Crin Antonescu: Constantinescu, Iliescu, Basescu au fost alesi cu circa 25% din votul alegatorilor

de V.M.     HotNews.ro
Miercuri, 29 mai 2013, 17:40 Actualitate | Politic


Presedintele PNL Crin Antonescu a declarat miercuri, in ceea ce priveste reducerea cvorumului la referendum, ca fostii presedinti ai Romaniei au fost alesi in functie cu votul favorabil a circa 25% dintre alegatori, mentionand ca initiativa adoptata in Parlament nu restrange dreptul la vot.

Antonescu a afirmat ca saluta adoptarea legii care modifica pragul la referendum, precizand ca "bantuie" o interpretare deformata asupra initiativei privind reducerea cvorumului, conform careia propunerea ar duce la restrangerea numarului de votanti, transmite Mediafax.

"Nu este adevarat ca unul din trei romani se vor pronunta asupra Constitutiei. Este adevarat ca e suficient ca unul din trei romani, cetateni romani cu drept de vot de fapt, sa se pronunte. Altfel, se pot pronunta oricand si cred ca toti ne dorim sa se pronunte toti cetatenii romani cu drept de vot pana la ultimul, oriunde s-ar afla el pe planeta aceasta, chiar si in spatiu", a declarat liderul PNL.

El a mentionat ca prevederea privind reducerea pragului la referendum da sansa celor care se prezinta la urne ca votul acestora "sa aiba un sens".

Antonescu a sustinut ca au fost luate in calcul toate recomandarile institutiilor internationale de profil, precum si ale Comisiei de la Venetia. "Pragurile, cele doua, puse drept criterii de validare a unui referendum in Romania sunt dintre cele mai exigente. Nu este usor si nu este putin sa se prezinte minimum 30% dintre cetatenii romani cu drept de vot si nu e deloc putin ca o decizie sa fie luata cu 25% din corpul electoral", a mai afirmat liderul PNL.

"Presedintii Romaniei, daca lasam la o parte succesul electoral al domnului Ion Iliescu in 1990, Emil Constantinescu, Traian Basescu, Ion Iliescu la al doilea mandat au avut cam pe acolo voturi...nu mult peste 25%, in jurul a 25% din totalul corpului electoral. Pentru ca am avut prezenta de 50 si ceva la suta si s-a castigat Presedintia cu 50 si foarte putin la suta", a mai declarat Antonescu.

Camera Deputatilor a adoptat, miercuri, cu 221 voturi pentru, 73 impotriva, si 2 abtineri, proiectul de lege privind reducerea pragului de prezenta la referendum.

Initiativa legislativa, semnata de Valeriu Zgonea, Florin Iordache, Eugen Nicolicea si Bogdan Ciuca, modifica Legea referendumului in sensul reducerii pragului de prezenta la acest tip de scrutin de la 50% la 30%, dar si introducerea conditiei unui vot de 25% din alegatori pentru validarea rezultatelor.

Camera Deputatilor este for decizional in legatura cu acest proiect.

PDL, UDMR si PPDD vor ataca la Curtea Constitutionala proiectul de lege privind reducerea pragului de prezenta la referendum, a anuntat, miercuri, in plenul Camerei Deputatilor, liderul deputatilor PDL, Mircea Toader.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2288 vizualizari

 • +16 (16 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 29 mai 2013, 17:47)

  [anonim]

  • +5 (5 voturi)    
   Crin Antronescu e de un penibil jenant (Miercuri, 29 mai 2013, 18:55)

   Gryphus [utilizator] i-a raspuns lui

   Crin Antonescu nu s-ar simti jenant nici daca l-ar alege presedinte 10% dintre romani...sau macar cei din Teleorman

   un referendum la care nici macar 25% dintre romani ci doar 25% dintre romanii cu drept de vot e un referendum ILEGITIM !!!
 • +17 (17 voturi)    
  Tu cine esti mai exact? (Miercuri, 29 mai 2013, 17:50)

  un dac [utilizator]

  Tu nici audienta nu ai avut cate voturi au avut acesti trei presedinti de care vorbesti.
  Tu esti doar "mazar and fazar" al unui ou stricat pe care vrei cu incapatanare sa-l clocesti si sa-l faci pui mare.
  Sa nu iasa ratusca cea urata din "the ducks come from the trucks".
  • +8 (8 voturi)    
   Crin Antonescu MINTE (Miercuri, 29 mai 2013, 18:57)

   Gryphus [utilizator] i-a raspuns lui un dac

   Basescu a avut 5.2 milioane de voturi iar 25% dintre cei cu drept de vot inseamna doar 4.5 milioane

   pe langa asta NU se poate compara un referendum cu alegerile prezidentiale unde sunt 2 candidati si voturile se impart.

   prezidentialele au fost validate cu 10 milioane de voturi!
 • +16 (16 voturi)    
  Rupt de realitate omul asta (Miercuri, 29 mai 2013, 17:53)

