Deputatul PSD Bogdan Diaconu solicita Ministerului Afacerilor Externe declararea liderului partidului radical nationalist ungar Jobbik, Gabor Vona, persona non grata si anunta ca va depune in Parlament, la inceputul viitoare sesiuni, un proiect de lege de interzicere a extremismului, informeaza un comunicat citat de Agerpres. Ministerul Afacerilor Externe a transmis duminica un comunicat de presa in care "condamna cu fermitate si respinge" declaratiile facute in cadrul Taberei de vara de la Joseni, in cursul zilei de sambata, de catre presedintele partidului Miscarea pentru Ungaria - Jobbik, Vona Gabor, care a afirmat ca partidul pe care il conduce va apara drepturile si interesele maghiarilor din Transilvania, asumandu-si responsabilitatea unui conflict cu Romania.

"Solicit Ministerului de Externe declararea de urgenta a cetateanului maghiar Gabor Vona persona non grata pentru declaratiile sale fara precedent impotriva statului roman. Incitarea publica la conflicte cu Romania reprezinta o escaladare a extremismului maghiar la care statul roman nu are voie sa ramana fara replica. De asemenea, activitatea partidului Jobbik si a organizatiilor extremiste paramilitare maghiare trebuie interzisa pe teritoriul romanesc. Pentru a oferi un instrument legal opririi manifestarilor extremiste pe teritoriul national, voi depune la Parlamentul Romaniei la inceputul sesiunii parlamentare un proiect de lege prin care sa fie interzise manifestarile de orice fel (intruniri, tabere, conferinte, mitinguri) care, prin obiectul, desfasurarea sau mesajele lor aduc atingere directa sau indirecta art. 1 alin. 1 din Constitutia Romaniei", precizeaza Bogdan Diaconu in comunicat.

Potrivit acestuia, proiectul de lege prevede, de asemenea, ca persoanele de cetatenie straina care promoveaza public in statele lor de origine, pe teritoriul Romaniei sau oriunde altundeva mesaje ce aduc atingere directa sau indirecta art.1 alin.1 din Constitutia Romaniei sa fie considerate "persona non grata pe teritoriul Romaniei".

"Pentru a opri extremismul la sursa, proiectul propune ca partidele politice, fundatiile, ONG-urile sau orice fel de organizatii juridice sau non-juridice inregistrate in afara Romaniei care promoveaza mesaje si/sau desfasoara actiuni care aduc atingere directa sau indirecta art.1 alin.1 din Constitutia Romaniei sa fie declarate indezirabile pe teritoriul Romaniei, iar activitatea lor in interiorul granitelor Romaniei sa fie interzisa. Proiectul de lege doreste astfel sa ofere autoritatilor instrumentul legal de a face respectata Constitutia Romaniei pe teritoriul statului roman in ceea ce priveste pilonii sai fundamentali", precizeaza Diaconu.

Deputatul social-democrat atrage atentia asupra faptului ca pana in prezent autoritatile romane "au asistat neputincioase la dezvoltarea rapida si virulenta a miscarilor si actiunilor anti-statale, cu aport strain, din cauza ca nu detineau formula legala specifica si dedicata prin care asaltul activitatilor anti-constitutionale sa poata fi oprit".

In expunerea de motive a proiectului de lege privind interzicerea extremismului, Bogdan Diaconu sustine ca Romania a devenit 'o tinta permanenta de manifestari (intruniri, tabere, conferinte, mitinguri) anti-romanesti, care au dobandit intre timp caracter stabil, se desfasoara cu regularitate si devin instrumente deschise si publice de contestare a statului roman', ceea ce ar putea 'stirbi' autoritatea statului roman.

