Continua misterul semnaturii de la comisia de Invatamant din Senat - Andronescu: "Nu am cerut nimanui sa semneze in locul secretarului. Stiu ce am facut nu am niciun motiv de ingrijorare"

de I.R.     HotNews.ro
Luni, 19 septembrie 2016, 16:37 Actualitate | Politic


Ecaterina Andronescu in plenul Senatului
Foto: captura B1 TV
Senatoarea PSD Ecaterina Andronescu a declarat luni ca nu este ingrijorata de plangerea penala pe care o vor depune senatorii PNL cu privire la presupusa falsificare de semnatura pe un raport intocmit de ea in calitatea sa de presedinte al comisiei de Invatamant si ca nu a pus pe nimeni sa semneze in locul secretarului acestei comisii. Raportul respectiv, care contine un amendament prin care se amana concursurile pentru ocuparea posturilor de director de scoli, ar fi ajuns intre timp inapoi la comisie, desi regulamentar, pentru ca acest lucru sa se intample, ar fi trebuit ca el sa fie retrimis de catre conducerea Senatului sau de catre plen.

"Eu pot sa spun ceea ce stiu: s-a terminat sedinta comisiei, s-a intocmit raportul, am semnat pentru calitatea mea de presedinte de comisie si ramasese sa se ia semnatura pentru pozitia de secretar.Cand am semnat, nu exista semnatura secretarului. Raportul putea sa ajunga in plen si fara semnatura secretarului si plenul este suveran, putea sa il intoarca inapoi la comisie, sa ceara o revizuire. Domnul profesor Oprea nu a fost la acea sedinta, va confirm acest lucru. Nu a venit", a spus Andronescu.

Intrebata daca se teme de plangerea penala pe care PNL doreste sa o faca impotriva sa, senatorul PSD a replicat: "Traim in vremurile acestea in care oricine poate sa spuna orice, dar absolut orice si sa arunce zoaie peste oricine. De ce sa ma ingrijoreze? Eu stiu ce am facut, nu am niciun motiv sa fiu ingrijorata".

Intrebata daca a cerut cuiva sa semneze in locul secretarului, Andronescu a raspuns: "Nu am cerut sa semneze. Niciodata nu am facut acest lucru si i-am spus azi dlui Oprea ca niciodata, in patru ani de zile, nu am cerut nimanui dintre membrii PSD din comisie sa semneze in dreptul secretarului comisiei, pentru ca am inteles ca, in felul acesta, presedintele fiind dintr-un grup politic trebuie sa asiguram echilibrul acceptarii amendamentelor comisiei. Timp de patru ani, toate amendamentele au fost amendamentele comisiei, desi foarte multe dintre ele au fost amendamente pe care eu le-am propus comisiei, adica am lucrat fara partipriuri politice. Cine poate sa faca vreo acuzatie de interes politic n-are niciun fel de suport sau argument si spun asta raspicat si in deplina cunostinta de cauza".

Andronescu a dat de inteles ulterior ca astazi se va duce sa discute cu staff-ul comisiei despre aceasta situatie.

Presedintele Senatului, Calin Popescu-Tariceanu, a sustinut ca situatia inregistrata saptamana trecuta in Comisia pentru invatamant cu privire la raportul intocmit pentru amendarea Legii Educatiei a facut "pret de cinci secunde" obiectul unei discutii in sedinta de luni a Biroului permanent.

"Nu am discutat, nu s-a facut o discutie detaliata pe acest subiect. Cred ca s-a discutat pret de cinci secunde si s-a pus punct.Stiu ca proiectul a fost retrimis la comisie. Asta ne-a comunicat unul dintre colegi, ca, din cate stie, a fost retrimis la comisie", a spus Tariceanu, la finalul sedintei de luni a conducerii Senatului, fara a indica insa persoana care a decis retrimiterea raportului in comisie.

El a adaugat ca, regulamentar, raportul ar fi putut fi retrimis comisiei numai de catre plenul Senatului sau de catre Biroul permanent, insa documentul nu a fost inaintat conducerii Senatului.

"Daca se va ridica chestiunea in plen, sigur ca putem sa hotaram si in plen acelasi lucru sau din contra. Nici eu nu inteleg (cine a retrimis propunerea in comisie - n.r.) pentru ca nu a facut obiectul unei discutii in detaliu. La Biroul Permanent, raportul nu a ajuns. Nu am avut un raport astazi. Regulamentar aveti dreptate, dar nefiind pe ordinea de zi a BP, ceilalti colegi nu au continuat sa ridice aceasta problema si s-a inchis subiectul. Nu e foarte complicat", a explicat presedintele Senatului.