  Parzivall [utilizator]

  si cata demagogie ieftina in declaratia sa.
 • +13 (13 voturi)    
  uite alta interpretare (Miercuri, 29 mai 2013, 17:55)

  mircearh [utilizator]

  Prin noua lege acel segment de votaci garantati, manipulabili cu prima galeata si promisiune care li se baga sub nas, nu mai formeaza doar un segment electoral - ei capata de pe-acum putere decizionala.
 • +11 (13 voturi)    
  Incredibil: Cu 1% voturi DA referendumul e aprobat (Miercuri, 29 mai 2013, 17:56)

  dumitrica [utilizator]

  Caz posibil, in acord cu noua lege a referendumului propusa de USL:

  Daca numai 1% din cetatenii tarii, toti etnici romani, voteaza DA si ceilalti romani raspund NU, absenteaza sau isi anuleaza votul, tara se regionalizeaza sau noua Constitutie este aprobata! (incredibil dar adevarat)

  Demonstratie:

  - 88.5% din cetatenii tarii sunt etnici romani
  - Prag prezenta minima de validare propus de USL = 30%
  - Prag minim de voturi valabil exprimate propus de USL = 25%

  In conditiile cind oamenii primesc pe buletinele de vot intrebarea:
  “Sunteti de acord cu regionalizarea Romaniei (DA, NU)?” este evident ca sunt necesare doar 12.5%+1 raspunsuri DA pentru ca impartirea tarii in suprajudete sa se poata efectua.

  100% total cetateni – 88.5% etnici romani = 11.5% alte etnii

  11.5% alte etnii (DA) + 1% romani (DA) + 1 roman (DA) = 12.5%+1 = REGIONALIZARE APROBATA cu 12.5% romani (NU) + 5% romani (Voturi Invalide) + 70% romani (Absenti) !

  Demonstratia expusa prezinta un caz extrem insa teoretic posibil.
  Totusi, prin marirea numarului de etnici romani care stampileaza DA, de la 1% la citeva procente, se poate ajunge la situatii perfect realizabile practic cum ar fi spre exemplu regionalizarea cu voturi DA venite din partea a 5% cetateni, toti maghiari, si 7.5% cetateni etnici romani.

  Sa se imparta Romania in suprajudete cu acceptul a doar 7.5% romani este un abuz.

  Exemplele prezentate arata ca scaderea pragului electoral de prezenta la 30% si al celui pentru voturi valabil exprimate la 25% conduce la situatii urite cind o minoritate din romani, un procent nesemnificativ, poate adopta hotariri care nu sunt sustinute de imensa majoritate a etnicilor romani.

  Sursa:
  http://ioniliescu.wordpress.com/2013/04/02/2-aprilie/#comment-17307
  • -2 (2 voturi)    
   aberatii (Joi, 30 mai 2013, 14:45)

   alexpro [utilizator] i-a raspuns lui dumitrica

   mai mari nu am vazut de mult, si ai si primit 11 plusuri :))

   Nu sunt de accord cu scaderea pragului, dar nici sa nu exageram in absurd
 • +12 (12 voturi)    
  Pt domnu Cacarau, prezident de comitet si comitiu (Miercuri, 29 mai 2013, 18:00)

  JestersTear [utilizator]

  1. Vot obligatoriu cu existenta optiunii explicite "Anulare vot" sau "Abtinere" indiferent de natura votarii (referendum, presedentie, parlament etc)
  2. Implementarea votului prin corespondenta.
  3. Taxare simbolica a neparticiparii la vot (de ex. 10RON neparticiparea la vot)

  Restul sunt discutii ABSOLUT sterile.
 • +15 (15 voturi)    
  asta e cacarau (Miercuri, 29 mai 2013, 18:04)

  nede [anonim]

  asa e Cacaru...referendul poate fi validat doar cu sacii lu'Dragnea de la Teleorman...toata scursura aia va decide ce trebuie facut in tara. Are frica a lu Cacarau ca nu-i trece constitutia aia facuta pe genunchii penalilor;.apropo 50%+1 pentru 300 de parlamentari..se mai pune sau nu?
 • +4 (4 voturi)    
  30% prezenta = 12.5% voturi DA pt. aprobare (Miercuri, 29 mai 2013, 18:13)

  dumitrica [utilizator]

  Antonescu induce lumea in eroare (vezi citatul).

  Iliescu, Constantinescu, Basescu au cistigat alegerile cu 25% voturi din total electorat (Mare Atentie!!) pe cind noua lege a referendumului conduce la aprobarea acestuia cu DA-urile a doar 12.5% din total alegatori deci la jumatate.

  30% prezenta cu 25% voturi valabil exprimate (noua lege a referendumului) inseamna de fapt ca voturile DA a 12.5% din totalul alegatorilor inscrisi pe liste conduc la aprobarea hotaririi supuse la referendum.

