Secretarul general al PSD, Liviu Dragnea, a declarat, duminica noaptea, raspunzand unei intrebari, ca in opinia sa presedintele Traian Basescu va chema marti dupa-amiaza sau miercuri dupa-amiaza partidele la consultari, el aratand ca partidele componente ale USL vor merge impreuna.

"Personal, cred ca marti dupa-amiaza sau miercuri dupa-amiaza Traian Basescu va chema partidele la consultari", a spus Dragnea citat de Mediafax.

Intrebat cum se vor prezenta la consultari, daca vor fi chemate partidele, si nu aliantele, Dragnea a raspuns:

"Noi mergem impreuna, categoric. Se va merge in USL, categoric".

Formatiunile reprezentate in Parlament sunt consultate de catre presedintele tarii la desemnarea candidatului pentru functia de prim-ministru.

Conform articolului 103 din Constitutie, presedintele Romaniei desemneaza un candidat pentru functia de prim-ministru, in urma consultarii partidului care are majoritatea absoluta in Parlament ori, daca nu exista o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate in Parlament.

Candidatul pentru functia de prim-ministru va cere, in termen de 10 zile de la desemnare, votul de incredere al Parlamentului asupra programului si a intregii liste a Guvernului.

Programul si lista Guvernului se dezbat de Camera Deputatilor si de Senat, in sedinta comuna. Parlamentul acorda incredere Guvernului cu votul majoritatii deputatilor si senatorilor.