Noul proiect privind descentralizarea a fost transmis presedintelui Klaus Iohannis, precum si Parlamentului, autoritatilor locale si ministerelor, a anuntat ministrul Dezvoltarii, Liviu Dragnea, initiatorul actului, precizand ca spera ca procesul de descentralizare sa fie realizat anul viitor. Agentia Mediafax anuntase, miercuri, ca Guvernul a elaborat un nou proiect de descentralizare, prevazut sa fie initiat in perioada imediat urmatoare, care confera consiliilor judetene atributii sporite, prin transfer de competente. Precedentul proiect, initiat in 2013, a fost declarat neconstitutional de catre Curtea Constitutionala.

"Este un proiect de strategie care cuprinde un calendar de actiune, asa cum scrie in Legea-cadru a descentralizarii. Eu am trimis acest proiect si la Administratia Prezidentiala, la presedinte, am trimis si la comisiile de specialitate din Parlament, la structurile asociative, la autoritatile locale, la ministerele de linie, asteptam in perioada urmatoare opinii. Practic, este un calendar in care stabilim care sunt actiunile care se desfasoara in acest an. Cuprinde, printre altele, niste proiecte-pilot si trebuie sa decidem cate proiecte-pilot vor fi, cate judete vor fi alese, dupa care se fac analize de impact in asa incat, speram, la sfarsitul anului sa fie gata procesul si 2016 sa fie efectiv anul decentralizarii", a afirmat Liviu Dragnea, citat de Mediafax.

Minsitrul a mai precizat ca a tot incercat sa promoveze procese de descentralizare si regionalizare. "Tot sper ca tara asta sa se rupa de arhitectura comunista in care inca ne invartim in sectorul public, din pacate", a mai spus Liviu Dragnea.

Miercuri, vicepresedintele Consiliului Judetean Hunedoara cu atributii de presedinte, Dorin Gligor (PNL), a declarat pentru Mediafax ca este nevoie de descentralizare, insa Guvernul trateaza acest aspect cu superficialitate, motiv pentru care nu poate accepta sub nicio forma varianta Executivului.

La randul lor, seful CJ Cluj, Vakar Istvan, considera ca descentralizarea este in folosul cetateanului, dar nu va fi reala daca Guvernul vrea doar "sa scape de sarcini", fara sa dea bani, in timp ce presedintele CJ Timis spune ca prin descentralizarea unor atributii oamenii nu vor mai astepta bani de la Bucuresti.

La momentul elaborarii primului proiect, respins de judecatorii Curtii Constitutionale, presedintele de atunci Traian Basescu atentiona ca nu pot fi create "insule de autoritate" la consiliile judetene.

Faptul ca atributiile vor fi totusi transferate catre judete este argumentat de Guvern prin faptul ca nivelul administrativ optim pentru exercitarea competentei este judetul deoarece majoritatea structurilor deconcentrate ale ministerelor care gestioneaza domeniile incluse in procesul de descentralizare exercita in prezent atributii la nivel judetean, avand o arie a beneficiarilor care excede teritoriul unei comune, respectiv al unui oras sau municipiu.

Intregul proces va incepe in perioada imediat urmatoare prin actualizarea inventarului bunurilor care urmeaza sa fie transferate si cu aprobarea de catre Guvern, in trimestrul II, a proiectelor strategiilor sectoriale si transmiterea de catre ministerele de resort catre autoritatile locale a listelor cu bunurile aflate in domeniul public al statului, urmand ca in trimestrele III si IV ale anului sa fie derulate faze-pilot pentru testarea competentelor care urmeaza sa fie descentralizate si sa fie transmise Parlamentului proiectele de lege aferente transferului de competente.

Finalizarea etapelor de descentralizare este astfel prevazuta pentru ultimul trimestru al acestui an, urmand ca in primul trimestru al anului viitor sa inceapa transferul efectiv de competente, simultan cu cedarea patrimoiului.

Conform datelor din 2013, aproximativ 14.000 de angajati vor fi transferati din subordinea ministerelor pentru a lucra in institutiile descentralizate din subordinea autoritatilor locale si circa 2.000 imobile vor fi trecute din domeniul public al statului in domeniul public al unitatilor teritoriale.