Judecătorul cu mandatul depășit rămâne la Curtea Constituțională. Valer Dorneanu, pentru HotNews: „Mandatul domnului Lăzăroiu este valid și expiră în 2019. Legea nu se aplică retroactiv”

de Luminita Pîrvu     HotNews.ro
Marţi, 17 iulie 2018, 18:40 Actualitate | Politic


Petre Lazaroiu
Foto: Curtea Constitutionala
Judecătorul constituțional Petre Lăzăroiu rămâne în funcție până în 2019, când îi expiră mandatul în curs, de 9 ani, chiar dacă acesta depășește limita constituțională, confirmată chiar de CCR, prin cumularea cu restul de mandat ocupat până în 2010. Președintele Curții Constituționale, Valer Dorneanu, a declarat, pentru HotNews, că legea modificată după decizia CCR care a statuat că mandatul nu poate depăși 9 ani nu se aplică retroactiv, în consecință Lăzăroiu rămâne la Curte până în 2019. 

„O interpretare apărută în presă, conform căreia domnul Lăzoriu ar pierde mandatul, presupunea aplicarea retroactivă a legii promulgate recent de președinte. Legea nu se aplică retroactiv, prin urmare omul ramâne cu mandatul pe care l-a dobândit în condițiile legii la vremea respectivă. Articolul 68 alineatul 3 în baza căruia domnului Lăzăroiu i s-a acordat mandatul de 9 ani nu a fost atunci contestat pe motiv de neconstituționalitate, în concluzie articolul 68 alineatul 3 beneficia atunci de prezumția de constituționalitate, iar mandatul domnului Lăzăroiu este valid și expiră în 2019”, a declarat Valer Dorneanu, pentru HotNews. 

Info pe scurt: 

- Petre Lăzăroiu a fost numit în CCR, în anul 2008, de către președintele României, pentru un mandat de 2 ani, iar de la 2 iunie 2010 pentru un mandat de 9 ani.

- Pe 20 martie, Curtea Constituțională a decis că posibilitatea înnoirii în funcţie, cu un mandat de 9 ani, a judecătorului care a deţinut deja un mandat corespunzător restului de mandat al unui alt judecător, constituie o încălcare a dispoziţiilor constituţionale. 

- Pe 10 iulie a fost promulgată legea CCR prin care se abrogă articolul referitor la reînvestirea în funcție a judecătorilor care au exercitat mandate incomplete, mai mici de un an.

Săptămâna trecută a fost promulgată legea prin care se abrogă prevederea legală potrivit căreia în cazul în care perioada pentru care a fost numit un nou judecător, în caz de vacanță, este mai mică de 3 ani, acesta va putea fi numit, la reînnoirea Curţii Constituţionale, pentru un mandat complet de 9 ani. Modificarea actului normativ a venit ca urmare a unei decizii din 20 martie a Curții Constituționale care a statuat posibilitatea înnoirii în funcţie, cu un mandat de 9 ani, a judecătorului care a deţinut deja un mandat corespunzător restului de mandat al unui alt judecător, constituie o încălcare a dispoziţiilor constituţionale. 

Pe 15 iunie, judecătorul Cristian Dănileț a anunțat, pe contul lui de Facebook, că asociația VeDemJust, unde este membru fondator, va da în judecată Curtea Constituțională, pentru faptul că nu a răspuns la o cerere de vacantare a postului de judecător la CCR, în cazul lui Petre Lăzăroiu. Dănileț a precizat că asociația VeDemJust a cerut lămuriri de la CCR cu privire la mandatul lui Petre Lăzăroiu, printr-o scrisoare deschisă, încă din 4 iunie. 

Tot pe 15 iunie, Petre Lăzăroiu declarat că a fost chemat de unul dintre consilierii preşedintelui Klaus Iohannis, care i-ar fi comunicat că şefului statului i se cere imperios de către o asociaţie emiterea unui decret de revocare a sa din funcţie. "M-am întâlnit cu doamna Simina Tănăsescu (consilier prezidenţial - n.r.), la cererea dânsei. Am fost la Facultatea de Drept, unde avea examene. M-a rugat prietenos să vin până la dânsa că are o misiune ingrată. Mi-a spus: uite, am hârtia aceasta (o cerere de la Fundaţia VeDem Just, prin care solicită preşedintelui CCR, Valer Dorneanu, să pună în discuţie mandatul lui Petre Lăzăroiu - n.r). Zic: ştiu, e o aberaţie, circulă de vreo două săptămâni, eu nu iau în consideraţie. Pai da, dar zice: preşedintelui i se cere imperios să se emită un decret. Cu ce obiect? Păi, decret de revocare a ta. Zic: ştii bine că nu are niciun temei, nu are nicio prerogativă. Da, dar suntem în situaţia în care, dacă nu emite acest decret, ne dă în judecată respectiva asociaţie, dacă îl emite ne dai tu în judecată. Eu am zis: bineînţeles că aşa va fi", a relatat Lăzăroiu.  

