Preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, i-a cerut duminică şefului statului, Klaus Iohannis, să se delimiteze de sesizarea penală a liderului liberal, Ludovic Orban, astfel încât să nu poată fi considerată parte a unui plan, transmite Mediafax.

Calin Popescu TariceanuFoto: Agerpres (editat)

"Mi s-ar părea normal ca în acest context în care plângerea penală făcută de Orban pare să fie rezultatul un ei prostii sau a unei nebunii, ca să nu se creadă că face parte dintr-un plan mai amplu, având în vedere că PNL este partidul prezidenţial, cred că ar fi nevoie din partea preşedintelui de o delimitare clară şi netă faţă de această acţiune care, altfel, poate să fie considerată ca făcând parte dintr-un plan de înlăturare a guvernului prin mijloace nedemocratice. Dacă se folosesc aceleaşi metode care s-au folosit şi în 2015 pentru înlăturarea guvernului prin punerea sub acuzare a primului ministru, prea seamănă metodele ca să nu ne ducă gândul că e vorba de un plan mai amplu, de o acţiune pusă la punct", a declarat preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu.

El a susţinut că preşedintele Klaus Iohannis trebuie să spună foarte clar că nu are nimic de-a face şi că nu susţine un asemenea demers.

El a mai spus că în sesizarea lui Ludovic Orban sunt "cretinităţi scrise", motiv pentru care DIICOT ar putea să nu ceară încuviinţarea începerii urmăririi penale a premierului Viorica Dăncilă.

Tăriceanu a mai afirmat că nu se pune problema de declanşarea procedurii de suspendare din funcţie a preşedintelui Klaus Iohannis.

"Politica nu e chiar aşa cum vă imaginaţi dvs, dacă face un nebun, aruncă o piatră, toţi se aruncă după ea. Cred că am demonstrat şi noi, de la ALDE, şi cei de la PSD că avem experienţă politică, că avem înţelepciunea necesară pentru a considera că stabilitatea politică este o premisă necesară pentru ca România să poată să crească economic şi să putem asigura bunăstarea cetăţenilor. Acesta este principalul ţel al nostru, nu să ne jucăm de-a politica cu suspendări şi cu alte acţiuni, dar sigur că nu pot să nu ascund nu numai gustul amar pe care îl am în momentul în care văd astfel de demersuri făcute de partidul de opoziţie. Stau şi mă gândesc dacă nu sunt şi alte resorturi în spate şi de aceea cred că ar trebui o atitudine edificatoare a preşedintelui prin care să arate că este complet în afara oricăror suspiciuni legate de un posibil aranjament, joc, combinaţie de răsturnare nedemocratică a unui guvern legitim", a conchis liderul ALDE.

Tăriceanu: Dacă va fi organizat un miting de susţinere a premierului Dăncilă, ALDE va participa

Preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a mai declarat duminică că, dacă PSD va organiza un miting de susţinere a premierului Viorica Dăncilă, atunci membrii ALDE vor participa la această manifestare, scrie Mediafax.

"Eu cred că, nu știu dacă e neapărat nevoie de un miting, dar dacă cei de la PSD consideră că acest lucru este necesar, se poate face. Cred că în astfel de cazuri este cel puțin necesar, nu numai util, să existe voci puternice, din PSD și nu numai, de susținere a premierului", a declarat Călin Popescu Tăriceanu.

El a precizat că, dacă va fi organizat un miting de susținere a premierului Viorica Dăncilă, membrii ALDE vor participa la manifestare.

O rezoluție de susținere a Vioricăi Dăncilă a fost aprobată, sâmbătă, la Timișoara, de către reprezentanții organizațiilor județene PSD din Timiș, Caraș-Severin, Hunedoara și Arad, în urma plângerii penale făcute de Ludovic Orban împotriva premierului.

Președintele PSD Timiș, Călin Dobra, a declarat, sâmbătă, în timpul unei conferințe de presă, că rezoluția de susținere a premierului Viorica Dăncilă, a echipei guvernamentale și a conducerii partidului a fost aprobată într-o ședință organizată la Timișoara. La întâlnire au participat și reprezentanții organizațiilor județene Caraș-Severin, Arad și Hunedoara, precum și vicepreședinții regionali PSD Mihai Fifor și Natalia Intotero.

"Astăzi (n.r. sâmbătă), în cadrul comitetului executiv PSD Timiș am avut o întâlnire lărgită, regională. S-a aprobat, prin vot, o rezoluție de susținere a doamnei premier Viorica Dăncilă și a conducerii PSD de la nivel național, pentru că s-a transmis un mesaj foarte clar și din partea membrilor PSD Timiș și din partea reprezentanților din regiune. Acel mesaj este că avem nevoie de stabilitate, că România nu-și mai permite schimbarea primului ministrului și a echipei guvernamentale. PSD, la nivel național, prin măsurile și prin progamul pe guvernare pentru care a fost votat de către oameni, este pe drumul cel bun, chiar dacă se încearcă prin toate mijloacele să se denatureze acest adevăr. Am transmis un mesaj foarte clar celor doi vicepreședinți regionali de a comunica conducerii naționale că suntem pregătiți inclusiv de a ieși în stradă dacă va trebui să susținem, pentru că nu cred că este normal și corect ca PSD să piardă guvernarea atât timp că a fost ales în 2016 de oameni", a declarat Călin Dobra.

De asemenea, Mihai Fifor, ministrul Apărării Naționale, a afirmat că rezoluția a fost aprobată pentru a transmite mesajul că nu se poate asista "pasiv cum se încearcă discreditarea" Vioricăi Dăncilă.

"Este prima întâlnire regională în formatul acesta după Congresul PSD. Am dorit să dăm în felul acesta un semnal că la Timișoara este o organizație foarte puternică, pe care o respectăm, și o organizație în care ne-am dorit să fim prezenți astăzi alături de președinții organizațiilor județene din regiunea vest. Tema cea mai importantă de dezbatere a fost aceea a situației generate de plângerea penală depusă de Ludovic Orban împotriva premierului României, iar eu cred că unanimitatea cu care a fost votată rezoluția spune totul despre faptul că organizațiile din regiunea vest nu pot să dea decât un singur mesaj: că nu putem să asistăm pasivi la modul în care se încearcă discreditarea premierului României într-un moment ca acesta și sigur PSD trebuie să dovedească solidaritate, unitate și să ofere o replică extrem de coerentă, de riguroasă și de susținută la tentativa de a destabiliza din nou guvernarea României și a destabiliza pe această cale țara", a precizat Mihai Fifor.

Președintele PNL Ludovic Orban a anunțat, joi, că a sesizat Parchetul General, "în calitate de cetățean", de faptul că Viorica Dăncilă și Liviu Dragnea au difuzat informații cu caracter secret.

Plângerea liderului PNL a ajuns la DIICOT, vineri, după ce Parchetul instanţei supreme şi-a declinat competenţa în acest caz.