Mitingul neautorizat a 4.000 de maghiari din Targu Mures, soldat cu ciocniri cu fortele de ordine, a prilejuit marti pozitionari din partea tuturor liderilor spectrului politic, de la presedintele Traian Basescu, care a cerut interzicerea in Romania a partidului extremist maghiar Jobbik, la premierul Victor Ponta, care a garantat ca Romania nu va trimite in viitorul Parlament European niciun europarlamentar extremist, la Laszlo Tokes, care a facut o paralela intre secui si tatarii din Crimeea sau Vasile Blaga, care a acuzat "probleme la mansarda" din partea europarlamentarului maghiar.

Liderii JobbikFoto: Agerpres

Reactiile liderilor politici de la Bucuresti vin dupa ce peste 4.000 de persoane care au participat la comemorarea secuilor martiri de la Targu Mures au pornit, luni seara, intr-un mars neautorizat pe strazile din Targu Mures, unii dintre participanti imbrancindu-se cu fortele de ordine, potrivit agentiei Agerpres.

In timpul marsului, o serie de membri ai Organizatiei 64 de Comitate au scandat lozinci cu caracter xenofob, iar in zona Pietei din cartierul 22 decembrie s-au imbrancit cu jandarmii.

Kelemen Hunor: nu sunt de acord sa vina oamenii din Ungaria sa protesteze la noi

Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat marti ca nu este de acord sa vina oameni din Ungaria si sa protesteze in tara noastra, potrivit agentiei Agerpres.

"Cei care au venit si au protestat din Ungaria, vorbesc de extrema dreapta, ar trebui sa protesteze in Ungaria. Noi ne-am delimitat de ei. Nu noi am organizat, nu noi i-am invitat, deci cand vine un grup de extrema dreapta din Ungaria sau de oriunde, eu cred ca fiecare om cu valori si cu principii democratice trebuie sa se delimiteze. Legat de evenimentul propriu-zis, este un eveniment istoric care n-ar nicio legatura cu relatiile romano-maghiare, s-a intamplat acum 160 de ani si este o comemorare. Eu nu sunt de acord sa vina oamenii din Ungaria sa protesteze la noi, nici la Targu Mures, nici in alte localitati", a declarat Kelemen Hunor, la Palatul Parlamentului.

Un alt lider al minoritatii maghiare, Laszlo Borbely, a caracterizat incidentele de la Targu Mures drept minore.

"Ieri au fost incidente minore. UDMR nu a fost organizatorul acestui eveniment si respinge orice fel de extremism, de orice natura. Intr-un stat de drept ai dreptul sa te manifesti, sa vii sa-ti spui punctul de vedere, cu ceea nu esti de acord. Este foarte important sa existe libera circulatie a persoanelor. Va spun o organizatie, si o nominalizez, fata de care nu prea s-au luat masuri, desi a avut ca atitudine destul de extremista - Noua Dreapta. Este foarte dificil sa decelezi aici si sa iei masuri. Eu nu cred prin aceste masuri rezolvi o problema. Ceea ce a fost ieri a fost o manifestare pasnica. Au fost unele drepturi care se spun, nu de azi, de ieri, in ceea ce priveste diferitele forme de autonomie. Intr-un stat democratic chiar daca nu esti de acord cu celalalt, prin dialog, printr-o majoritate care trebuie sa decida in Parlament, se rezolva problemele", a afirmat Borbely, citat de Agerpres.

Tokes: Secuii din Tinutul Secuiesc sunt pe cale sa devina minoritari pe propriul teritoriu

In schimb, europarlamentarul Laszlo Tokes a declarat, marti, in Parlamentul European, ca secuii din Tinutul Secuiesc sunt pe cale sa devina minoritari pe propriul teritoriu, asa cum s-a intamplat cu tatarii in Peninsula Crimeea si a cerut ajutor UE pentru obtinerea autonomiei, relateaza Mediafax.

Laszlo Tokes a precizat ca la Targu-Mures a avut loc, luni, o manifestatie a minoritatii maghiare "impotriva politicii de asimilare a Guvernului roman". Secuii din Tinutul Secuiesc "sunt pe cale, precum tatarii din Peninsula Crimeea, sa devina o minoritate pe propriul teritoriu", a mai spus Tokes, care a cerut Parlamentului European si celorlalte institutii europene sa-i ajute pe secui sa obtina autonomia.

La randul sau, europarlamentarul PPE Sogor Csaba a declarat ca maghiarii vor ca Tinutul Secuiesc sa fie transformat "intr-o regiune autonoma cu statut special, cu respectarea integritatii teritoriale a Romaniei".

"Practica internationala arata ca exista diferite tipuri de autonomie care pot promova o coabitare pasnica intre diferitele grupuri etnice", a spus Csaba, adaugand ca mesajul cheie al demonstratiei de luni de la Targu-Mures este acela ca exista in continuare "chestiuni nerezolvate" "Comunitatea maghiara isi exprima nemultumirea si solicita Guvernului roman sa inceapa un dialog", a mai spus el.

Traian Basescu cere interzicerea prezentei Jobbik in Romania

Presedintele Traian Basescu a cerut, marti, Guvernului si Parlamentului emiterea unui act normativ prin care sa fie interzisa prezenta pe teritoriul Romaniei a membrilor partidului maghiar Jobbik. "E un partid extremist, comportamentul lor de la Targu Mures justifica o astfel de masura", a spus seful statului.

