Inaltul Reprezentant al Guvernului Romaniei pentru Proiecte Economice, Strategice si Diplomatie Publica, Mircea Geoana, efectueaza luni o vizita de lucru la Chisinau, ocazie cu care va avea o serie de intrevederi cu Iurie Leanca, prim-ministru al Republicii Moldova, cu Dorin Recean, Ministru de Interne si cu Igor Coman, Presedintele Parlamentului moldovean, potrivit unui comunicat citat de Agerpres.

Vizita are loc ca urmare a intalnirii prim-ministrilor Romaniei si Republicii Moldova, de pe 29 aprilie 2014, dupa liberalizarea vizelor pentru Republica Moldova de catre Uniunea Europeana si in pregatirea semnarii Acordurilor de Asociere si de Liber Schimb dintre UE si Republica Moldova din 27 iunie.

Pe agenda discutiilor se vor afla subiecte legate de modalitatile de stimulare a unui raspuns coordonat din punct de vedere economic, comercial si investitional, al principalilor donatori si investitori internationali pentru economia Republicii Moldova. Mai mult, in cadrul intrevederilor se va discuta si despre proiectele comune de cooperare transfrontaliera, de inter-conectare a sistemelor energetice si de acces pe piata europeana. Totodata, vor fi abordate si subiectele de actualitate ce privesc climatul politic si strategic regional.

"Romania si Republica Moldova au nevoie una de cealalta. In contextul de instabilitate creat de intentiile expansioniste ale Federatiei Ruse, Uniunea Europeana si Romania au nevoie de o Moldova suficient de puternica sa faca fata presiunilor si incercarilor de destabilizare la care este supusa in aceasta perioada. De aceea, Romania trebuie sa continue sa sprijine politic si economic Republica Moldova, cu proiecte concrete, viabile, care sa le arate cetatenilor moldoveni, indiferent de etnie sau preferinta politica, faptul ca astazi calea europeana si democratica este generatoare de prosperitate si noi oportunitati. Destinul european al Republicii Moldova, Ucrainei si Georgiei reprezinta o decizie suverana a acestor tari, ea fiind sustinuta neconditionat de Romani", a declarat Mircea Geoana.