Presedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat vineri ca viitorul Cod de conduita al social democratilor va fi prezentat intr-o prim forma vineri, la Negresti Oas, dar nu este cel aparut in presa.

Acesta a precizat ca noul Cod de conduita urmeaza sa fie adoptat in doua - trei saptamani.

HotNews.ro a prezentat marti o varianta de lucru a Codului de Conduita si care include o serie de criterii de integritate care, daca s-ar aplica, ar duce printre altele la pierderea functiilor din Guvern a membrilor care sunt inculpati pentru coruptie. Fragmente din document au fost publicate in premiera de site-ul BN24.

Draftul are cinci pagini si include 32 de reguli. Potrivit unor surse, exista variante de lucru si mai lungi de atat, de circa 8 pagini. Nu este clar deocamdata cum va arata varianta de cod care va ajunge vineri la membrii CEx.

Redam mai jos cele cinci prevederi incluse in draftul consultat de HotNews.ro care includ, practic, regulile votate in primavara:

1.Membrii PSD inculpati in dosare de coruptie sau in dosare de infractiuni grave contra vietii sau libertatii persoanelor isi pierd de drept, in momentul punerii in miscare a actiunii penale, functiile de membru al Guvernului sau din conducerea Parlamentului Romaniei, dupa caz.

2. Membrii PSD trimisi in judecata in cazuri de coruptie sau in dosare de infractiuni grave contra vietii sau libertatii persoanelor isi pierd, din acel moment, functia in care au fost numiti in cadrul PSD sau cu sprijinul PSD si sunt suspendati din functia politica in care au fost alesi.

3.Membrii PSD arestati preventiv in cazuri de coruptie sau in dosare de infractiuni grave contra vietii sau libertatii persoanelor isi pierd automat, din acel moment, functia politica in care au fost alesi in cadrul PSD.

4.Membrii PSD condamnati in prima instanta pentru fapte de coruptie sau in dosare de infractiuni grave contra vietii sau libertatii persoanelor isi pierd automat, din acel moment, functia din partid si sunt suspendati din calitatea de membru PSD.

5. Membrii PSD condamnati definitiv pentru fapte de coruptie sau in dosare de infractiuni grave contra vietii sau libertatii persoanelor isi pierd definitiv, din acel moment, calitatea de membru PSD.

`