"Am observat ieri o prezenta la varf a partidului extremist Jobbik. Cred ca a venit timpul sa punem capat prezentei acestui partid pe teritoriul Romaniei. Cer public Guvernului si Parlamentului sa emita un act normativ prin care sa se interzica prezenta in Romania a membrilor acestei formatiuni. E un partid extremist, care nu are responsabilitate pentru Europa unita", a declarat presedintele Traian Basescu intr-o conferinta de presa la Cotroceni.

Victor Ponta: Trebuie aplicata legea si descurajati extremisti din toate partile - maghiari, dar si cei romani

Guvernul trebuie sa faca tot posibilul pentru aplicarea legii si a standardelor europene privind minoritatile si sa descurajeze extremistii "din toate partile", atat pe cei maghiari, dar si pe cei romani, care nu sunt in Ardeal, ci la televizor, in Bucuresti, a reactionat si premierul Victor Ponta, citat de agentia Mediafax.

"Cred in continuare ca noi trebuie sa facem tot ce putem in primul rand pentru aplicarea legii si a standardelor europene, dar si pentru descurajarea extremistilor din toate partile: extremisti maghiari, extremisti romani - din fericire, extremistii romani nu sunt in Ardeal, sunt pe la televizor, pe aici, pe la Bucuresti, pe Dambovita - dar cu atat mai mult trebuie sa incurajez pe cei care au capacitatea de a fi moderati, de a avea putere de dialog si sa-i descurajez pe extremisti din toate partile", a spus Ponta, la Parlament, dupa prezentarea programului asumat de Guvernul USD-UDMR.

Antonescu: E corecta propunerea lui Basescu in cazul Jobbik, dar as opta pentru un regim general

Presedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, marti seara, ca este corecta propunerea formulata de seful statului pentru adoptarea unui act normativ pentru interzicerea partidului Jobbik pe teritoriul Romaniei, insa ar opta pentru un cadru general care sa reglementeze acest lucru, potrivit Mediafax.

Antonescu a fost intrebat cum vede propunerea presedintelui Traian Basescu pentru adoptarea unui act normativ care sa interzica prezenta Jobbik pe teritoriul Romaniei.

"E corect, nu as restrange un asemenea act. Nu as restrange la un anume partid, sigur ca evenimentele din mai multe ocazii, dar cel mai recent aseara ne-au aratat ca acest partid, sau oameni din acest partid, idei din acest partid ne dau tarcoale noua mai des, ne viziteaza des. Dar eu l-as da intr-un regim general, exista un tip de formatiuni politice, de idei politice care sunt interzise de Constitutia Romaniei si al carui acces ar trebui interzis in general", a declarat presedintele PNL.

Vasile Blaga: Tokes are probleme la mansarda

Vasile Blaga, presedintele PDL, a cerut retragerea cetateniei romane in cazul lui Laszlo Tokes, pe care l-a acuzat ca are probleme la mansarda.

"Cand tu faci comparatii intre Crimeea si Tinutul Secuiesc, mai ales in acest context international, omul asta cred ca are ceva la mansarda", a declarat Blaga, pentru B1 TV, acuzand si faptul ca la protestele de la Targu Mures au fost prezenti si lideri marcanti ai administratiei publice locale.

Mihai Sturzu, liderilor tinerilor PSD, i-a cerut lui Traian Basescu sa-i retraga lui Tokes decoratia Ordinul National Steaua Romaniei.

"Traian Basescu este obligat sa ii retraga lui Tokes decoratia (Ordinul National Steaua Romaniei - n.r.). Laszlo Tokes ne demonstreaza ca este mai iresponsabil decat l-am crezut pana acum. In contextul unui conflict la granitele tarii, care poate escalada in orice moment, dl Tokes incearca sa profite si face astfel de declaratii pur si simplu halucinante. Mi se pare incredibil ca un membru al Parlamentului European, in conditiile in care Uniunea Europeana condamna actiunile Rusiei, sa faca o asemenea comparatie. Practic, acest exponent al extremismului da dreptate Rusiei si afirma ca aceasta este indreptatita sa anexeze o parte a teritoriului ucrainean", a afirmat Sturzu, intr-un comunicat citat de Agerpres.

El sustine ca "daca nici acum Traian Basescu nu ii retrage acestuia decoratia, atunci este clar ca presedintele nu da doi bani pe Constitutie si pe acest popor, iar juramantul l-a depus probabil in gluma".

Acelasi apel l-a lansat si europarlamentarul PSD Corina Cretu, care l-a somat pe presedintele Traian Basescu sa retraga decoratia.

"Lansez un ultim apel catre presedintele Traian Basescu, pe care il somez sa ii retraga Ordinul National Steaua Romaniei. Dl. Tokes ne-a anuntat ca i se pare perfect normala interventia armata a unui stat strain pe teritoriul altui stat. Traian Basescu asista impasibil la astfel de provocari, refuzand sa ii retraga ordinul. Presedintele Romaniei transmite opiniei publice din tara noastra ca este in regula sa visezi la o 'Crimee romaneasca' si, in acelasi timp, sa fii considerat de presedintele statului roman drept un cavaler al Ordinului National Steaua Romaniei. Este penibil si, in acelasi timp, strigator la cer", a mai afirmat europarlamentarul PSD.