PNL, după ce CCR a respins sesizarea opoziției pe Statutul magistraților: Este revoltător modul în care CCR sfidează Comisia de la Veneția și Comisia Europeană

de I.R.     HotNews.ro
Miercuri, 18 iulie 2018, 18:24 Actualitate | Politic


Judecatorii Curtii Constitutionale (2017)
Foto: Agerpres
Curtea Constituţională a României a respins miercuri, ca inadmisibilă, sesizarea PNL şi USR asupra modificărilor aduse Legii 303/2004 privind Statutul judecătorilor şi procurorilor, depusă după ce parlamentul a respins cererea de reexaminare a președintelui, potrivit Agerpres. PNL a reacționat, într-un comunicat de presă, afirmând că este "revoltător modul în care Curtea Constituțională sfidează Comisia de la Veneția, Consiliul Europei, Comisia Europeană și principalii parteneri strategici ai României".

"Considerăm revoltător modul în care o majoritate a judecătorilor Curții Constituționale, instituție fundamentală care este parte a statului român, a înțeles să sfideze Comisia de la Veneția în privința evaluării realizate asupra modificării legilor Justiției. Această atitudine vine în contradicție atât cu apelurile înaintate de partidele de Opoziție, de societatea civilă, de Președintele României, cât și cu apelul Comisiei Europene, al Consiliul Europei, precum și al principalilor parteneri ai României din UE și NATO. În mod repetat, judecătorii Curții Constituționale au fost rugați să țină cont de evaluarea experților Comisiei de la Veneția, for cu autoritate recunoscută în evaluarea standardelor democratice și de drept" afirmă PNL, în comunicat.

PNL precizează că a adus în atenția CCR "precedente referitoare la sesizarea Curții de Justiție a Uniunii Europene, cu referire la modificarea Legii 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor, fapt care ar fi reclamat suspendarea judecării cauzelor până la primirea unui răspuns al CJUE. Acest lucru s-ar fi justificat cu atât mai mult cu cât inclusiv Comisia de la Veneția a semnalat prevederi care duc la încălcarea statului de drept în această privință".

Semnatarii sesizării susţineau că principalele modificări aduse Legii 303/2004 au "efecte nocive asupra sistemului judiciar".

Totodată, PNL arăta că în procedura de reexaminare Parlamentul a ignorat motivele invocate de preşedinte, care vizau aspecte privind încălcarea prevederilor Legii 24/2000 referitoare la fluenţa, claritatea şi previzibilitatea normelor din legea criticată.


Citeste mai multe despre   
1377 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version