da? Nu mai vorbesc de celelalte, care domină tot timpul", a declarat Tăriceanu.

Liderul grupului PSD din Senat, Șerban Nicolae, a pledat pentru împărțirea cheltuielilor între Senat și Camera Deputaților.

"Am o rugăminte. Vizitele de pregătire la Bruxelles, la Parlamentul European, în perspectiva pregătirii, n-ar trebui să privească doar Senatul. Bănuiesc că activitățile care se vor face la nivelul dimensiunii parlamentare a președinției României la Consiliul Uniunii Europene sunt comune și ar putea să fie găsită o soluție de echilibru, în așa fel încât pregătirea să se facă colegial, împreună cu cei de la Cameră. S-ar putea ca ei să nu fie în criza bugetară în care suntem noi", a spus Nicolae.

În aceeași ședință a Biroului Permanent, secretarul Senatului, Marcel Vela (PNL), a apreciat, cu privire la un eveniment care urmează să fie găzduit de Senat în 2019 că "un pic de șurub la cheltuieli ar fi necesar".

"Eu v-aș ruga pentru ședința următoare să ne detaliați un pic devizul, pentru că mi se pare destul de generos. Flori de 75.000.000 de lei vechi, cadouri 120.000, un miliard două sute. Acum, nu știu dacă sunt din aur, din argint, dar, dacă tot avem grijă de buget, trebuie să avem grijă un pic și de produsele și de gospodărirea bugetului, că este ușor sub umbrela Uniunii Europene, președinției, noi n-avem voie să comentăm, să ne opunem, OK, dar, totuși, un pic de șurub la cheltuieli ar fi necesar", le-a transmis Vela colegilor.

Contactat de Mediafax, Marcel Vela a declarat că s-a referit la o reuniune care va avea loc în luna ianuarie a anului 2019, la care vor participa membri din Parlamentele statelor membre ale UE, pentru care nu au fost cheltuiți încă banii, iar discuția din Biroul Permanent al Senatului a fost numai despre costurile estimative.

Potrivit stenogramei, Tăriceanu a spus, în ședința menționată, că România nu este atât de săracă încât să se facă de râs, dar că și lui i se pare că "e puțin cam lărgită gura pungii".

"Domnule Vela, mulțumesc pentru intervenție. Eu vreau numai o remarcă de principiu să fac, și anume: România nu este chiar atât de săracă încât să se facă de râs la o astfel de manifestare, pe de o parte. Pe de altă parte, sigur că dacă avem bani nu trebuie să aruncăm cu ei, și mi se pare și mie că e puțin cam lărgită gura pungii, adică trebuie câte un cadou, să știți că peste tot unde am fost am văzut, pe perioada președințiilor rotative se practică acest lucru, oferirea unor cadouri simbolice, dar sigur că aici nu trebuie să ne întrecem în a depăși costurile pe care le-au avut ceilalți", a afirmat președintele Senatului.

Vela a spus că "devizul este umflat" și el nu a primit niciodată, în deplasările externe, cadouri de 100 de euro bucata.

"Un miliard două sute bani vechi, împărțit la 260 de participanți (…) rezultă cam 100 de euro cadoul pentru fiecare participant. Am participat și eu la întâlniri la Bruxelles, n-am primit niciodată cadouri de asemenea valoare. Din start vă spun că devizul este umflat și propun reanalizarea lui săptămâna viitoare", a indicat liberalul.

"Bine. O să dezumflăm devizul, dar eu vă rog, haideți că am depășit de mult punctul ăsta, să ne vedem mai departe de ordinea de zi", a închis Tăriceanu discuția.


UPDATE - Adrian Țuțuianu, despre criza la Senat: Am decis să reducem numărul de senatori în deplasările externe

Vicepreședintele conducerii Senatului Adrian Țuțuianu a declarat duminică, referitor la criza financiară a forului superior al Parlamentului, că o soluție ar fi reducerea numărului de senatori în deplasările externe și posibil renunțarea personalului tehnic pentru alte activități ale Senatului.

"În ceea ce privește deplasările externe s-a atras atenția că sumele de bani care sunt nu mai acoperă toate deplasările care sunt preconizate până la sfârșitul anului. Nu se pune problema să nu existe un buget al Senatului, pentru toate celelelalte activități în desfășurare. Anul acesta au fost foarte multe deplasări la Bruxelles sau legate de preluarea președinției UE. Au plecat în deplasări externe pe domenii de specialitate și personalul din aparatul tehnic al Senatului și de aici s-a și decis în acestă ședință ca să facem puțin o ierarhizare a acestor lucruri. În primul rând am stabilit ca să se deplaseze la toate întâlnirile care țin de președinția UE senatori și personalul tehnic în măsura în care este necesar. Doi să reducem numărul de senatori și eventual să renunțăm la personalul tehnic pentru alte activități externe ale Senatului în perioada următoare. În al treilea rând să analizăm oportunitatea unor deplasări în contextul în care trebuie să rspectăm o prevedere bugetară care este foarte bine stabilită prin legea bugetului", a afirmat Adrian Țuțuianu într-o intervenție telefonică la Antena 3, citat de Mediafax.

Întrebat dacă ia în considerare o anchetă legată de felul în care au fost cheltuiți banii din bugetul Senatului, Țuțuianu a spus că nu deoarece nu există elemente din care să reiasă că banii au fost cheltuiți în mod ilegal.

