Prim-vicepresedintele PDL Catalin Predoiu declara ca pentru democrat-liberali denumirea de PDL este "la fel de valoroasa" ca aceea de PNL si din acest punct incep negocierile cu liberalii, mentionand totodata ca se impune "o resetare" in discutiile cu PNL, in sensul unui limbaj care sa arate respect.

Catalin Predoiu a spus, duminica, intr-o conferinta de presa, ca negocierile dintre PDL si PNL privind fuziunea vor continua luni, dar a aratat ca aceste negocieri "cer o atitudine de respect reciproc", transmite Mediafax.

"Negocierile dintre PDL si PNL vor continua, discutiile dintre cele doua comisii de negociere pe tema fuziunii se vor relua maine (luni - n.r.), de la ora 09:00, in Kiseleff. Oficial va comunic ca nu este absolut nimic prestabilit inaintea acestor negocieri. Nu a fost inca stabilit numele partidului, nu este stabilit inca numele candidatului la Presedintia Romaniei din partea celor doua partide", a precizat Predoiu.

El a aratat ca, daca aceste negocieri se vor solda cu succes, atunci rezultatul lor va fi ratificat in Conventia Nationala a PDL.

Pe de alta parte, Catalin Predoiu, candidat al PDL pentru Presedintia Romaniei, i-a criticat pe liderii PNL care au anticipat la congres ca numele noului partid politic va fi PNL, prim-vicepresedintele PDL aratand ca negocierile "cer o atitudine de respect reciproc".

"Aceste negocieri vor avea succes daca sunt bazate pe respect reciproc, pe buna credinta, pe transparenta. Am luat act de declaratiile mai multor lideri politici ai PNL care au anticipat ca numele noului partid politic va fi PNL sau au afirmat ca "membrii PDL se vor simti bine in PNL", l-am citat pe domnul Orban. Respingem categoric orice ton de superioritate in raport cu PDL. PDL nu este un partid cu care sa te joci sau pe care sa il atarni la butoniera. PDL cere respect din partea tuturor celorlalte partide politice din Romania. Sper ca acest lucru sa fie auzit si inteles", a adaugat Catalin Predoiu.

El a aratat ca "se impune o resetare in discutiile cu PNL" in sensul ca democrat-liberalii asteapta un limbaj care sa reflecte respectul fata de PDL si a mai spus ca PDL discuta cu PNL despre o eventuala fuziune paritara, adica in cote egale, nu despre absorbtie.

"Se impune o resetare in discutiile cu PNL, in sensul ca asteptam un limbaj care sa reflecte respectul fata de PDL. PDL este un partid care a scris o istorie recenta, glorioasa in politica romaneasca, a contribuit la intrarea Romaniei in UE, la consolidarea institutiilor statului, inclusiv a justitiei independente, a aparat statul de drept in 2012, subliniez ca negociem o fuziune paritara, adica in cote egale si nu o absorbtie", a aratat Predoiu.

El a mai spus, in legatura cu denumirea noului partid, ca pentru democrat-liberali denumirea PDL este la fel de valoroasa ca si denumirea de PNL si ca din acest punct incep negocierile cu PNL.

"As vrea sa spun clar, in legatura cu denumirea noului partid, ca pentru noi, pedelistii, denumirea PDL este la fel de valoroasa ca si denumirea de PNL. Din acest punct incepem discutiile si negocierile cu colegii si prietenii nostri din PNL", a adaugat Catalin Predoiu.

In opinia lui Predoiu, cel mai important lucru stabilit la Congresul PNL este rezolutia adoptata de liberali cu privire la apartenenta PNL la PPE, liderul PDL aratand ca spera ca parcursul PNL catre PPE este ireversibil.

"Nu exista nicio intelegere la nivelul PPE sau intre PPE, PDL si PNL cu privire la candidatul unic la prezidentiale si denumirea noului partid. Dimpotriva, pot sa va spun ca cea mai usoara procedura de afiliere a PNL la PPE este ipoteza in care se pastreaza numele PDL", a adaugat Predoiu.

El a fost intrebat despre faptul ca dupa congres PNL ii propune drept candidati pentru prezidentiale pe Klaus Iohannis si pe Crin Antonescu. "Din cate am inteles, urmeaza o Delegatie Permanenta a PNL care va stabili cineva va fi propus drept candidat. Pana la aceasta decizie a PNL, orice declaratie a noastra pe marginea subiectului ar insemna un amestec in chestiunile interne ale PNL si nu dorim sa facem acest lucru", a mai spus Catalin Predoiu.

Prim-vicepresedintele PDL Catalin Predoiu preciza, sambata, pe Facebook, la scurt timp dupa ce Klaus Iohannis a anuntat ca noua formatiune rezultata din fuziune se va numi PNL, ca nu stie ce mandat are liderul PNL sa faca acest anunt, dar pe al lui nu il are.

El a mentiona ca "acest lucru trebuia negociat la momentul potrivit in Comisia bipartita de negociere PDL-PNL".

"Aceasta maniera de a purta discutiile este incorecta. S-a stabilit ca orice chestiune se va discuta si negocia institutional in comisie. Nu e corect sa aflam de la televizor lucruri care se doresc a ne fi impuse. Regret si dezavuez aceasta maniera care denota lipsa de respect pentru parteneri. Cum spunea Vasile Blaga, "nu vom oferi PDL pe tava", a mai spus Predoiu, in postarea de pe contul de Facebook.

Noul presedinte al PNL, Klaus Iohannis a declarat, sambata, ca este in masura sa confirme ca "PDL a acceptat" ca noua formatiune politica rezultata din fuziunea cu liberalii sa se numeasca PNL.

"Vreau sa va spun ceva ce nu a spus nimeni, sunt in pozitia sa va confirm ca PDL accepta ca noua formatiune sa se numeasca PNL", le-a spus Iohannis delegatilor la congresul PNL.