În urma acestui scandal, consilierul prezidențial Simina Tănănăsescu a demisionat, pe 20 iunie. 

„În ultimele zile, în spațiul public au apărut speculații cu privire la eventuale presiuni exercitate asupra unui judecător al Curții Constituționale, ca urmare a unei discuții purtate de doamna Elena-Simina Tănăsescu cu domnul Petre Lăzăroiu. Administrația Prezidențială reiterează că nu au existat niciun fel de presiuni și sunt complet neadevărate acuzațiile aduse în acest sens. Având însă în vedere că este inadmisibil ca la nivelul opiniei publice să planeze orice suspiciune că ar fi fost posibilă o încercare de imixtiune în activitatea Curții Constituționale, pentru a nu prejudicia instituția Președintelui României, doamna Elena-Simina Tănăsescu a înaintat astăzi, 20 iunie a.c., Președintelui Klaus Iohannis demisia din funcția de consilier prezidențial”, se arăta într-un comunicat al Cotroceniului.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

4443 vizualizari

 • -29 (35 voturi)    
  Bine ca macar CCRului si domnului (Marţi, 17 iulie 2018, 18:45)

  asistat [utilizator]

  Dorneanu a-i pasa de tarisoara asta! Sa dea Domnul, hai nu 10 da macar 20 de ani sa mai avem parte de astfel de judecatori la CCReu!
  • +10 (12 voturi)    
   Asistat agramat (Marţi, 17 iulie 2018, 19:54)

   XtrO [utilizator] i-a raspuns lui asistat

   Ce poti sa ii replici unui astfel de asistat (asa cum se defineste), analfabet? Mai bine il lasi in lumea lui agramata, cu singurul neuron patinand voios pe netezimea perfecta a creierului, in lipsa absoluta a circumvolutiunilor.
  • +12 (14 voturi)    
   poti sa-mi explici asistatule... (Marţi, 17 iulie 2018, 20:15)

   liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui asistat

   cum de legea se aplica retroactiv in cazul lui Kovesi dar NU se aplica retroactiv in cazul astuia?!

   dar de la un mancator de rahat psdist nu ma astept la logica
  • +7 (9 voturi)    
   amice... (Marţi, 17 iulie 2018, 21:17)

   mache [utilizator] i-a raspuns lui asistat

   nici de trolling nu esti bun... baga'te la altceva... gen purtator de cuvant la guvern...
  • +3 (3 voturi)    
   Asistat (Miercuri, 18 iulie 2018, 11:53)

   Godzillagrrr [utilizator] i-a raspuns lui asistat

   Cred ca “asistat” e un troll.

   Nimeni nu poate fi atât de tâmpit sa scrie involuntar in halul asta.
  • 0 (0 voturi)    
   Nu mai există onoare. (Miercuri, 18 iulie 2018, 14:16)

   asavreau [utilizator] i-a raspuns lui asistat

   Dacă și la CCR se folosesc tot felul de șmecherii ca să se fenteze legea și membrii CCR se iau la întrecere cu borfașii politici la a obține beneficii personale pe principiul că//noi suntem mai mari ca ceilalți și ne trebuie lefuri și pensii nesimțite//România este condamnată la îndobitocire.
 • +27 (33 voturi)    
  constitutia se aplica selectiv (Marţi, 17 iulie 2018, 18:49)

  snowflake [utilizator]

  Legea nu se aplica retroactiv in consecinta constitutia se aplica selectiv, adica numai pentru platitorii de taxe nu si pentru posesorii de sinecuri.
  • +5 (7 voturi)    
   art 142 din Constitutie pt analfabetii infractori (Marţi, 17 iulie 2018, 20:17)

   linarel [utilizator] i-a raspuns lui snowflake

   In Constitutie scrie foarte clar :
   (2) Curtea Constituţională se compune din nouă judecători, numiţi pentru un mandat de 9 ani, care nu poate fi prelungit sau înnoit.

