Autorizatia de construire pentru extinderea cimitirelor cu suprafete de teren limitrofe ar putea sa nu mai fie necesara, potrivit unui proiect de lege depus pentru dezbatere la Senat, la inceputul acestei saptamani, de catre sapte parlamentari, majoritatea PSD, informeaza Mediafax.

Proiectul de modificare a Legii 102/2014 privind cimitirele, crematoriile umane si serviciile funerare prevede ca "nu este necesara obtinerea autorizatiei de construire pentru extinderea cimitirelor cu suprafete de teren limitrofe, pentru executarea insemnelor, a bordurilor sau a imprejmuirilor locurilor de inhumare, pentru realizarea de obeliscuri sau a altor lucrari de arta plastica din cimitir".

Initiatorii arata in expunerea de motive a proiectului de lege ca persoanele juridice care au in posesie cimitire din Romania se confrunta, in acest moment, cu o situatie deosebit de delicata, generata de imposibilitatea gasirii unor solutii de extindere a cimitirelor din localitate, "in absenta unui sprijin nemijlocit".

In Romania, cimitirele se afla in proprietatea publica a statului, a cultelor religioase legal recunoscute sau a unitatilor locale de cult/biserici, in cazul cimitirelor confesionale, in proprietatea operatorilor economici, asociatiilor si fundatiilor, cat si in proprietatea unui alt stat, cu respectarea tratatelor la care Romania este parte.

In zona rurala, care cuprinde aproximativ 13.000 de sate, cimitirele sunt preponderent in proprietatea administratiilor publice locale.

Proiectul este initiat de mai multi parlamentari, intre care senatorul Octavian-Liviu Bumbu (UNPR), deputatul Ionel Arsene (PSD), deputatul Ioan Dirzu (PSD), deputatul Vlad Marcoci (PSD), deputatul Ion Melinte (PSD), deputatul Ioan Munteanu (PSD) si deputatul independent Sorin Teju.

Propunerea de modificare a Legii 102/2014 ar urma sa fie dezbatuta, intr-o prima etapa, in comisiile de specialitate ale Senatului, apoi in plenul acestei Camere. Forul legislativ decizional este Camera Deputatilor.