Premierul Victor Ponta participa, miercuri, la Conferinta Nationala a Morarilor si Brutarilor, organizata in vederea lansarii programului de reducere a TVA pe lantul grau-faina-paine la 9%. "Sunt masuri economice care, e adevarat, pe hartie aduc pierderi pentru buget, dar in realitate nu se intampla acest lucru. Lumea nu traieste numai dupa realitatea contabila. Daca vom avea succes putem extinde aceasta reducere si la alte alimente", a afirmat primul ministru in fata celor prezenti la conferinta.

Victor PontaFoto: AGERPRES

"Nu stiu daca chiar atat de mult va scadea evaziunea fiscala, nu stiu daca chiar atat de mult va scadea pretul la paine. Insa cred ca prin mesajul pe care l-am dat si prin implicarea dumneavoastra avem sanse sa dovedim ca este un proiect de succes", a adaugat el.

Victor Ponta a incheiat spunand ca "Iata, coabitarea functioneaza foarte bine, eu ma ocup de paine, domnul presedinte de circ".

Ordonanta care vizeaza reducerea TVA pentru paine a fost adoptata in sedinta de marti a Guvernului. Masura vizeaza implementarea unei cote reduse a TVA de 9% pentru livrarea de paine, grau si faina si urmareste combaterea fraudei fiscale in domeniului comertului cu paine, cota redusa aplicandu-se pe tot lantul de productie si distributie.

Reducerea TVA la paine este o masura temporara, iar dupa o perioada se va face o evaluare daca evaziunea fiscala s-a redus, a declarat miercuri, intr-o conferinta de presa la Banca Nationala a Romaniei, seful Misiunii Fondului Monetar International, Andrea Schaechter: "A fost o decizie a Guvernului ca parte a rectificarii bugetare. Obiectivul Guvernului este de a reduce evaziunea fiscala. Este o masura temporara, dupa o perioada se va face o evaluare daca s-a redus evaziunea fiscala", a spus Schaechter, care a adaugat ca, daca datele arata ca evaziunea fiscala nu s-a redus, s-ar putea reveni asupra reducerii TVA.