Conducerea Senatului a avut luni o discutie ampla legata de oportunitatea deplasarii senatorului PSD Mircea Geoana in Groenlanda, in conditiile in care bugetul alocat deplasarilor s-a diminuat, problema fiind ridicata de catre social-democratul Cristian Dumitrescu, relateaza Mediafax.

Vicepresedintele Senatului Cristian Dumitrescu a condus sedinta Biroului Permanent de luni, in absenta presedintelui Senatului, Crin Antonescu. El a prezentat memorandumul pentru deplasarea lui Mircea Geoana in Danemarca si Groenlanda, spunand ca este vorba de o vizita, si nu de o sedinta a subcomisiei Adunarii Parlamentare a NATO.

"Acum, intrebarea mea, ca tot stam destul de prost cu banii, acestea nu sunt actiuni obligatorii, domnule secretar general, da?", i s-a adresat Dumitrescu lui Ovidiu Marian, secretar general al Senatului.

Acesta a replicat ca vizita a primit avizul favorabil din partea Comisiei de politica externa a Senatului, condusa de social-democratul Petru Filip.

"Eu vreau sa vad daca este o... Domnule secretar general, ati venit la mine si mi-ati spus ca se subtiaza foarte mult banii pentru deplasarile externe. In conditiile acestea, eu... Sigur ca domnul presedinte Filip, cand vede materialul, isi da seama daca este, din punct de vedere politic, viabila o astfel de deplasare. Si sigur ca atunci spune da sau ba. In mod normal si clar, o astfel de activitate vizand Adunarea Parlamentara a NATO nu poate sa fie decat viabila. Problema este: intre prioritatile noastre... Noi am spus ca prioritatea numarul unu este sa participam la activitatile planificate, obligatorii: sesiuni, adunari si intalniri ale comisiilor. Asta inteleg ca este o vizita", a continuat Dumitrescu.

Ulterior, Ovidiu Marian a spus ca exista bani in bugetul Senatului pentru a acoperi deplasarea lui Geoana, insa decizia asupra importantei deplasarii se ia prin vot.

"La data aceasta, avem suficienti bani ca sa suportam aceste deplasari. Adica, ne incadram inca in bugetul care a fost alocat, dar sigur ca dumneavoastra decideti, prin vot, importanta acestor deplasari", a sustinut secretarul general al Senatului.

Pentru a explica oportunitatea deplasarii lui Geoana in Groenlanda, a intervenit in discutie presedintele Comisiei de politica externa, Petru Filip: "Este o activitate a subcomisiei legata de relatiile transatlantice ale NATO. Deci, ei organizeaza la nivelul subcomisiei. Exista o invitatie adresata structurii parlamentare romane, care are, ma rog, deschiderea sau nu ca cel care a fost nominalizat sa participe la aceasta activitate. Sigur ca si noi ne-am pus problema: deplasarea in Groenlanda este cu cost. Deplasarea care se face, ma rog, pe regulile lor costa in jur de 2.500 de dolari si ne-am pus problema daca o suportam sau nu o suportam. Depinde ce vrem. Daca vrem sa fim prezenti acolo cu un reprezentant legat de politica NATO in zona Groenlanda, pentru ca, daca v-ati uitat pe program cine participa si discutiile care sunt, ele sunt importante. Depinde daca cel care participa acolo poate sa aiba un punct de vedere si o pozitie importanta sau nu. Daca nu considerati, nu merge si cu asta basta!".

In cele din urma, deplasarea a fost aprobata cu votul favorabil al majoritatii membrilor Biroului Permanent, fiind inregistrata o singura abtinere.

"Nu am vrut sa fac aceasta discutie. Trebuie facuta in prezenta presedintelui Senatului, presedintele Biroului permanent, ca asa este normal. Dar, tinand cont de acest lucru, sigur, trebuie sa fim putin mai atenti la bani. Am inteles ca suntem, undeva, pe la jumatate. Ei, si noi suntem pe la jumatatea anului, asa ca suntem in regula", a tinut sa completeze Dumitrescu, dupa aprobarea deplasarii.

Biroul Permanent al Senatului a aprobat, luni, ca senatorul Mircea Geoana sa efectueze, in luna septembrie, in calitate de membru al Comisiei Politice a AP NATO, o vizita in Danemarca si Groenlanda.

Vizita se va desfasura in perioada 9-13 septembrie.

Temele de discutie vor viza consecintele reducerii calotei glaciare: noi cai navigabile si zacaminte naturale accesibile, schimbari climaterice; repercursiuni pentru Arctica in materie de securitate, importanta geostrategica a Nordului Indepartat, provocari in materie de securitate, evolutii in Nordul Indepartat: repercursiuni pentru NATO si comunitatea internationala.

Vizita va cuprinde intalniri cu oficiali guvernamentali danezi la Ministerul de Extrne si la Comandamentul Fortelor Armate din Copenhaga, cat si o deplasare in Groenlanda, la Statia Nord, vizitarea bazei aeriene Thule, si Nuuk, vizitarea Comandamentului Arcitc.

Deplasarea catre si din Groenlanda si pe teritoriul acesteia se vor face cu un avion special, pus la dispozitie de autoriatile daneze.

Cheltuielile deplasarii lui Geoana vor fi suportate din bugetul Senatului, dupa cum urmeaza: transport international Bucuresti-Copenhaga si Copenhaga-Bucuresti; transport special (avion, autocar, vapor) cu ocazia deplasarii in/din Groenlanda si pe teritoriul acesteia, pentru care fiecare participant trebuie sa achite 2.500 USD; cazare la Copenhaga, cazare in Groenlanda, diurna categoria a II-a, 100%, asigurare medicala si avans cu justificare ulterioara.