Fostul presedinte Traian Basescu a declarat joi seara la B1 TV ca informatiile din dosarul ce vizeaza infractiunea de amenintare la adresa senatorului PSD Gabriela Firea, actualul primar al Capitalei, au fost facute publice de catre procurorii de caz pentru a crea ''presiune mediatica'' si a ''forta mana'' procurorului general sa nu se mai uite pe rechizitoriu, citeaza Agerpres.

''Rechizitoriul nu a ajuns la instanta. (...) Procurorul general nu a spus nevinovat. (...) Acest om a spus: e in regula, ramane inculpat, dar vedeti ca rechizitoriul vostru are probleme mari de incalcare a normelor internationale. (...) Si mai spune un lucru sever - aveti probleme de profesionalism. Eu ii sfatuiesc sa citeasca aceasta ordonanta pentru ca e o lectie data de procurorul general. Aceste abordari trebuie sa devina scoala in Parchetele din Romania. Tot asa de riguroasa era si Kovesi cand am numit-o procuror general si pe urma s-a adaptat sistemului coclit. (...) Informatiile au fost date pe surse pentru a exercita presiune publica pe procurorul general. (...) E jenant ca incarcam instantele cu disputele noastre (...) si ca gasesti procurori dispusi sa arbitreze pe penal jocurile politice, in loc sa spuna mergeti in civil'', a spus Traian Basescu.

Conflictul dintre cei doi a inceput anul trecut, cand Basescu i-a transmis fostului senator PSD ca trebuie sa aiba grija de sotul ei, primarul orasului Voluntari, ca este posibil sa nu mai ajunga acasa. Gabriela Firea l-a dat in judecata pe Traian Basescu, insa imunitatea prezidentiala nu le-a permis procurorilor sa inceapa ancheta decat dupa terminarea mandatului la Cotroceni.

Procurorul general Augustin Lazar a infirmat solutia data de un procuror de la Parchetul General privind trimiterea in judecata a fostului presedinte Traian Basescu pentru savarsirea infractiunii de amenintare in legatura cu declaratiile date la adresa Gabrielei Firea.

Decizia a fost luata deoarece in rechizitoriu faptele sunt descrise la modul general, este luata in considerare doar perceptia Gabrielei Firea in acest caz, iar depasirea limitelor libertatii de expri