Gabriel Vlase a fost validat de către Parlament pentru postul de director al SIE cu 340 de voturi pentru și 31 împotrivă. Vlase a fost audiat la începutul săptămânii pentru funcția de director al Serviciulul de Informații Externe de către comisia de specialitate. Deputatul PSD a fost propus de președintele Klaus Iohannis și acceptat cu greu de Liviu Dragnea.

HotNews.roFoto: Hotnews

UPDATE Gabriel Vlase va depune jurământul joi, la ora 13.00, la Palatul Cotroceni, potrivit unui anunț al Administrației Prezidențiale.

După anunțul în plen a numărului de voturi întrunit pentru numirea la SIE, Vlase trebuie să depună jurmăntul în fața președintelui Klasu Iohannis.

Ce a spus Liviu Dragnea după validarea noului șef SIE: "Până la urmă, mai bine mai târziu decât niciodată. Cred că va avea suficiente voturi dl Gabriel Vlase să fie numit directorul SIE. Eu i-am urat succes.(...) Numirea de la SIE, într-adevăr, închide o perioadă de instabilitate pentru această instituţie, care n-a fost apreciată deloc nici din partea partenerilor instituţionali cu care Serviciul şi România au relaţii foarte strânse."

Gabriel Vlase după audierea la comisia de specialitate: "Nu pot să spun că am obiective majore în sensul că trebuie făcute schimbări radicale începând de a doua zi. Sunt situații care trenează de ceva ani în ceea ce privește armonizarea legislației pentru că legislația este destul de veche, iar legislația este la 20 de ani de la apariția legii 1. Exact 20 de ani sunt. Între timp, România a devenit membru NATO, cu responsabilități și în spațiul european, și în spațiul nord-atlantic. În primul rând, chestia cu armonizarea legislației,. În al doilea rând, situațiile specifice din aparat, pentru că și acolo sunt probleme în ceea ce privește încadrarea, beneficiile, dacă vreți partea în care privește partea angajaților din serviciu".

Pe 14 iunie, preşedintele Klaus Iohannis a transmis o scrisoare preşedinţilor Parlamentului în care a propus numirea lui Vlase la conducerea Serviciului de Informaţii Externe. Cinci zile mai târziu, şeful statului afirma că pe acesta îl recomandă experienţa şi pregătirea, precizând că l-a nominalizat fără a avea o discuţie cu PSD.

Întrebat cum a ajuns la decizia de a-l propune pe Vlase la şefia SIE, Iohannis a răspuns: "Printr-o analiză atentă. Am analizat candidaţii posibili (...) ţinând cont de experienţă, de expertiză, de pregătire. După finalizarea analizei l-am invitat pe domnul Vlase. I-am spus că analiza a condus la această oportunitate pentru domnia sa şi i-am propus nominalizarea. A acceptat-o şi în această fază suntem acum".

Propunerea lui Vlase la șefia SIE a fost primită cu reticență de către conducerea PSD acesta fiind cunoscut apropiat al fostului premier Mihai Tudose. De altfel, conducerea PSD a tărăgant validarea acestuia în Parlament. Cu o zi înaintea votului din plen, întrebat dacă îl susține pe Gabriel Vlase, liderul PSD Liviu Dragnea, a comentat ironic: ”Sigur. domnul Vlase are susținerea universală”.

Surse politice au declarat pentru Hotnews.ro că Mihai Tudose și susținătorii acestuia din interiorul PSD ar fi făcut o înțelegere cu Liviu Dragnea la începutul săptămânii să asigure voturile la Codul Penal în schimbul validării lui Vlase la șefia SIE.

Deputatul PSD, Gabriel Vlase, aflat la al patrulea mandat de deputat, este vicepreședinte al PSD și se remarcă prin ceva anume în rândul liderilor PSD: o pasiune pentru servicii secrete și siguranță națională. A fost în trecut președintele comisiei de Control SIE și a urmat cursuri la Agenția Națională de Informații a SRI. Vlase a trecut ani de zile drept unul dintre apropiații lui Viorel Hrebenciuc. De altfel, numele lui a apărut în dosarul retrocedarilor, în care Hrebenciuc a fost condamnat de ÎCCJ la 2 ani de închisoare cu executare. Vlase a negat ca ar avea vreo legatura cu acest dosar.

Vlase este vicepreședinte al Camerei Deputaților și conduce de multe ori ședințele de plen. El a fost ales vicepreședinte regional al PSD la congresul din 10 martie, după ce mai ocupase această funcție și ca urmare a congresului din octombrie 2015.

Vlase a fost singurul propus pentru funcția de vicepreședinte regional, așa cum s-a întâmplat cu majoritatea candidaților, la congresul din primăvară, deși cei mai mulți dintre cei care au făcut parte din garnitura de lideri din 2015 au fost lăsați deoparte, printre aceștia numărându-se și fostul premier Mihai Tudose sau deputatul Georgian Pop, fost președinte al Comisiei SRI.

De altfel, Vlase era văzut ca apropiat al lui Tudose, vehiculându-se și că va fi propunerea acestuia când era premier pentru ministerul Transporturilor în locul lui Răzvan Cuc. După ce Tudose a fost îndepărtat, Vlase a trecut de nevoie în tabăra lu Liviu Dragnea, ceea ce a făcut ca Vlase să fie ales vicepreședinte.

A fost subprefect de Bacău în perioada 2001-2004 și încă de atunci presa menționa numele său și în alte scandaluri cu retrocedări.

Vezi aici mai multe despre cine este deputatul Gabriel Vlase