Presedintele Klaus Iohannis a asistat, vineri dupa-amiaza, la antrenamentul misiunii Batalionului 33 Vanatori de Munte "Posada", care urmeaza sa plece in Afganistan, seful statului luand masa cu militarii, la popota unitatii, unde a mancat ciorba si mancare de fasole.

Seful statului a fost insotit de Seful Statului Major General, generalul-locotenent Nicolae Ciuca, relateaza Mediafax.

Presedintele a scris, sambata, pe Facebook, despre vizita pe care a facut-o la Batalionul 33 Vanatori de Munte "Posada", de la Centrul de instruire pentru lupta al Fortelor terestre, din localitatea Cincu.

"In curand, cei 420 de militari romani vor participa la misiunea "Resolute Support" din Afganistan. Am fost impresionat de profesionalismul si curajul lor. Dupa o masa ostaseasca, la care am mancat alaturi de militari, le-am urat succes in Kandahar si sa slujeasca sub drapelul Romaniei si al aliatilor cu aceeasi demnitate de pana acum", a scris seful statului pe pagina de socializare.

Presedintele Klaus Iohannis a semnat in cartea de onoare a Batalionului si a oferit reprezentantilor acestuia cartea sa, "Pas cu pas", cu autograf, primind placheta Centrului de Instruire pentru lupta al Fortelor Terestre.

Dupa ceremonie, seful statului a mers la popota, unde a stat la rand, alaturi de ceilalti militari, pentru a lua masa. Klaus Iohannis a mancat ciorba si mancare de fasole cu carne.

Post by Klaus Iohannis.

Potrivit unui comunicat de presa al Administratiei Prezidentiale, presedintele Klaus Iohannis a asistat la antrenamentul misiunii Batalionului 33 Vanatori de Munte "Posada", care va participa, incepand cu luna martie, la misiunea "Resolute Support" din Afganistan.

"Timp de sase luni, cei 420 de militari vor fi dislocati la Kandahar, actionand ca subunitate de protectie care va asigura securitatea bazei militare si va consilia fortele afgane", se arata in comunicatul de presa al Administratiei Prezidentiale, care mentioneaza ca Batalionul 33 Vanatori de Munte "Posada" se afla la cea de-a cincea participare in teatrele de operatiuni.

Centrul de Instruire pentru Lupta al Fortelor Terestre "Getica" de la Cincu a devenit, in urma procesului de transformare a Armatei Romaniei, cea mai moderna structura care organizeaza activitatile de instruire ale militarilor pentru misiuni de aparare a tarii, precum si pentru cele executate in teatrele de operatii.

Structurile militare pana la nivel de brigada inclusiv sunt antrenate si evaluate prin utilizarea tehnologiilor de simulare reala, constructiva, virtuala si integrata, crearea unui mediu operational apropiat de realitatea campului de lupta modern si punerea la dispozitia militarilor a capabilitatilor si facilitatilor existente.

Infrastructura centrului permite instruirea trupelor prin executarea tragerilor cu diferite categorii de armament, a tragerilor de artilerie, incepand de la aruncatoare si pana la sistemul LAROM, precum si a tragerilor cu aviatia, completate cu diferite tipuri de exercitii, in functie de nevoile operationale ale tuturor categoriilor de forte.

Pentru rezultatele obtinute la exercitiile de instruire, precum si in misiunile executate in teatrele de operatii, Drapelul de lupta al batalionului a fost decorat cu Ordinul "Virtutea militara" - in grad de Ofiter cu insemn pentru militari, de razboi, "Emblema de onoare a Armatei Romaniei", precum si "Emblema de onoare a Statului Major General", mai precizeaza Administratia Prezidentiala.