Plenul reunit al Parlamentului a adoptat miercuri cu 317 voturi proiectul de hotarare prin care Ioan Anton a fost revocat din functia de consilier de conturi si vicepresedinte al Autoritatii de Audit.

In raportul Comisiilor de specialitate ale Senatului si Camerei Deputatilor se mentioneaza ca Parlamentul a aprobat, in 27 septembrie 2011, numirea lui Ioan Anton consilier de conturi pentru un mandat de noua ani si vicepresedinte al Autoritatii de Audit. Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) a decis in luna octombrie 2014 ca este neconstitutionala hotararea Parlamentului in acest caz, intrucat Ioan Anton a fost numit vicepresedinte al Autoritatii de Audit, desi acesta mai indeplinise anterior functia de consilier de conturi timp de trei ani, potrivit Agerpres.

Potrivit art. 140, alin. 4 din Constitutie, consilierii de conturi sunt numiti de Parlament pentru un mandat de noua ani care nu poate fi prelungit sau innoit.

"Membrii celor patru comisii sesizate au constatat indeplinirea conditiilor legale pentru revocarea din functie a lui Ioan Anton", se arata in raportul comisiilor insusit, miercuri, de plenul reunit al Parlamentului.

Pe 30 august, presedintele interimar al PSD, Liviu Dragnea, declara ca fostul lider al senatorilor social-democrati, Ilie Sarbu, se bucura atat de sustinerea sa, cat si a partidului pentru a ocupa functia de vicepresedinte al Curtii de Conturi.