Liderul PNL Crin Antonescu a sustinut, miercuri, la Iasi, ca personal nu sustine ideea renuntarii la mandatul sefului statului de cinci ani, opinie similara cu a lui Victor Ponta, precizand ca recuplarea alegerilor prezidentiale cu cele parlamentare favorizeaza partidele cu candidati puternici, transmite Mediafax.

Antonescu a fost intrebat daca sustine ideea ca mandatul prezidential sa fie redus, la modificarea Constitutiei, de la patru ani la cinci ani.

"Cinci ani mie imi par lungi, parca e mult cinci ani, pe de alta parte, revenirea la patru ani ar insemna din nou conjugarea alegerilor parlamentare cu cele prezidentiale", a explicat presedintele PNL.

El a mentionat ca in cadrul discutiilor cu presedintele PSD, Victor Ponta, acesta a pledat pentru mentinerea mandatului de cinci ani.

"Domnia sa (Victor Ponta, n.r.) e foarte hotarat sa pledeze pentru cinci ani si probabil ca acest argument, sa separam alegerile parlamentare de alegerile prezidentiale, dorinta pe care si eu o am, pentru ca nu este normal, am vazut care sunt caracteristicile si gusturile noastre electorale, ale noastre ale romanilor in general, e foarte clar, vedem asta de la alegerile pentru primarii, am vazut asta si de la alegerile prezidentiale, indiferent cine a castigat, cine a pierdut, e clar ca sunt candidati care tracteaza. Si nu este normal ca un candidat foarte valoros, hai sa va dau un exemplu, foarte valoros ca si candidat, un candidat puternic si care a tras foarte mult, Traian Basescu a gonflat, asa cum s-a vazut pana la urma in chip artificial, un partid, PDL, care a ajuns la 30%, cand el nu avea mai mult de, hai sa zic generos, un 15% pe structurile sale, pe ceea ce avea el de spus societatii. Deci probabil ca vom merge pe cinci ani", a sustinut Antonescu.

El a tinut sa precizeze ca aceasta pozitie a USL nu este definitiva si asumata oficial, insa la momentul revizuirii Constitutiei discutiile se vor purta inclusiv cu partidele din opozitie.

Totodata, presedintele PNL a mai afirmat ca in situatia organizarii alegerilor prezidentiale simultan cu cele europarlamentare exista posibilitatea ca PSD si PNL sa participe in alegeri pe liste separate, dar varianta mai probabila este aceea a listelor comune.

"Exista posibilitatea sa avem, daca vor fi, de pilda, iata, in ipoteza asta alegeri simultane, sa avem candidat USL care e comun si liste separate pentru Parlamentul European. E la fel de probabil, ba poate chiar mai, candidat comun, lista comuna cu ponderea pe care o vom decide atunci si cu identitatea foarte clara pusa pentru fiecare, repet, si cu traseu diferit dupa aceea in Parlamentul European, fiecare se alatura grupului lui", a mai spus Antonescu.