Fostul presedinte al Uniunii Salvati Romania a scris sambata pe Facebookca a ales sa nu participe la Congresul de alegere al unui nou lider, pentru ca "nu pot gira prin prezenta mea un congres viciat prin practici demne de PSD si PNL". De asemenea, a subliniat ca "exista o uriasa presiune pentru ca USR sa-si abandoneze misiunea" si sa "intre incet-incet in sistem". Ba, mai mult, USR se confrunta azi cu riscuri precum fanatismul si radicalizarea taberelor, toleranta la nelegalitate si lipsa de reactie la informatii false circulate prin retele informale.

Nicusor DanFoto: Hotnews

Postarea integrala a lui Nicusor Dan:

Am fost invitat la congresul de azi al USR. Inteleg ca a fost o dezbatere si un vot in Biroul National la care unii au fost pentru si altii au fost contra invitarii mele.

Am ales sa nu particip. Nu pot gira prin prezenta mea un congres viciat prin practici demne de PSD si PNL. Alegerile delegatilor din Bucuresti au fost anulate nestatutar, o spun parlamentarii juristi ai partidului, si refacute pe un sistem diferit de cel folosit in restul judetelor. Exista o uriasa presiune pentru ca USR sa-si abandoneze misiunea, sa devina un partid ca toate celelalte, sa intre incet-incet in sistem.

USR-ul e constituit din oameni de buna credinta si poate inca sa-si realizeze misiunea pentru care s-a infiintat. In ianuarie la Sibiu si in mai la Cluj am incercat sa tin membrii USR cu picioarele pe pamant si sa le indic principalele riscuri pentru organizatie. Daca ar fi sa enunt azi priniplele riscuri pentru USR, ele ar fi: 1) fanatismul si radicalizarea taberelor (rezultat al referendumului intern pozitionare / nepozitionare) – nimeni nu asculta argumentele rationale ale celuilalt; 2) toleranta la nelegalitate – incalcarea dovedita a statutului nu intereseaza; 3) lipsa de reactie la informatii false circulate prin retele informale.

In orice caz, un start foarte prost pentru viitorul presedinte al USR, oricare ar fi el. Un presedinte care a incalcat deja statutul, ca membru al Biroului National, prin decizia pe alegerile din Bucuresti. Un presedinte ales la un Congres cu multe semne de intrebare, la care multi delegati au ales sa nu participe. Un presedinte fara legitimitate.

Partidul Uniunea Salvati Romania isi alege sambata, intr-un congres extraordinar, cel de-al doilea presedinte de la infiintarea sa, dupa demisia lui Nicusor Dan din partid. Delegatii prezenti sambata la Poiana Brasov vor trebui sa voteze intre Dan Barna - deputat de Sibiu, vicepresedinte al partidului si purtator de cuvant USR, fost secretar de stat in ministerul Fondurilor Europene in mandatul lui Cristian Ghinea (guvernul Ciolos), si Vlad Alexandrescu - senator, vicepresedinte si fost ministru al Culturii in cabinetul lui Dacian Ciolos. Cu doar cateva zile inainte de Congres, liderul deputatilor USR, Cristian Seidler, s-a retras din cursa acuzand nereguli la desemnarea delegatilor, insa a anuntat ca ramane in partid.