Senatorii au adoptat, in sedinta plenului de marti, initiativa legislativa a senatorului PSD Sorin Iliesiu privind condamnarea totalitarismului comunist si cultivarea memoriei nationale antitotalitare, care prevede infiintarea Muzeului National al Totalitarismului Comunist si construirea Monumentului national al victimelor totalitarismului comunist, informeaza Agerpres.

"Se infiinteaza Muzeul National al Totalitarismului Comunist, in primul trimestru al anului 2016, avand sediul in Bucuresti, cu respectarea prevederilor Legii muzeelor si a colectiilor publice nr. 311/2003, republicata. Muzeul se deschide publicului in termen de noua luni de la infiintare", se arata in propunerea legislativa la articolul 4.

In ceea ce priveste Monumentul victimelor comunismului, acesta va fi amplasat in centrul intersectiei de la Piata Universitatii din Bucuresti, "simbol al luptei anticomuniste", fiind reprezentat de o cruce din otel inoxidabil avand o dimensiune de 20-25 de metri, insotita de steagul Romaniei.

Pe soclul monumentului vor fi scrise doua texte - a) "Acest monument a fost inaltat din initiativa Parlamentului, in memoria milioanelor de victime ale totalitarismului comunist din Romania" si b) "Sa nu uitam crimele comunismului, pentru ca acestea sa nu se mai savarseasca vreodata!"

De asemenea, printr-un amendament operat actului legislativ si adoptat de plenul Senatului se propune ca Academia Romana sa elaboreze, in termen de 150 de zile de la adoptarea legii, un raport "stiintific si obiectiv" pentru condamnarea totalitarismului comunist si pentru memoria nationala.

Acest raport va fi elaborat cu sprijinul Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc si al Institutului National pentru Studiul Totalitarismului, in trei versiuni - una detaliata de aproximativ 300 de pagini, una sintetica de 10-15 pagini si un rezumat de trei pagini.

Raportul va fi prezentat, in versiune sintetica, de catre presedintele Academiei Romane, Camerelor reunite ale Parlamentului, urmand ca documentul sa fie adoptat de catre Senat si Camera Deputatilor in respectiva sedinta de plen comun cu votul majoritatii parlamentarilor prezenti.

Raportul va fi editat in limba romana in anul 2016, urmand sa fie tradus, cu sprijinul Guvernului si al Institutului Cultural Roman, pana la data de 1 iunie 2017, in limbile maghiara, engleza, franceza, germana, spaniola, rusa si chineza.

Acesta va fi publicat pe site-urile Parlamentului, Administratiei Prezidentiale, Guvernului, Academiei Romane, Ministerului Educatiei si Cercetarii Stiintifice, Ministerului Culturii, Ministerului Justitiei, Ministerului Afacerilor Externe, Departamentului pentru romanii de pretutindeni, Institutului Cultural Roman, ambasadelor si ale posturilor publice de radio si televiziune.

Legea are un caracter ordinar, iar Senatul a adoptat-o, in calitate de prima Camera sesizata in acest caz, cu 57 de voturi "pentru", patru "impotriva" si opt abtineri.

Presedintele Klaus Iohannis a declarat, pe 16 decembrie anul trecut, ca Romania are nevoie de un muzeu al comunismului si ca va pleda pentru construirea acestuia.