Ministerul de Externe arata, intr-un comunicat de presa remis sambata, ca le recomanda "tuturor celor interesaţi de activităţile ICR să se adreseze conducerii acestei instituţii" si ca "MAE respinge orice tentativă prin care se încearcă atragerea sa în campania electorală aflată în derulare şi face apel la evitarea oricăror declaraţii care pot să-i afecteze imaginea". Precizarile vin dupa ce vicepresedintele PDL Radu F. Alexandru i-a cerut, vineri, in numele ARD, ministrului de Externe, Titus Corlatean, sa prezinte public datele profesionale ale directorilor ICR Kiev si ICR Moscova, afirmand ca pe site-ul Institutului Cultural Roman nu au fost prezentate decat numirile Nadiei Mosanu si a Florinei Mohanu la sefia celor doua filiale ale ICR.

MAE arata insa, in comunicatul remis sambata, ca "Numirile avansate de conducerea Institutului Cultural Român pentru funcţiile de conducere ale filialelor din Moscova şi Kiev sunt supuse, înainte de a deveni efective, unor proceduri de verificare specifice realizate de instituţiile abilitate ale statului, proceduri care sunt aplicabile tuturor membrilor corpului diplomatic. Aceste verificări au ca scop eliminarea oricăror speculaţii privind implicarea candidaţilor la ocuparea funcţiilor respective în activităţi de natură să aducă prejudicii intereselor naţionale."

MAE mai subliniaza ca "În prezent, ICR Moscova şi ICR Kiev sunt în curs de operaţionalizare, astfel că MAE nu a primit nominalizarea unor persoane la conducerea acestor institute."