Vicepresedintele politic al UDMR, Laszlo Borbely, a afirmat ca evenimentul organizat luni la Targu Mures pentru comemorarea secuilor martiri a fost o manifestare autorizata, iar incidentele care au urmat au fost minore, transmite Agerpres.

"Ieri au fost incidente minore. UDMR nu a fost organizatorul acestui eveniment si respinge orice fel de extremism, de orice natura. Intr-un stat de drept ai dreptul sa te manifesti, sa vii sa-ti spui punctul de vedere, cu ceea nu esti de acord. Este foarte important sa existe libera circulatie a persoanelor. Va spun o organizatie, si o nominalizez, fata de care nu prea s-au luat masuri, desi a avut ca atitudine destul de extremista - Noua Dreapta. Este foarte dificil sa decelezi aici si sa iei masuri. Eu nu cred prin aceste masuri rezolvi o problema. Ceea ce a fost ieri a fost o manifestare pasnica. Au fost unele drepturi care se spun, nu de azi, de ieri, in ceea ce priveste diferitele forme de autonomie. Intr-un stat democratic chiar daca nu esti de acord cu celalalt, prin dialog, printr-o majoritate care trebuie sa decida in Parlament, se rezolva problemele", a afirmat Borbely marti la Parlament.

El a subliniat ca evenimentul de la comemorarea secuilor martiri a fost autorizat.

"Ieri a fost o manifestatie pasnica, legala (...). N-au fost incidente majore, organele de ordine, din cate stiu eu, si-au facut datoria. Haideti sa nu dramatizam situatia. In ceea priveste 15 martie, maghiarii din toata lumea sarbatorim Ziua maghiarilor de pretutindeni. Sunt manifestari pasnice si trebuie sa ne respectam aceste zile. De fapt, de 15 martie romanii si maghiarii au mers impreuna pana cand nu au fost dezbinati de altii. Trebuie sa fim atenti sa nu ne dezbine altii", a adaugat Borbely.

Peste 4.000 de persoane care au participat la comemorarea secuilor martiri de la Targu Mures au pornit, luni seara, intr-un mars neautorizat pe strazile din Targu Mures, unii dintre participanti imbrancindu-se cu fortele de ordine. Marsul neautorizat de dupa comemorarea secuilor martiri s-a incheiat fara alte incidente.

Participantii la comemorarea secuilor martiri de la Targu Mures au adoptat, luni, prin urale, un manifest prin care se solicita autonomia tinutului secuiesc si au decis sa se deplaseze la Prefectura Mures pentru a o depune.