Partidul Social Democrat a decis sa participe in nume propriu la alegerile europene din mai 2014 si face un apel catre colegii din USL "sa abordeze de pe pozitii neconflictuale acest scrutin". Totodata, PSD ii invita "sa discute un portofoliu de campanie care, fara sa excluda diferentele identitare, sa se circumscrie intereselor natiunii romane in Uniunea Europeana", conform unei Rezolutii aflate pe agenda Consiliului National al formatiunii referitoare la ideologia social-democrata, citata de Agerpres. Presedintele PSD Victor Ponta anuntase inca din luna august ca PSD, PNL si PC vor merge separat la alegerile europarlamentare de anul viitor.

"PSD a decis sa participe in nume propriu la alegerile europene de la sfarsitul lunii mai 2014. Vrem sa castigam aceste alegeri si stim ca o conditie esentiala pentru asta este succesul guvernarii. Primul si cel mai important lucru in viitoarea campanie electorala este acela de a prezenta cu fermitate dorinta PSD de a continua constructia europeana, ca o garantie ca pe continentul nostru nu se vor mai repeta ororile secolului trecut. Suntem nelinistiti de cresterea sentimentelor anti-europene, de faptul ca populismul anti-european castiga tot mai multi adepti printre europenii deceptionati de felul in care au evoluat lucrurile in ultimii cinci ani", se arata in documentul citat.

Potrivit acestuia, Europa unita are nevoie de un mare proiect integrator si acesta nu poate fi decat edificarea Europei sociale, asta insemnand un set de reguli sociale aplicabil la nivelul intregii zone.

Din punct de vedere al PSD, un amplu proiect de investitii europene in tarile din Est, destinat reducerii decalajelor istorice de dezvoltare intre Vestul si Estul continentului, este solutia cea mai potrivita pentru revenirea la cresterea economica si in interesul tuturor.

Conform documentului, "PSD va aborda alegerile europene cu dorinta de a le castiga de o maniera convingatoare".