Intrebat cum comenteaza faptul ca liberalii doresc sa depuna plangere penala ca urmare a faptului ca raportul a fost contrasemnat de o alta persoana, si nu de catre secretarul comisiei, Dumitru Oprea (PNL), Tariceanu a replicat: "Nu cunosc detaliile, dar nu cred ca disputele politice trebuie tratate in acest fel. Cred ca de aceea avem Parlament, cadru democratic, si aceste dispute nu se regleaza prin plangeri penale, practica ce am observat in ultima vreme ca a devenit frecventa si pe care eu nu o sustin".

Context

Un raport dat de comisia de invatamant din Senat, condusa de Ecaterina Andronescu (PSD), a ajuns un adevarat subiect de film politist, avand in vedere ca nu se stie cum a luat nastere acest act oficial. Secretarul comisiei a spus pentru presa ca nu el este cel care si-a pus semnatura pe document si nu reuseste sa afle cine a facut-o, afirmand ca presedintele comisiei nu ii raspunde la telefon. Este vorba despre o prevedere legala care ar opri concursurile pentru innoirea garniturii de directori de scoli, licee si gradinite, concurs caruia i se opune din rasputeri PSD.

Comisia de invatamant din Senat, prezidata de fostul ministru al Educatiei Ecaterina Andronescu (PSD), a modificat pe ascuns un proiect de lege esential pentru mii de scoli. Comisia a introdus un amendament prin care amana organizarea concursului de director si director adjunct de scoala, ce urmeaza sa se desfoare in octombrie, pana la vacanta de vara din 2017. Proiectul, odata aprobat, ar stopa concursurile organizate de ministrul tehnocrat Mircea Dumitru, si ar da viitorului ministru din guvernul rezultat dupa alegeri puterea de decizie.

Citeste si:Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

3748 vizualizari

 • +13 (17 voturi)    
  ... (Luni, 19 septembrie 2016, 16:45)

  pathfinder [utilizator]

  "Stiu ce am facut nu am niciun motiv de ingrijorare"
  Asa spun toti studentii care copie.
  • +8 (10 voturi)    
   ! (Luni, 19 septembrie 2016, 17:29)

   Radiu [utilizator] i-a raspuns lui pathfinder

   Copiaza.
   • 0 (0 voturi)    
    ... (Marţi, 20 septembrie 2016, 11:22)

    pathfinder [utilizator] i-a raspuns lui Radiu

    Ups!
    Scuze...
 • +10 (12 voturi)    
  Abrambureli (Luni, 19 septembrie 2016, 17:51)

  man_and_twin [utilizator]

  Nu mai stiu prin care dosar, dar cand era ministru Androneasca nu-si mai recunostea (in fata procurorilor) nici propria semnatura. Asa ca e in stare sa-si falsifice pana si propria semnatura, ce sa ne mai mire cand semneaza pt altcineva...
 • +9 (11 voturi)    
  incompetenta in fruntea tarii ...... (Luni, 19 septembrie 2016, 17:58)

  TRABI [utilizator]

  Ba sa ai motiv de ingrijorare , pentru ca suntem milioane cu ochii pe tine si pe altii . Abia asteptam sa va ia DNA din nou si apoi la ghium , c-acolo-i locul .
 • +9 (11 voturi)    
  ! (Luni, 19 septembrie 2016, 18:05)

  Kpriciu [utilizator]

  In calitate de Presedinte esti responsabila, Criminalo(de invatamant), ca de-aia halesti salariu de Presedinte de Comisie de Invatamant!
  Dar nu-i bai, veti disparea in viata asta toti politicienii Distrugatori de Romania! Tic-tac, tic-tac...!
 • +4 (6 voturi)    
  " Aleasa"boborului,corigenta la morala+legalitate (Luni, 19 septembrie 2016, 18:14)

  Plagarus [utilizator]

