​Premierul Victor Ponta a declarat vineri, la Comitetul Executiv National al PSD, referitor la problema incompatibilitatii primarilor, ca "Nu exista in acest moment decat solutia de a analiza modul in care se desfasoara actiunile in instanta si imediat ce avem solutii definitive ale judecatorilor putem sa avem o evaluare despre cate persoane este vorba si despre tipurile de incompatibilitati. Modificarea legii s-ar putea aplica doar pe viitor, acum nu se pune problema de rezolvare prin modificarea legii."

Pe 11 august, Mariana Gaju, prim-vicepresedintele Asociatiei Comunelor din Romania, declara ca aproximativ 1.200 de primari se afla in situatie de incompatibilitate, din cauza prezentei in conducerea societatilor comerciale aflate in subordinea lor, ea mentionand ca 80% dintre acestia ar fi de la USL.

Mariana Gaju a dezvaluit atunci pentru ziarul "Gandul" ca, in pofida avizului negativ dat de Ministerul Justitiei pentru modificarea legii 161/2003 care reglementeaza situatia incompatibililor, vicepremierul Liviu Dragnea a inaintat Ministerului Justitiei o noua forma a actului normativ.

Premierul Victor Ponta a recunoscut ca exista o problema majora cu alesii locali declarati incompabitili de ANI si ca se poate ajunge la alegeri partiale in jumatate dintre localitatile tarii. Primul-ministru a subliniat ca va incerca sa gaseasca o solutie.

ANI a anuntat ca pana in prezent a gasit incompatibili aproximativ 100 de primari si presedinti de Consilii Judetene, dar verificarile sunt in curs de desfasurare.

Primarul municipiului Constanta, Radu Mazare, a declarat, la ransul sau, pentru "Gandul" ca legea este proasta si ca cei de la Ministerului Justitiei au fost "niste cacaciosi" pentru ca au dat aviz negativ actului normativ, avansat de vicepremierul Dragnea, pentru modificarea legii 161/2003.