   primul lui mandatat trebuia facut de 9 ani si nu de 2 ani

   conf art 142 alin 2 >>> al doilea mandat este NECONSTITUTIONAL

   asa ca toate hotaririle CURTII sint NECONSTITUTIONALE de 8 ani + perioada lui dorel
   • +4 (6 voturi)    
    Subscriu (Miercuri, 18 iulie 2018, 1:33)

    kthor7 [utilizator] i-a raspuns lui linarel

    Cum se pot declara neconstitutionale articole din legi care au fost constitutionale pana in 2016 cand interlopii au preluat conducerea statului?? De ce odata cu modificarea codurilor penale, acestea se aplica retroactiv, vezi doamne cu motivatia "cea ma avatajata" ? In constitutie nu zice ca se excepteaza anumite perioade de la numaratoarea celor 9 ani. Iliescu a pacalit poporul cu mandatul de tranzitie, lazaroiu tot in tranzitie era? Solicit desfiintarea ccr. Se castiga procese impotriva acesteia pe decizii neconstitutionale.
 • +28 (34 voturi)    
  Mda, deci... (Marţi, 17 iulie 2018, 18:57)

  Lucian P. [utilizator]

  In tara asta, infractorii au dreptul sa fie judecati dupa cea mai favorabila lege, indiferent cand a fost ea data, cate secunde sau ani a fost valabila, nu conteaza astfel de lucruri. Alte legi nu se aplica retroactiv pentru ca ne convine situatia, deci asta e, un lucru care in 2019 s-ar considera ca fiind o grava incalcare a Constitutiei, acum este perfect legal. Mai amintesc doar de acea OUG de acum cativa ani prin care s-a permis ca timp de cateva luni o lege sa fie suspendata, si primarii sa nu-si piarda mandatul daca trec de la un partid la altul. Concluzia? Jucam cu totii acelasi joc dar doar unii au dreptul sa modifice regulile jocului dupa bunul lor plac. Daca asta se mai numeste democratie...
  • +2 (4 voturi)    
   Bun! (Marţi, 17 iulie 2018, 19:40)

   Ion_RoaitaDA [utilizator] i-a raspuns lui Lucian P.

   Si mai poti adauga: De ce legile cu `abolirea dictatorului` si `noua putere` dupa `revolutie` sunt aplicate si acum, cu toate ca sunt retroactive?
  • 0 (0 voturi)    
   Parca am mai auzit asta pe undeva (Miercuri, 18 iulie 2018, 19:18)

   LiviuX [utilizator] i-a raspuns lui Lucian P.

   Dar nu inteleg, cum adica, poti avea zeci de legi pentru aceeasi problema si poti alege care sa ti se aplice? Nu am mai auzit de asa ceva prin alte tari... Parca legile trebuiau sa fie clare, concise si COMPLETE... Dar ce e de mirare, doar la noi mai exista legi cu norme de aplicare, nu stiu iarasi sa existe asa ceva in alte tari.
 • +26 (32 voturi)    
  Codurile penale se vor aplica retroactiv? (Marţi, 17 iulie 2018, 19:04)

  nick24 [utilizator]

  Aplicăm cum ne convine?
 • +14 (24 voturi)    
  "ca are o misiune ingrata" (Marţi, 17 iulie 2018, 19:06)

  revo [utilizator]

  o mana spala pe alta - si noi ne mai faceam iluzii ca ar face si ar drege presedentia, ca ar lupta in vreun fel pentru statul de drept.

  Este o mocirla generalizata, nu a mai scapat nimic.

  COPIILOR SI NEPOTILOR, NU MAI PIERDETI TIMPUL - SALVATI-VA!! FUGITI UNDE OTI VEDEA CU OCHII!!
 • +21 (27 voturi)    
  Jigodia (Marţi, 17 iulie 2018, 19:12)

  rutger [utilizator]

  la jigodie trage !! pesede = CIUMA ROSIE !!!
  • +1 (3 voturi)    
   Comment sters de user (Marţi, 17 iulie 2018, 19:40)

   sorinnc [anonim] i-a raspuns lui rutger

   • +1 (1 vot)    
    Base... (Miercuri, 18 iulie 2018, 12:36)

    sim18 [utilizator] i-a raspuns lui sorinnc

    Base... salveaza-ne!
 • +19 (25 voturi)    
  Trebuie sesizata comisia de la Venetia (Marţi, 17 iulie 2018, 19:21)

  Zimbru [utilizator]

  Daca aceasta confirma ca CCR-ul functioneaza neconstitutional, atunci toate deciziile sale trebuie anulate, inclusiv Kovesi trebuie sa se intoarca la DNA.
 • +19 (27 voturi)    
  Ramane ca sa sprijine PSD (Marţi, 17 iulie 2018, 19:21)

  Gryphus [utilizator]

  fara el PSD nu ar mai avea majoritatea....normal ca PSD-istul Dorneanu (care face vizite in RUSIA) e disperat sa-l tina in echipa PSD
 • +23 (29 voturi)    
  Aha (Marţi, 17 iulie 2018, 19:22)