"Totodata, exista un numar semnificativ de persoane de cetatenie straina, cu sau fara calitate publica in tarile de origine, care folosesc lacuna legislativa pentru a disemina mesaje anti-constitutionale chiar de pe teritoriul romanesc. Desigur ca acest lucru se intampla si pe teritoriul altor state, dar faptul ca isi pot desfasura nestingheriti acest demers si pe teritoriul Romaniei reprezinta un afront direct la adresa Romaniei, tolerarea lor fiind o incurajare acestui gen de atitudine si inducand ideea slabiciunii si permisivitatii statului roman fata de actiunile desfasurate impotriva sa. Nu in ultimul rand, au aparut multe partide sau organizatii straine care si-au facut un obiectiv declarat din promovarea de activitati si mesaje anti-statale si anti-constitutionale si care desfasoara demersuri de infiintare de filiale si in Romania. Si activitatea acestora pe teritoriul tarii noastre trebuie sa fie interzisa", se arata in expunerea de motive a proiectului legislativ.

Proiectul de lege propriu-zis prevede, prin articolele sale, ca: "Orice manifestari (intruniri, tabere, conferinte, mitinguri) care prin obiectul, desfasurarea sau mesajele lor aduc atingere directa sau indirecta art. 1 alin. 1 din Constitutia Romaniei sunt interzise. Persoanele de cetatenie straina care promoveaza public in statele lor de origine, pe teritoriul Romaniei sau oriunde altundeva mesaje care aduc atingere directa sau indirecta art.1 alin.1 din Constitutia Romaniei sunt considerate persona non grata pe teritoriul Romaniei. Partidele politice, fundatiile, ONG-urile sau orice fel de organizatii juridice sau non-juridice inregistrate in afara Romaniei care promoveaza mesaje si/sau desfasoara actiuni care aduc atingere directa sau indirecta art.1 alin.1 din Constitutia Romaniei sunt declarate indezirabile pe teritoriul Romaniei, iar activitatea lor in interiorul granitelor Romaniei este interzisa".

Liderul partidului radical nationalist ungar Jobbik, Gabor Vona, a acuzat sambata guvernul condus de Viktor Orban ca nu a ridicat chestiunile privind tratatul de pace de la Trianon si autonomia asa-zisului Tinut secuiesc in cadrul forumurilor internationale, potrivit unei declaratii sustinute la Tabara tineretului maghiar din Ardeal, care a avut loc in localitatea Borzont din judetul Harghita, a informat agentia de presa MTI.

UPDATE 14.00 Raspunsul Ministerului de Externe: Declararea persona non grata a unui cetatean strain este aplicabila, conform Conventiei ONU de la Viena, doar persoanelor avand statut diplomatic.

"Declararea in calitate de persona non grata a unui cetatean strain este aplicabila, conform Conventiei ONU de la Viena privind relatiile diplomatice din 1961 (art. 9), doar persoanelor avand statut diplomatic. In analiza preliminara a MAE, declaratiile cu caracter extremist in cauza, care promoveaza, intre altele, ura si violenta pe motive etnice, ar putea atrage raspunderea autorilor in baza dreptului comun, avand in vedere, inclusiv, Ordonanta de Urgenta a Guvernului Romaniei nr. 31 din 13 martie 2002 privind interzicerea organizatiilor si simbolurilor cu caracter rasist sau xenofob si a promovarii cultului persoanelor vinovate de savarsirea unor infractiuni contra pacii si omenirii", arata MAE intr-un comunicat citat de Agerpres.

Potrivit acestui act normativ, noteaza MAE, in cazul faptelor descrise si incriminate, urmarirea penala se efectueaza in mod obligatoriu de procuror.

MAE mentioneaza ca OUG 194/2002 privind regimul strainilor in Romania, cu modificarile si completarile ulterioare, prevede la art. 85 procedura prin care un strain este declarat indezirabil, ca masura care se dispune impotriva unui strain care a desfasurat, desfasoara ori exista indicii temeinice ca intentioneaza sa desfasoare activitati de natura sa puna in pericol securitatea nationala sau ordinea publica.

"Aceasta masura se dispune de Curtea de Apel Bucuresti, la sesizarea procurorului anume desemnat de la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Bucuresti. Procurorul sesizeaza instanta de judecata, la propunerea institutiilor cu competente in domeniul ordinii publice si securitatii nationale care detin date sau indicii temeinice in sensul mentionat mai sus", precizeaza MAE.