Senatorul Valer Marian declara ca decizia ANI prin care a fost declarat incompatibil este "o imbecilitate juridica", o va contesta in instanta si va face plangere penala pentru abuz in serviciu si calomnie impotriva inspectorului de integritate si a presedintelui ANI, Horea Georgescu, transmite Mediafax.

"Comunicatul ANI constituie o aberatie, chiar o imbecilitate juridica, urmand sa-l contest pe cale legala si, totodata, sa formulez plangere penala pentru abuz in serviciu contra intereselor persoanelor si calomnie impotriva inspectorului de integritate Alina Loredana Tarna si a presedintelui ANI, Horea Georgescu", se arata intr-un comunicat semnat de Valer Marian, remis vineri presei.

El mentioneaza ca la sfarsitul lunii iulie a transmis ANI un punct de vedere prin care a aratat ca starea de incompatibilitate care i-a fost imputata prin adresa Inspectiei de Integritate este total nefondata, "dovedind fie o crasa superficialitate, fie o rea-credinta vadita" din partea inspectorului de integritate Alina Loredana Tarna.

Senatorul a explicat ca in cadrul societatilor comerciale nominalizate in raportul prin care i se constata incompatibilitatea - SC Nord Vest Press SRL Satu Mare si SC Bonda Impex SRL Cluj-Napoca - a detinut un mandat limitat de administrator care a expirat cu mult timp inainte sa devina senator, respectiv de 18 ani in cazul SC Nord Vest Press SRL si de 12 ani in cazul SC Bonda Impex SRL.

Marian mai spune ca societatile comerciale nominalizate au fost dizolvate de drept, deci si-au pierdut personalitatea (capacitatea) juridica, incetandu-si existenta ca subiecte de drept cu 3 ani inainte ca el sa devina senator.

Potrivit acestuia, ambele societati comerciale au fost ulterior supuse lichidarii judiciare si au fost radiate din Registrul Comertului.

"Avand in vedere ca, pe de-o parte, mandatele de administrator expirasera, iar, pe de alta parte, societatile nominalizate isi incetasera existenta prin dizolvare de drept inainte de a deveni senator, este mai mult decat evident ca nu mai exista obligatia de a declara calitatea de administrator in declaratia de interese si ca nu putea exista nicidecum o stare de incompatibilitate", subliniaza Valer Marian.

Potrivit lui Marian, comunicatul ANI reprezinta o comanda politica in scopul terfelirii imaginii sale, in contextul declaratiilor politice, interpelarilor parlamentare si denunturilor penale facute in ultima perioada impotriva actualilor lideri nationali ai PSD, premierul Victor Ponta si vicepremierul Liviu Dragnea, dupa trei ani de declaratii si interpelari impotriva presedintelui Traian Basescu si a unor fosti ministri PDL.

El considera ca acest comunicat constituie si "un pretext de razbunare" din partea presedintelui ANI, Horea Georgescu, impotriva caruia a depus un denunt penal la Directia Nationala Anticoruptie, pentru savarsirea infractiunii de abuz in serviciu impotriva intereselor publice. Senatorul afirma ca a depus acest denunt penal intrucat Georgescu, impreuna cu fostul presedinte Catalin Macovei, in calitate de ordonatori principali de credite, ar fi cauzat cu rea-credinta ANI un prejudiciu de 508.713 lei, care a fost constatat printr-un raport transmis Senatului de Curtea de Conturi in anul 2011.

Potrivit Agentiei Nationale de Integritate (ANI), Valer Marian a fost in incompatibilitate intrucat a detinut, simultan, calitatea de senator si functia de administrator in cadrul SC Nord Vest Press SRL, in perioada 19 decembrie 2008 - 14 martie 2011 si SC Bonda Impex SRL, din 19 decembrie 2008 pana in 12 iulie 2013.

De asemenea, Valer Marian nu a mentionat calitatea de administrator la societatile comerciale Nord Vest Press SRL si SC Bonda Impex SRL in niciuna dintre declaratiile de interese depuse in calitate de senator, in perioada decembrie 2008 - iunie 2013, in acest caz fiind sesizat Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, arata ANI, intr-un comunicat de presa remis vineri.

"Astfel, Valer Marian nu a respectat dispozitiile art. 82, alin. (1), lit. a) din Legea nr. 161/2003, potrivit carora "Calitatea de senator [...] este [...] incompatibila cu functia de [...] administrator [...] la societatile comerciale [...]", si ale art. 16, alin. (2), lit. a) din Legea nr. 96/2006, potrivit carora "Calitatea de [...] senator este, de asemenea, incompatibila cu: functia de [...] administrator [...] la societatile reglementate de Legea societatilor nr. 31/1990 [...]"", a precizat sursa citata.