Mircea Geoana neaga ca faptul ca PSD s-ar fi decis sa renunte la propriul proiect de lege privind votul uninominal, asa cum a dat de inteles Nicolae Vacaroiu. Liderul PSD spune insa ca in cazul in care se va degaja o majoritate, partidul va vota legea votului uninominal pe care Guvernul si-a asumat raspunderea. Liderul PSD sustine ca pot fi modificate doar articolele pe care Curtea Constitutionala s-a pronuntat, neexistind posibilitatea de a se depune alte amendamente.

Mircea Geoana a declarat pentru HotNews.ro ca PSD nu a "luat o decizie formala sa renunte la propriul proiect de lege" al votului uninominal, cel majoritar in doua tururi de scrutin. El sustine ca in situatia in care se va " degaja o majoritate in Parlament in jurul proiectului pe care Guvernul si-a asumat raspunderea, PSD il va sustine". " Avem obligatia de a ne uita cu prioritate la ceea ce ne-a trimis Curtea Constitutionala. Vom vota legea daca se amendeaza conform Constitutiei", a spus Geoana. Liderul PSD sustine ca acesta va fi "un test de buna credinta" pentru partidele care doresc ca la alegerile din 2008 sa se introduca votul uninominal.

Desi Geoana spune ca PSD nu a luat nicio decizie transanta privind renuntarea la propriul proiect de lege, Nicolae Vacaroiu sustine contrariul. " Acum vom lucra pe proiectul de lege pe care Guvernul Tariceanu si-a asumat deja raspunderea. Am hotarit acest lucru si asa vom proceda. Este sigur faptul ca in acest an vom avea alegeri parlamentare pe sistem uninominal", a afirmat Vacaroiu citat de Mediafax.

Legea nu poate fi facuta harcea-parcea

Opinia lui Mircea Geoana este ca sansele ca in Parlament sa se constituie o majoritate in jurul legii Guvernului sint cam de 50%. In momentul de fata legea este la Comisia juridica din Senat, care trebuie sa modifice cele doua articole pe care presedintele Traian Basescu le-a contestat si Curtea Constiutionala i-a dat cistig de cauza.

Liderul PSD afirma ca doar aceste doua articole trebuie modificate si ca nu mai pot fi aduse alte amendamente. Cu alte cuvinte, explica el, " legea nu poate fi facuta harcea- pacea asa cum se acrediteaaza", fiind suficient un consens strict pe observatiile Curtii.

PSD a schimbat macazul

Inainte de referendumul pentru votul uninominal majoritar in doua tururi de scrutin si in timpul campaniei, PSD a sustinut ca aceasta este formula ideala pentru reforma clasei politice si ca proiectul ii apartine. Imediat insa dupa anuntarea rezultatelor, liderii social- democrati au inceput sa-l critice si sa-si dispute paternitatea asupra legii cu PD.

Mai mult, PSD nu a dat curs invitatiei lansate de Traian Basescu la Palatul Cotroceni, pentru a discuta pe marginea uninominalului majoritar in doua tururi de scrutin, in incercarea de a le obtine sustinerea. Intre timp, PD a depus la Parlament un proiect de lege similar cu cel al PSD.

In situatia in care insa legea pe care cabinetul Tariceanu si-a asumat raspunderea nu trece de votul Parlamentului, solutia de rezerva ar fi proiectul de lege al PD. Acesta are insa sanse minime, in principal din cauza ca PSD a facut un pas inapoi. De altfel, nici un alt partid nu sustine formula de vot majoritar in doua tururi.

Articolele neconstitutionale care trebuie amendate

Curtea Constitutionala a considerat ca listele nationale suplimentare prin intermediul carora o parte dintre candidati ar fi putut accede in parlament sint neconstituionale din cauza ca respectivii nu sint votati direct. Solutia ar fi, sustin juristii, fie eliminarea completa a acestor liste, fie introducerea lor pe un buletin de vot.

Al doilea articol care trebuie amendat ca urmare a deciziei CC se refera la posibilitatea de organizare a alegerilor parlamentare anticipate in cazul reorganizarii administrativ-teritoriale.