Fostul presedinte Traian Basescu a scris, joi, intr-o postare pe Facebook, ca "Pozitia exprimata ieri de CSM in ceea ce ma priveste m-a revoltat. A fost prea mult pentru ca un om care a militat zece ani si o voi mai face inca zece in favoarea continuarii proceselor de consolidare si imbunatatire a functionarii justitiei."

HotNews.roFoto: Hotnews

Traian Basescu mai spune ca "Nu sunt dusmanul justitiei, ci doar al fatarniciei exprimata prin liderii ei. In ultimele luni, se prezinta o justitie imaculata eludind realitatea si incercind sa "vinda" romanilor perfectiunea sistemului. Aceasta perfectiune este o minciuna. Ea nu exista, chiar daca fata de 2004 s-au facut progrese uriase, preponderent pe zona de lupta anticoruptie. De fapt asta ma ingrijoreaza, tentatia de a crede ca s-a terminat procesul de reconstructie in justitie. Mai mult, oricine nu recunoaste perfectiunea este introdus in malaxorul de propaganda al Inspectiei Judiciare si al CSM si admonestat public pentru prejudicii aduse justitiei. A trebuit sa suport admonestarile publice si exagerarile cit timp am fost presedinte. Nu sunt dispus sa fac acelasi lucru si acum, cind am devenit un cetatean oarecare ce beneficiaza de libertatea de exprimare."

"Ma gindesc doar la zecile de mii de fosti proprietari care au fost batjocoriti multi ani prin instante, fara a-si redobindi proprietatile, multi dintre ei fiind siliti sa-si vinda drepturile litigioase catre samsari. N-a contat ca era vorba de paduri, terenuri agricole, case sau terenuri prin marile orase. Mai mult, samsarii au fost serviti "la cheie" in procesele de restituire in instante spre deosebire de fostii proprietari. Oare nu asa a aparut un Stelu sau un clan Cirpaci ? Oare de ce a trebuit sa inventam sisteme de retrocedare administrativa si acelea afectate de coruptie daca justitia ar fi functionat ? Public se prezinta bilanturi cu arestati si condamnati in lupta anticoruptie si este foarte bine. Dar pe cind si un bilant cu daunele provocate de justitie in procesul de restituire al proprietatilor? Pe cind un bilant cu condamnarile la CEDO ? MCV-ul trebuie sa continue", isi incheie postarea Traian Basescu.

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a constatat, miercuri, ca afirmatiile fostului presedinte Traian Basescu si continutul mesajului postat pe contul Elenei Udrea, de pe o retea de socializare, sunt de natura sa aduca atingere independentei sistemului judiciar in ansamblul sau. CSM a constatat ca se aduce atingere independentei justitiei prin afirmatiile lui Traian Basescu facute in cadrul emisiunii 'X - Press', in 6 aprilie, la B1 TV, referitoare la activitatea unor magistrati, dar si la alte activitati desfasurate in cadrul sistemului judiciar, preluate de mass-media.Verificarile au fost efectuate de Inspectia Judiciara ca urmare a sesizarii sefului CSM din 7 aprilie.

"IJ a apreciat ca afirmatiile fostului presedinte al tarii, referitoare la evolutia in cariera profesionala a Laurei Codruta Kovesi si a Liviei Doina Stanciu, prin numirea in functia de procuror-sef al DNA si, respectiv, de presedinte al ICCJ, in sensul ca un rol determinant sau poate decisiv i-a apartinut, ca independenta si impartialitatea judecatorilor din cadrul Inaltei Curti de Casatie si Justitie ar fi fost iremediabil afectata cu privire la solutiile pronuntate si in urma declararii publice de catre presedintele acestei instante ca este un partener al DNA-ului, ca anchetele penale desfasurate in prezent au la baza doar formularea de denunturi fara ca procurorul sa mai administreze si alte probe, ca masura arestarii preventive, desi considerata o masura exceptionala, s-a transformat intr-o regula, (...), sunt lipsite de suport obiectiv, fiind de natura sa influenteze in mod negativ opinia publica cu privire la integritatea magistratilor si sa-i discrediteze, afectand astfel imaginea intregului corp profesional", se arata intr-un comunicat al CSM transmis miercuri.

CSM a precizat ca, in cadrul acestor verificari, s-a subliniat ca impactul declaratiilor lui Traian Basescu asupra opiniei publice este unul puternic, prin prisma functiei detinute anterior, cea de presedinte al Romaniei, tara membra a Uniunii Europene, cu reguli ce apartin unui stat de drept.

Plenul Consiliului a apreciat ca declaratiile lui Basescu au depasit limitele admisibile ale discursului public politic si ale libertatii de exprimare, aducand atingere independentei, prestigiului si credibilitatii justitiei, cu consecinta subminarii autoritatii acesteia.

Intr-o alta situatie, decizia CSM se refera la sustinerile lui Traian Basescu, exprimate in cadrul emisiunii 'Ultimul cuvant', din 31 martie. "Plenul Consiliului a apreciat ca opiniile si aprecierile personale ale fostului presedinte si comentariile postate pe contul de Facebook al Elenei Udrea - preluate de mass-media - in sensul ca asistam la un proces de 'guantanamizare' a tarii, prin luarea si mentinerea in mod nelegal si abuziv a masurii arestului preventiv, sunt nefondate si aduc atingere independentei si impartialitatii magistratilor care instrumenteaza cauzele respective, precum si prestigiului justitiei, prin subminarea increderii cetatenilor in corectitudinea actului de justitie. Prin afirmatiile mentionate se induce ideea ca procurorii folosesc in mod abuziv masurile procesuale prevazute de Codul de procedura penala", se spune in document.

CSM mai precizeaza ca trimiterea pe care fostul presedinte o face la dosarele penale privind-o pe Udrea reprezinta un factor de presiune asupra activitatii magistratilor care instrumenteaza aceste cauze, intrucat se poate crea, in randul opiniei publice, o indoiala cu privire la corectitudinea, independenta si impartialitatea acestora. "Nu in ultimul rand, prin extrapolarea unor nemultumiri personale la activitatea intregului corp profesional al magistratilor, este pus in discutie prestigiul justitiei si afecteaza increderea cetatenilor in legalitatea si corectitudinea realizarii actului de justitie", a apreciat Consiliul.