Adrian Nastase afirma, pe blogul lui, ca modul in care Traian Basescu s-a comportat la congresul PDL ofera suficiente motive pentru suspendarea presedintelui, dar precizeaza ca in acest moment, avand in vedere si contextul european, Romania are "nevoie de stabilitate, de actiuni politice si economice curajoase, nu de un nou scandal politic, de patru-cinci luni blocate".

"In mod normal, dupa astfel de actiuni anticonstitutionale, Traian Basescu ar trebui suspendat si trimis in fata poporului. Intrebarea importanta este daca este mai bine pentru societatea romaneasca sa fie sau nu suspendat Traian Basescu?", se intreaba fostul premier, intr-o ampla postare intitulata "Evaluare (subiectiva) a Conventiei nationale a PDL (23 martie). Esecul basescianismului dinastic".

In opinia sa, pentru USL, "cea mai facila decizie ar fi o noua suspendare a lui Traian Basescu, ar putea sa transeze acum aceasta chestiune, insa obiectivele societatii romanesti sunt relansarea economiei, crearea de locuri de munca, reducerea polarizarii sociale, reforma constitutionala".

Ce argumente invoca Adrian Nastase impotriva suspendarii:

  • Societatea romaneasca a obosit dupa atatea conflicte politice
  • O a treia suspendare ar da un semnal puternic privind "exceptionalismul" politicii din Romania.
  • Acum se joaca retrasarea spatiilor de influenta din zona central-rasariteana. Grecia si Cipru au evidente probleme economice si politice.
  • In Bulgaria incepe sa fie tot mai vizibil esecul politicilor de austeritate.
  • Romania este in convalescenta economica si poate aluneca in incertitudine politica.
  • La fel ca in urma cu doua decenii, tarile din Grupul Visegrad doresc sa se detaseze de spatiul simbolic al Balcanilor.

"Or, intr-un asemenea context, Romania trebuie sa dea dovada de maturitate, sa-si calculeze bine miscarile politice si cele in plan international, pentru a evita adancirea periferizarii (geo-)politice si economice. In mod normal, Presedintele Republicii si Guvernul ar trebui sa actioneze concertat in interesul natiunii. Vedem insa ca Traian Basescu incearca sa tina Romania intr-un sistem cat mai amplu de conditionalitati externe, pentru ca guvernarea USL sa nu obtina succese. Trist, dar adevarat!", adauga acesta.

In ceea ce priveste mesajul video al lui Traian Basescu in care isi ia adio de la PDL, Adrian Nastase subliniaza "consecventa" de care a dat dovada presedintele in declaratii si concluzioneaza ca acesta va reveni la PDL: "Insa, dupa cum ne-a aratat in atatea randuri, Traian Basescu este un om politic 'consecvent' (doar ne-a spus ca demisioneaza in 5 minute si ca pleaca pe mare dupa terminarea mandatului!), care isi va reevalua in curand declaratia din sufragerie, incercand sa recastige influenta in PDL printr-un numar cat mai mare de oameni in organele de conducere".

Acesta noteaza "tentatia emotionala a gruparii Basescu-Udrea-Macovei este de a sparge PDL" dar "un calcul rational, daca luam in evaluare si problemele logistice ale formarii unui nou partid, dificultatile pentru alesii locali, in pericol de a-si pierde mandatul daca parasesc PDL, afilierea internationala a unui nou partid la PPE, ne arata ca PDL nu ar trebui sa se divizeze in perioada urmatoare".

Adrian Nastase avertizeaza ca rezultatele conventiei PDL "ar putea fi o capcana pentru USL", deoarece "ar putea exista calcule tactice pentru folosirea PDL ca un instrument de negociere in interiorul USL".

"O asemenea abordare, daca ar exista, ar fi o eroare strategica. Atat electoratul PNL, cat si cel al PSD astepta de la USL nu o noua actiune de combinatorica politica, ci aparitia rezultatelor promise. Din acest punct de vedere, principala batalie politica a acestui an o reprezinta modificarea Constitutiei. Fara indoiala, Traian Basescu si-a facut un obiectiv politic major din impiedicarea reformei constitutionale, nu pentru ca i-ar pasa de continutul legii fundamentale, ci pentru ca in acest fel spera sa subrezeasca USL si, pe acest fundal, sa redevina util pentru PDL. Este un plan straveziu al lui Traian Basescu, iar USL are, cred, datoria de a constientiza posibilele consecinte institutionale pe care le antreneaza", adauga fostul prim ministru.