  A aprobat bugetului pentru derularea Programului „Sistem Educaţional Informatizat” şi respectiv pentru proiectul ce a vizat licenţierea Microsoft;
  1. a iniţiat şi avizat proiecte de HG prin care a urmărit favorizarea firmelor Compaq şi Siveco, respectiv firmele colaboratoare ale acestora;
  2. a stabilit, printr-un Memorandum, firmele care să participe la realizarea proiectului, atestând în mod nereal că acestea fac parte dintr-un consorţiu;
  3. a stabilit procente de participare la proiect în favoarea anumitor firme; ar fi acceptat cesiunea contractului de către SIVECO, deşi invocase necesitatea achiziţiei de la aceeaşi sursă;
  4.a înlesnit firmei SIVECO şi colaboratorilor săi încheierea contractului în condiţiile lipsei de competiţie, încheind contractul în condiţii oneroase pentru ministerul pe care îl conducea, toate acestea având drept consecinţă prejudicierea bugetului de stat ca urmare a achiziţiei de servicii şi produse la preţuri peste valoarea de piaţă: licenţe cu circa 30 – 40% mai scumpe, calculatoare şi produse software la preţuri cu până la 50% mai mari decât cele pentru aceleaşi produse sau produse similare de pe piaţă; -5. în perioada 2001 -2009, ar fi pretins şi primit de la firma SIVECO şi firmele colaboratoare foloase necuvenite constând în sume de bani sau calculatoare, pentru sine sau pentru altul, în scopul de a le asigura derularea unor proiecte cu ministerul.
 • +5 (7 voturi)    
  ANDRONESC (Luni, 19 septembrie 2016, 18:22)

  MihailNica1 [anonim]

  HA, HA ! CARE MISTER ? 1. Intervenţii ale domnilor deputaţi:
  1.7 Mihail Nică - formularea unei propuneri pentru îmbunătăţirea procesului legislativ în relaţia Parlament - aparatul tehnic;

  Domnul Andrei-Ioan Chiliman:

  Domnul deputat Mihail Nică.

  Se pregăteşte domnul deputat Petru Bejinariu.

  Domnul Mihail Nică:

  Domnule preşedinte de şedinţă,

  Domnilor colegi,

  Publicarea în Monitorul Oficial nr.619/17 decembrie 1999, a eratei la Legea privind accesul la propriul dosar şi deconspirarea securităţii ca poliţie politică, a dat curs intervenţiilor unor deputaţi privind neconcordanţele dintre textul publicat şi cel votat de Parlament. Astfel, legea a devenit mai bogată cu o jumătate de pagină, dar şi în acord cu voinţa Parlamentului.

  Cred că este necesar ca Biroul permanent al Camerei Deputaţilor să informeze deputaţii de rezultatul anchetei administrative asupra acestui incident. Se pare că firul incidentului este întortochiat ca un nod gordian. Materialul pus la dispoziţia comisiei de mediere a conţinut erori grosolane. Erorile au fost remediate la vremea respectivă de comisie prin elaborarea unor texte comune. Textul trimis spre semnare preşedinţilor de şedinţă ale celor două Camere de către aparatul tehnic conţine, de asemenea, greşeli. Vicepreşedintele Senatului, domnul Ulm Spineanu, a refuzat semnarea textului, trimiţându-l spre verificare aparatului tehnic. Cu această ocazie a fost făcută o singură corectură, cea semnalată de domnul senator Ulm Spineanu.

  Legea transmisă de Parlament spre promulgare Preşedintelui României conţine abateri de la textul votat de cele două Camere. De asemenea, textul publicat în Monitorul Oficial nr.603 din 9 decembrie 1999 nu coincide întru totul cu textul promulgat de Preşedintele României.

  În concluzie, pentru a elimina astfel de evenimente nedorite în activitatea Camerei, consider că este necesar ca un exemplar din textele de legi, hotărâri, moţiuni, mesaje, decl
 • +6 (8 voturi)    
  de ce (Luni, 19 septembrie 2016, 19:11)

  nahir [utilizator]

  nu faceti, tov. abramburica, si urmatoarea afirmatie : "vom anula amendamentul avand in vedere ca are la baza o semnatura falsa, iar autorul falsului sa suporte rigorile legii." ?
 • +1 (1 vot)    
  Să ne răspundă (Marţi, 20 septembrie 2016, 10:59)

  stos [utilizator]

  Stimata dnă. profesor, senator, ministru, rector, să ne răspundă:
  -dacă își mai aduce aminte că a contrasemnat programele învățămîntului preuniversitar din 2002-2003,
  cînd era ministru.
  În felul acesta, aflăm și noi de ce, elevul de clasa a patra, are 11-12 materii cu opționalele cu tot. De ce, un elev de curs primar trebuie să care un ghiozdan foarte greu pemtru vîrsta lui.
  Să răspundă doar al acestă întrebare, acum.
 • +1 (1 vot)    
  sfantul duh (Marţi, 20 septembrie 2016, 11:13)

  revo [utilizator]

  Se pare ca insusi Sfantul Duh s-a pogorat asupra acelui inscris si... l-a semnat! Ca vad ca nu se descopera deloc a cui este semnatura respectiva!


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by