  Asa cum se prezenta legea inainte, era nevoie de prezenta 50% si voturi DA cel putin 25% deci dublu fata de noua lege a referendumului.

  Citat Crin Antonescu:
  " Emil Constantinescu, Traian Basescu, Ion Iliescu la al doilea mandat au avut cam pe acolo voturi...nu mult peste 25%, in jurul a 25% din totalul corpului electoral. Pentru ca am avut prezenta de 50 si ceva la suta si s-a castigat Presedintia cu 50 si foarte putin la suta", a mai declarat Antonescu."
  .
  • 0 (0 voturi)    
   gresit (Joi, 30 mai 2013, 14:56)

   alexpro [utilizator] i-a raspuns lui dumitrica

   La articolul 5, dupa alineatul (2) se introduce un nou alineat, alin. (3), cu urmatorul cuprins: "(3) Rezultatul referendumului este validat daca optiunile valabil expirmate reprezinta cel putin 25% din cei inscrisi pe listele electorale permanente"
 • +6 (6 voturi)    
  Nu zau? (Miercuri, 29 mai 2013, 18:17)

  Impotriva prostiei din tara [utilizator]

  Dar cum abrogi tu o Constitutie aprobata cu peste 50% din electorat cu una de doar 25%????
  Intai, Adormitule, abrogi vechea Constitutie cu aceeasi prag de referendum si pui in noua Constitutie articol prin care poporul sa valideze ca este de acord ca de-acum incolo doar 2,25 milioane de cetateni, adica doar 10% din popor sa schimbe Constitutia!
  Si oricum, nu poti schimba legea referendumului cu mai putin de un an inainte de referendum, conform deciziei Uniunii Europene!
  Asa ca mucles, Cacarau!
 • +4 (4 voturi)    
  Pai ei au avut bafta , (Miercuri, 29 mai 2013, 18:28)

  micul [utilizator]

  pe tine daca te aleg 5 % sa zici saru-mana !
 • +4 (6 voturi)    
  presimt (Miercuri, 29 mai 2013, 18:33)

  jackalphonse [utilizator]

  ca se creeaza conditii sa avem alegeri prezidentiala odata la 2 ani. chiar daca pica basesq (ceea ce n-ar fi ceva asa de grav), antonescu vorbarescu nu ar iesi presedinte numai pentru faptul ca este antipatic:) el chiar crede ca basesq il impiedica sa fie presedinte. gresit! il impiedica propriul caracter infect!
 • +4 (4 voturi)    
  Exact ca in rep. Moldova (Miercuri, 29 mai 2013, 18:47)

  Trojan.H [utilizator]

  Aceeasi reteta parlamentarista ca in republica Moldova, haos, instabilitate, saracie. In final cind oamenii se vor satura de haos vor cere singuri linistea si siguranta Comunitatii Statelor Independente.
 • +5 (5 voturi)    
  For Mister Kaka Rau (Miercuri, 29 mai 2013, 19:08)

  nano2k [utilizator]

  Pe tine mai cacarau, cati la suta te-ar vota? Asta ca sa stim pana unde esti tentat sa duci orice prag electoral.
 • +1 (1 vot)    
  slab la matematica. (Miercuri, 29 mai 2013, 19:30)

  anion [utilizator]

  Pe Basescu l-au votat 5,20 milioane cetateni cu drept de vot, ceea ce inseamna ca votantii ar fi in numar de 20,8 milioane, neadevarat. Alti 5 milioane l-au votat pe Geoana. Acum, numarul votantilor din listele electorale va fi de redus la 15 milioane, ceea ce inseamna ca vor trebui cam cati simpatizanti are USL dovediti la alegerile din 2012, adica cca 4 milioane. Credeti ca alti 4 milioane vor veni sa spuna nu?
 • +2 (2 voturi)    
  ? (Miercuri, 29 mai 2013, 19:59)

  cotora [utilizator]

  antonescule, ce legatura are alegerea presedintilor cu cvorumul la refendumul de modificarea a constitutiei, legea fundamnertala a unei tari ?, halal politician, o replica penibila, de mitic !
 • +3 (3 voturi)    
  25% fix (Miercuri, 29 mai 2013, 20:05)

  VictorGheorghe [anonim]

  Exact 25%.. cifrele astea.. .. iar abereaza personajul

  Scrutin 17 noiembrie 1996 din 17.230.654 de alegători înregistrați Emil Constantinescu (CDR) 7.057.906 adica 41%.

  Scrutin 10 decembrie 2000 din 17.699.727 de alegători înregistrați - Ion Iliescu (PDSR) 6.696.623 adica 38%

  Scrutin 12 decembrie 2004 din 18.316.104 alegători înregistrați - Traian Băsescu (Alianța DA) 5.126.894 adica 28%


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by