PSD pregateste pentru sedinta Comitetului Executiv National de vineri un cod de conduita ce urmeaza sa fie dezbatut si votat. In acest sens, zilele acestea se elaboreaza, de catre o comisie din partid, mai multe variante de lucru, potrivit unor surse politice. Una dintre acestea, consultata de HotNews.ro, include o serie de criterii de integritate care, daca s-ar aplica, ar duce printre altele la pierderea functiilor din Guvern a membrilor care sunt inculpati pentru coruptie. Fragmente din document au fost publicate in premiera de site-ul BN24.

Presedintele PSD Liviu Dragnea a anuntat luni, la finalul sedintei Biroului Permanent National, ca vineri se va prezenta si vota de catre conducerea extinsa a partidului - Comitetul Executiv National - codul de conduita al partidului. Dragnea a mentionat inainte de Congresul partidului, dar si la Congres, ca nu isi doreste o "grila de integritate", ci niste principii care sa previna abateri, nu unele sa sanctioneze, si ca oricum fiecare caz in parte trebuie analizat de partid.

Pe de alta parte, Dragnea a spus foarte clar in discursul sau ca acele criterii de integritate votate in primavara "sunt foarte bune" si ar trebui aplicate, chiar daca acest lucru "i-ar dezamagi sau nedreptati pe unii".

"Nu vom putea recastiga increderea oamenilor daca nu vom inlatura stigmatul coruptiei. Am votat in primavara niste criterii de integritate care sunt foarte bune. Ar putea fi si foarte eficiente, daca ar fi aplicate. Si va spun asta cu inima stransa, constient de faptul ca aplicarea lor ii poate dezamagi sau ii poate nedreptati pe unii dintre noi, dar, pe de alta parte, va spun cu inima deschisa ca aplicarea lor este singura solutie pentru a incepe sa recastigam increderea oamenilor. In viziunea mea, criteriile de integritate au rolul sa previna, si nu sa pedepseasca. Acele criterii nu sunt incluse in statutul partidului acum. Vreau sa fiti de acord sa realizam un Cod de conduita care sa cuprinda mai mult decat acele criterii si pe care sa il supunem unei dezbateri serioase in partid in luna care urmeaza, apoi sa-l adoptam definitiv si sa-l aplicam fara exceptie" a spus Dragnea la congresul din 18 octombrie.

Amintim ca, pe 20 martie, Consiliul National al PSD a adoptat o rezolutie care prevedea cinci reguli de integritate si responsabilitate politica, in cazul aparitiei unor acuzatii de coruptie asupra membrilor PSD. Acestea nu au fost niciodata aplicate.

Draftul are cinci pagini si include 32 de reguli. Potrivit unor surse, exista variante de lucru si mai lungi de atat, de circa 8 pagini. Nu este clar deocamdata cum va arata varianta de cod care va ajunge vineri la membrii CEx.

Redam mai jos cele cinci prevederi incluse in draftul consultat de HotNews.ro care includ, practic, regulile votate in primavara:

1.Membrii PSD inculpati in dosare de coruptie sau in dosare de infractiuni grave contra vietii sau libertatii persoanelor isi pierd de drept, in momentul punerii in miscare a actiunii penale, functiile de membru al Guvernului sau din conducerea Parlamentului Romaniei, dupa caz.

2. Membrii PSD trimisi in judecata in cazuri de coruptie sau in dosare de infractiuni grave contra vietii sau libertatii persoanelor isi pierd, din acel moment, functia in care au fost numiti in cadrul PSD sau cu sprijinul PSD si sunt suspendati din functia politica in care au fost alesi.

3.Membrii PSD arestati preventiv in cazuri de coruptie sau in dosare de infractiuni grave contra vietii sau libertatii persoanelor isi pierd automat, din acel moment, functia politica in care au fost alesi in cadrul PSD.

4.Membrii PSD condamnati in prima instanta pentru fapte de coruptie sau in dosare de infractiuni grave contra vietii sau libertatii persoanelor isi pierd automat, din acel moment, functia din partid si sunt suspendati din calitatea de membru PSD.

5. Membrii PSD condamnati definitiv pentru fapte de coruptie sau in dosare de infractiuni grave contra vietii sau libertatii persoanelor isi pierd definitiv, din acel moment, calitatea de membru PSD.

Alte prevederi din acest draft:

  • Partidul are ca scop sa asigure sprijin pentru politica Guvernului PSD sau sustinut de PSD. Membrii PSD isi vor coordona activitatea in Parlament si Guvern, fiind permanent inter-conectati la procedurile administrative si guvernamentale. 
  • Ministrii vor fi responsabili pentru dezvoltarea si mentinerea unui dialog constructiv cu membrii PSD.
  • Membrul  care a suferit condamnari penale definitive, a desfasurat activitati economice ilegale dovedite prin sentinte judecatoresti si nu a intervenit reabilitarea sau a colaborat cu fosta Securitate ca politie politica, nu este eligibil pentru functii de conducere in structurile partidului  si nici pentru functii sau demnitati publice la nivel central sau local.
  • Lacasurile de cult si scolile nu vor fi folosite ca forumuri pentru propaganda electorala.
  • Membrilor PSD le este interzis sa transmita in afara partidului date sau informatii despre deciziile politice ce se intentioneaza a fi luate, despre activitatile, negocierile, strategiile partidului sau despre eventualele situatii tensionate interne.
  • Niciun parlamentar, membru PSD, nu poate vota impotriva Guvernului PSD sau sustinut de PSD, in cadrul unei motiuni de cenzura.

Redam criteriile de integritate votate in primavara care insa nu au fost incluse in statut si nu au fost aplicate:

1. Membrii de partid care devin inculpati in dosare de coruptie (la punerea in miscare a actiunii penale) isi pierd, dupa caz, functia de membru al Guvernului sau de conducere din Parlamentului Romaniei

2. Membrii de partid arestati preventiv in cazuri de coruptie isi pierd, automat, functia politica din cadrul PSD

3. Membrii de partid trimisi in judecata in cazuri de coruptie isi pierd functia in care au fost numiti cu sprijinul PSD si sunt suspendati din functia politica in care au fost alesi

4. Membrii de partid condamnati in prima instanta pentru fapte de coruptie isi pierd, automat, functia din partid si sunt suspendati din calitatea de membru de partid

5. Membrii de partid condamnati definitiv pentru fapte de coruptie isi pierd definitiv calitatea de membru al Partidului Social Democrat