  Barosanu_nr1 [utilizator]

  http://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocument/202606

  Dar aplicarea retroactivă (și pentru mandatele în curs) a pensiilor speciale este în regulă, nu-i așa, javrelor?
 • +25 (27 voturi)    
  foarte bine... (Marţi, 17 iulie 2018, 19:25)

  exilatul [utilizator]

  dar noul cod penal sa nu se aplice nici el retroactiv...nu de alta, dar asa un nou "scriitor" din teleorman va avea sansa sa si publice..."memoriile"
 • +2 (4 voturi)    
  Legi (Marţi, 17 iulie 2018, 19:36)

  PeterBadesco [utilizator]

  Comunistii fac si interpreteaza legi dupa cum le convine,...si asa va fi atata timp cat sunt votati ,.. si tot asa o sa fie ,... si poate vreti sa va fie bine,.. prin ce miracol,..?
 • +2 (4 voturi)    
  Poate imi explica cineva... (Marţi, 17 iulie 2018, 19:36)

  LiviuX [utilizator]

  Cand se aplica o lege retroactiv si cand nu? Sau fac ce vor, azi pot da o lege care sa se aplice retroactiv, maine una care sa nu se aplice retroactiv? Nu exista niste reguli? Ca daca legile nu se aplica retroactiv, atunci poate dragnea sa dea si mama ordonantelor si codurilor, faptele fiind comise inainte nu vor cadea sub incidenta ordonantelor si a noului cod penal!
 • +3 (5 voturi)    
  Si cu obligativitatea... (Marţi, 17 iulie 2018, 19:43)

  iaurtica [utilizator]

  aplicarii rezultatelor referendumului de 300 parlamentari cum ramane? CCR ce face pentru asta? Se face ca nu exista? Sau nici acolo nu e valabila retroactivitatea? HOTILOR!
 • +6 (8 voturi)    
  Comment sters de user (Marţi, 17 iulie 2018, 19:51)

  zet [anonim]

 • +3 (5 voturi)    
  Nu e retroactiv! (Marţi, 17 iulie 2018, 20:00)

  _Un stelist_ [utilizator]

  Să’și piardă mandatul acum, nu de când e în ilegalitate și se rezolvă problema.
 • +3 (5 voturi)    
  dar in cazul (Marţi, 17 iulie 2018, 20:14)

  liviu_ [utilizator]

  lui Kovesi s-a aplicat legea retractiv jeguri comuniste si mincinoase!

  e clar ca raportul Comisiei de la Venetia nu I-a facut mai putin jeguri comuniste!
 • +6 (8 voturi)    
  CUM NU SE APLICA RETROACTIV? (Marţi, 17 iulie 2018, 20:28)

  schroedinger [utilizator]

  Pai cand am platit impozit pe dividende 16% pentru anul anterior cand impozitul era 10%? Asta ce mama ma-sii este?
  Nu reprezinta retroactivitate?
 • +2 (2 voturi)    
  Constitutia este inconsistenta (Marţi, 17 iulie 2018, 22:10)

  Kumar2018 [utilizator]

  Art. 1, (5) În România, respectarea Constituţiei, a supremaţiei sale şi a legilor este obligatorie.
  intra in contradictie cu
  ARTICOLUL 146
  Curtea Constituţională are următoarele atribuţii:
  a) se pronunţă asupra constituţionalităţii legilor, înainte de promulgarea acestora, la sesizarea Preşedintelui României, a unuia dintre preşedinţii celor două Camere, a Guvernului, a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, a Avocatului Poporului, a unui număr de cel puţin 50 de deputaţi sau de cel puţin 25 de senatori, precum şi, din oficiu, asupra iniţiativelor de revizuire a Constituţiei;

  Art 1 are prioritate fata de Art 146.
  Nu poti da o lege care sa nu fie verificata de constitutionalitate inainte de promulgare, care sa beneficieze de 'prezumtia de constitutionalitate'. Trebuie sa respecte cumulativ toate articolele din constitutie.
 • -2 (6 voturi)    
  Au ce lovitura pe pentru Johann, cum ii (Miercuri, 18 iulie 2018, 8:48)

  xrogo [utilizator]

  pregatise el un loc caldut, cu imunitate absoluta revocatei Kovesi si cum i se naruie planurile!
  De fapt Johann ar fi recidivat, si pentru Stanciu, judecatoarea aia ce facea intelegeri cu procurorii si care a pierdut de 4 ori la CEDO, si ei i-a facut acelasi serviciu, dupa ce blanda faptura il scapase de un dosar de incompatibilitate, el campionul dreptatii si inamicul penalilor!


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by