Presedintele UDMR Kelemen Hunor a afirmat miercuri, la o conferinta despre integritate, ca ar trebuie "sa ne gandim serios" cum s-a ajuns la situatia in care, pusi sa aleaga intre un corupt si un idiot, cetatenii vor alege "coruptul", dand ca exemplu alegerea lui Catalin Chereches primar in Baia Mare, in timp ce acesta se afla in arest preventiv.

Kelemen HunorFoto: Agerpres

"Am avut alegeri locale cu criterii de integritate extrem de dure, dar s-a aratat cum se pot dribla aceste criterii - cu candidati independenti, care aveau sau au probleme cu justitia. Vorbim de comunitati destul de mici unde omul nu se poate ascunde, nu se poate spune ca nu este cunoscut, nu se stie ce a facut si oamenii au fost alesi, unul chiar a fost ales stand in arest preventiv cu 70%. Daca cineva imi explica mie cum e cu societatea asta buna si cu clasa politica urata, o sa fiu foarte interesat de aceasta explicatie" a spus Kelemen Hunor la Conferinta "Transparenta si integritate in viata publica romaneasca", organizata de Institutul Republican International si Expert Forum.

"Ar trebui sa ne gandim foarte serios cum am ajuns in aceasta situatie, daca vrem sa repunem parlamentarismul si Parlamentul in acest rol in care ar trebui sa functioneze intr-o tara democratica intr-un stat de drept, daca vrem intr-adevar sa avem o clasa politica responsabila si putem curata partidele politice, nu-i nicio problema, dar, de obicei, daca dai posibilitatea cetatenilor de a alege intre un corupt si intre un idiot aleg coruptul. Din acest punct de vedere, Baia Mare, Targu Mures si multe alte orase sunt exemple perfecte", a declarat liderul UDMR, citat de Agerpres.

Hunor considera si ca "s-a format imaginea ca avem o societate aproape perfecta, extrem de buna, care produce din patru in patru ani o clasa politica putreda, urata si nu se poate explica cum se intampla acest lucru, care sunt mecanismele prin care societatea buna este in stare sa produca o clasa politica compromisa". "Eu cred ca aceasta clasa politica nu este altceva decat imaginea din oglinda a societatii asa cum este societatea noastra in acest moment" a spus el.