"Discuția este scoasă din context. Afirmațiile domnului senator PNL priveau un eveniment care urmează să fie organizat anul viitor. Nu există niciun fel elemente care să reiasă că au fost banii cheltuiți cu nerespectarea normelor legale. Și bugetul Senatului e verificat de Curtea de Conturi. Nu au fost niciodată probleme legate de cheltuielile din bugetul Senatului. Sunt discuții care au avut loc în Senat. V-am explicat în ce context. Toate pozițiile exprimate sunt corecte și cu toții am fost de acord că trebuie să restrângem cheltuielile în perioada următoare. Vreau să fie foarte limpede. În general delegațiile externe se fac cu respectarea ponderii fiecărui grup. Sunt acțiuni obligatorii, cum ar fi cele legate de președinția Consiliului UE, dar și participări la Adunarea Parlamentară a Consiluilui Europei", a explicat Țuțuianu.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram..*.


3132 vizualizari

 • +26 (26 voturi)    
  Criza de moralitate este buba,bey Sterling Popescu (Duminică, 21 octombrie 2018, 10:15)

  Plagarus [utilizator]

  Sa-si plateasca din spagile primite deplasarile.
  • +7 (7 voturi)    
   asta ati vrut de la inceput ! (Duminică, 21 octombrie 2018, 11:21)

   Dimijoarei_Obt [utilizator] i-a raspuns lui Plagarus

   Tankistii au in consemn permanent de la cremlin distrugerea temeinica a romaniei !
  • +17 (17 voturi)    
   unde apare Tariceanu (Duminică, 21 octombrie 2018, 12:57)

   mariusssss [utilizator] i-a raspuns lui Plagarus

   criza financiara il urmeaza.
   • +11 (11 voturi)    
    simplu, luati din fondurile pt presedintie (Duminică, 21 octombrie 2018, 13:14)

    Poiana lui Occam [utilizator] i-a raspuns lui mariusssss

    pai nu striga a3 ca Iohannis se plimba aiurea prin Europa ?
    In loc sa se plimbe prin Turcia si Emiratele Arabe.
  • +7 (7 voturi)    
   2019 va fi un dezastru (Duminică, 21 octombrie 2018, 13:57)

   emil bobu [utilizator] i-a raspuns lui Plagarus

   asa cum ati ales cand n-ati fost la vot in 2016.
 • +30 (30 voturi)    
  deplasari inutile, bataie de joc (Duminică, 21 octombrie 2018, 10:20)

  Dodel540 [utilizator]

  Deplasari inutile si o mare bataie de joc. Asta este parlamentul rusinii de ani buni incoace.
  Un parlament care de 2ani nu sta decat calare pe legile justitiei.
  un parlament care ignora un referendum Validat care ii cere sa se reduca la 300 de parlamentari si O singura camera..
 • +24 (24 voturi)    
  Și pe cine interesează? (Duminică, 21 octombrie 2018, 10:23)

  prec [utilizator]

  Se vor termina banii, vor pune de-o rectificare mică și vor lua bani de la învățământ, sănătate sau investiții. Că doar godacii neamului trebuie să se plimb, nu?
 • +19 (19 voturi)    
  Deplasarile la Nariskin (Duminică, 21 octombrie 2018, 10:24)

  un domn [utilizator]

  Costa, nu gluma
 • +10 (10 voturi)    
  vai, draga, (Duminică, 21 octombrie 2018, 10:41)

  revo [utilizator]

  dar nu te panica! Asa cum bine a zis d-ra Volguta, intotdeauna s-au gasit bani si se vor gasi in continuare! Pentru voi, plaga Romaniei, Crima Organizata + plosnitele bugetare, nu exista limita de cont.
 • +10 (10 voturi)    
  Tăriceanu este cel mai prost administrator. (Duminică, 21 octombrie 2018, 11:15)

  asavreau [utilizator]

  După guvernarea dezastruoasă în perioada 2004-2008 România a ajuns într-o criză de nu mai vroia nimeni să ne împrumute.După Tăriceanu a fost creștere economică.În realitate a fost o bulă speculativă preponderent imobiliară și criza din 2009-2012 a arătat asta.Acum dacă bula imobiliară nu sa mai umflat cu toate eforturile lor,au umflat salariile și pensiile fără ca salariații sau pensionarii să câștige ceva,banii în plus ajungând în buzunarele lor prin creșteri de accize,tva și impozite rezultate din creșteri de prețuri.
 • +12 (12 voturi)    
  Iar minte ăsta! (Duminică, 21 octombrie 2018, 12:58)

  Landser [utilizator]

  Unde dracu se duc astia in stainatate ca nu i baga nimeni in seama in Europa?Eu cred ca ei ciordesc banii si zic ca au fost plecati!
  • +11 (11 voturi)    
   Este Vorba de cursele frecvente la (Duminică, 21 octombrie 2018, 13:50)

   un domn [utilizator] i-a raspuns lui Landser

   Domedovo cu Aeroflot, acolo deplasarile sunt frecvente
 • +7 (7 voturi)    
  simplu (Duminică, 21 octombrie 2018, 15:26)

  daldepsd [utilizator]

  ... aplicati rezolutia de la referendumul privind reducerea numarului de alesi de la sase la trei sute, alegeti oameni care sa priceapa ceea ce fac si sa vorbeasca limbile de circulatie internationala. Aristocratia trebuie sa ne reprezinte si nu semidoctii care capuseaza neamul asta.
 • 0 (0 voturi)    
  "Criza financiara" ? (Duminică, 21 octombrie 2018, 22:08)

  Lu48 [utilizator]

  Dupa masa l-am auzit pe Barba Albastra ca nici vorba de inghetarea salariilor bugetarilor in 2019 pentru ca economia Romanaiei este intr-o crestere "puternica".
  In 2008 economia doar "bubuia".


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by