​Reprezentantii PNL, PMP si USR au luat cuvantul miercuri dimineata in plenul Camerei Deputatilor pentru a contesta declaratia transmisa marti de Liviu Dragnea, presedintele Camerei Deputatilor si Calin Popescu-Tariceanu, presedintele Senatului, in numele Parlamentului, ca reactie la comunicatul Departamentului de Stat al SUA. Dragnea a fost acuzat de abateri disciplinare pentru ca aceasta declaratie nu a respectat procedurile parlamentare. Liderul deputatilor PNL Raluca Turcan a cerut demisia lui Dragnea din fruntea Camerei, acelasi lucru facandu-l si deputatul PMP Robert Turcescu. Liviu Dragnea nu este prezent la sedinta de plen, sedinta fiind condusa de Florin Iordache, vicepresedinte al Camerei Deputatilor.

HotNews.roFoto: Hotnews

"In calitate de lider de grup, consider neavenite afirmatiile lui Liviu Dragnea si Calin Popescu-Tariceanu si solicit demisia lui Liviu Dragnea din functia de presedinte al Camerei Deputatilor," a spus Turcan de la tribuna plenului.

"Cat mai aveti de gand sa conduceti dvs sau alt coleg sedinta? Dumneavoastra vi se pare fireasca declaratia? Ceea ce spunem noi este simplu - dl Dragnea trebuie sa plece din fruntea Camerei Deputatilor" a afirmat si Turcescu.

Mai multi deputati au acuzat faptul ca s-a incalcat regulamentul sedintelor comune, intrucat o astfel de declaratie ar fi trebuit discutata in sedinta comuna.

"Nu ma regasesc in declaratia transmisa, cred ca a fost facuta ca presedinte PSD si dl tariceanu ca presedinte ALDE", a spus si deputatul PMP Petre Movila.

"Este evident ca si-au incalcat attributiile. art 94 din regulamentul Camerei. Ce ar fi daca l-am sanctiona dl Dragnea de a nu se putea prezenta la una dintre sedinte si care ar fi urmarea? Pentru ca dl Dragnea nu ne onoreaza cu prezenta, nu cred ca la o sedinta din 10 presedinte a fost prezent" a adaugat si deputatul PNL Ioan Cupsa.

Florin Iordache a intervenit si a precizat ca, potrivit art. 34 litera i din regulament, "presedintele camerei deputatilor reprezintă Camera Deputaţilor în relaţiile externe pe toată durata mandatului său."

Deputatul PNL Gigel Stirbu i-a raspuns ca acest lucru se refera la deplasari externe in care presedintele reprezinta fizic parlamentul.

Deputatul UDMR Marton Arpad a luat la randul sau cuvantul si a propus sa se voteze astazi declaratia transmise ieri de Dragnea si Tariceanu. Ulterior, deputatul USR Tudor Benga l-a contrazis afirmand ca potrivit regulamentului este nevoie ca alte documente trebuie transmise cu cel putin doua zile inainte.

Luarile de cuvant au durat circa jumatate de ora, pana cand s-a votat sistarea lor, la propunerea UDMR.

Deputatul USR Matei Dobrovie a incercat sa mai sustina o declaratie pe acelasi subiect, insa Iordache i-a taiat microfonul.

Din partea PSD a luat cuvantul deputatul PSD Adrian Solomon: "Si eu am fost revoltat de comunicatul facut de un functionar de la departamentului SUA. (...) Nu putem sa nu ne intrebam la 100 de ani de la marea unire daca am schimbat inalta parta mai intai cu moscova si acum cu alta poarta? Reveniti-va odata!"