Directorul interimar al SRI, Florian Coldea, va fi chemat saptamana viitoare in fata Comisiei de control a SRI pentru a raspunde intrebarilor in urma acuzatiilor aduse de Elena Udrea, vineri, intr-un interviu Hotnews.ro. Deputatul PMP a sustinut ca seful serviciului controleaza viata politica si ar fi instrumentat o campanie impotriva sa. Senatorul PSD Daniel Savu, membru al Comisiei de control a SRI, a anuntat sambata la Digi24 ca seful SRI urmeaza sa fie audiat in Parlament.

Senatorul PSD a precizat, insa, ca acuzatiile Elenei Udrea in privinta implicarii directorului interimar Florian Coldea intr-o campanie impotriva sa trebuie anchetate de Parchetul Militar.

"Noi putem sa vedem daca in perioada in care Elena Udrea spune ca SRI si-a incalcat atributiile si s-a implicat in politica, trebuie sa vedem daca s-a intamplat ceva. Sunt niste afirmatii, nu stiu cum sa le probam. Restul, ce il acuza personal pe Coldea trebuie probat in fata Parchetului Militar. Coldea este ofiter de cariera. Afirmatiile Elenei Udrea care il privesc pe Coldea pot fi verificate doar de Parchetul Militar. Noi, Comisia, nu il putem ancheta pe Coldea", a declarat Daniel Savu.

"O sa il audiem pe Coldea si o sa ii punem intrebari in privinta afirmatiilor Elenei Udrea din perspectiva legalitatii SRI. Nu putem sa facem o ancheta pe care trebuie sa o faca procurorii militari", a adaugat Savu.

In legatura cu demisia lui George Maior de la conducerea SRI, Daniel Savu a declarat ca in Parlament trebuie sa se ia act, acela fiind momentul de la care demisia devine operationala. "Nu e nevoie de decret prezidential ca e numit Coldea, prin lege interimarul devine conducator daca nu mai avem sef", a precizat senatorul PSD.

Prim-vicepresedintele PNL Teodor Atanasiu a declarat, tot sambata, ca nu a "simtit" o implicare a SRI in campania electorala pentru prezidentiale, insa a declarat, referitor la Florian Coldea, ca "Cu siguranta, in lumina ultimelor declaratii si a ultimelor scandaluri, Comisia de Control a SRI probabil ca se va intruni cat mai repede posibil sa discutam aceste aspecte. Dar majoritatea aspectelor nu sunt de competenta Comisiei, ci de competenta organelor de cercetare penala, si cred ca se va deschide si un dosar de cercetare, ca sa vedem daca cele declarate sunt adevarate sau nu, si daca sunt adevarate cine se face vinovat. Fiindca noi, Comisia, nu o sa putem sa facem o cercetare penala asa cum ar putea sa faca Parchetul. Noi vom putea face, prin metodele noastre specifice, doar o verificare de incalcare a legalitatii in actul de desfasurare a activitatii SRI".