Dupa alegerile din 9 decembrie, Alianta Romania Dreapta formata din PDL-PNTCD si Forta Civica s-a desfiintat de drept, fiind o alianta electorala, insa liderii ARD sustin ca protocolul poltic de unificare a dreptei continua. Mihai Razvan Ungureanu a declarat in cadrul unei conferinte de presa la Arad ca Alianta Romania Dreapta este "mai hotarata decat oricand sa isi mobilizeze toate resursele". Liderul PNTCD, Aurelian Pavelescu, a declarat pentru Hotnews.ro ca dincolo de alianta electorala ARD, cele trei partide au semnat un protocol de colaborare politica, care va continua si dupa 9 decembrie.

Aurelian Pavelescu: "Proiectul de unificare a dreptei in Romania continua. PDL, PNTCD, Forta Civica au semnat un protocol politic inainte de alianta electorala si a fost adoptat de catre conducerea celor trei partide politice. Exista o confuzie intre alianta electorala ARD si protocolul politic semnat de cele trei partide. Potrivit legii, alianta electorala ARD semnata la tribunal si-a atins scopul dupa alegerile din 9 decembrie, dar protocolul politic dintre cele trei partide nu este dizolvat. Vom continua proiectul unificarii dreptei in Romania si in Parlament, din opozitie vom incerca sa construim impreuna".

Mihai Razvan Ungureanu: "Alianta Romania Dreapta este punctul din care porneste reconstructia dreptei romanesti. Dreapta este mai hotarata decat oricand sa isi mobilizeze toate resursele, sa coaguleze toate fortele pro-europene, democratice, sustinatoare ale statului de drept, ale unei justitii puternice, eficiente si independente, ale unei economii care vrea si trebuie sa se relanseze.

Fortele de dreapta autentice din Romania isi vor mobiliza resursele si vor continua sa fie o voce care nu poate fi ignorata, care nu poate fi resdusa la tacere si care nu poate fi tinuta in afara jocului politic din Romania".

Declaratiile lui MRU si ale lui Pavelescu apar in contextul in care ARD a suferit o infrangere la alegerile din 9 decembrie, iar democrat-liberalii sunt nemultumiti. Cristian Boureanu a declarat ca formarea Aliantei Romania Dreapta a fost "o prostie".

De asemenea, Gabriel Biris, membru Forta Civica, a declarat pentru Gandul ca "ARD a incetat. Ca sa continue amorul trebuie o alta intelegere. Pana una alta, suntem liberi de contract".

Elena Udrea: "A fost o decizie luata de intreg partidul. La momentul in care am luat aceasta decizie, majoritatea a fost de acord cu aceasta varianta. Cu totii am fost de acord sa constituim ARD. Si mie mi s-a reprosat ca ARD e o solutie prin care sa ne ascundem de PDL. Nu era cazul meu, eu nu m-am ascuns. Cred ca era mai bine daca ramaneam cu brandul ARD in loc sa demolam liderii care au fost la conducearea partidului in perioada in care am guvernat.

S-a facut Forta Civica in graba ca sa aiba un partid domnul Ungureanu. Totul a fost incropit. Era mai bine daca domnul Ungureanu ar fi intrat in PDL, daca domnul de la Noua Republica ar fi intrat in PDL si probabil scorul ar fi fost cel putin acelasi de acum. Era mai bine daca aveam in PDL liderii cu care ne-am aliat"(Romania TV)

Cristian Boureanu: "Cred ca e devreme pentru o analiza complexa. Fara a considera ca sunt sub mperiul emotiilor, cred ca astazi am dreptul sa spun ca a fost o mare prostie sa inventam o alianta (ARD) cu niste partide care nu existau, iar in viata prostia se plateste". (Mediafax)

De altfel, lideri PDL din teritoriu ca Dorin Florea (Mures) si Ioan Oltean (Bistrita) recunosc ca Alianta Romania Dreapta s-a infiintat tarziu si nu a fost suficient de cunoscuta de catre electorat. Florea si Oltean precizeaza insa ca este necesar ca protocolul ARD sa continue.

Dorin Florea:"Ideea de unire a dreptei e clara, eu militez in continuare pentru creionarea unei forte de dreapta puternice. E o idee in continuare viabila, pentru ca nu se poate merge la nesfarsit pe promisiuni, cineva trebuie sa si munceasca. Degeaba se bucura unii, am vazut cine a intrat in Parlament din partea USL si nu ma astept la o crestere calitativa. Becali a devenit etalonul consistentei politicii romanesti, pentru ca am inteles ca a adus patru procente USL si la fel Dan Diaconescu". (Agerpres)

Ioan Oltean: "ARD a fost construita pentru alegeri. Aceasta a fost constructia. Sa speram insa ca noi vom reusi sa ne comportam ca o alianta si in opozitie, in sensul ca parlamentarii care au obtinut mandate pe ARD sa ramana intr-un grup parlamentar distinct si sa faca aceeasi politica. Nu anticipez nimic, dar dupa alegeri, ARD nu mai are baza juridica. Ea a fost constituita cu scopuri electorale. De aici, fiecare formatiune politica se poate manifesta ca partid de sine statator in plan parlamentar".