PDL este pregatit sa stea la masa discutiilor pentru orice masura economica care ar putea duce la reluarea cresterii economice si cere Guvernului ca la rectificarea bugetara sa nu reduca cheltuielile de capital, a declarat, miercuri, presedintele interimar al PDL Bucuresti, Adriean Videanu.

Videanu a prezentat, intr-o conferinta de presa, analiza PDL la o suta de zile de guvernare Ponta, apreciindu-le ca insemnand "o suta de nopti de guvernare", relateaza Mediafax.

Videanu a spus ca face un apel de a pune capat crizei politice din tara si dezbaterilor politice fara niciun sens, in favoarea dezbaterilor economice.

El a aratat ca datele statistice demonstreaza o inrautatire brusca a activitatii economice incepand cu luna iunie, in special in sectoarele productiei industriale si in constructii.

Videanu a spus ca productia industriala a scazut cu 1,4% fata de iunie 2011 si este foarte ingrijoratoare situatia constructiilor, care s-au comprimat brusc sub nivelul anului 2011.

Potrivit lui Videanu, ajustarea in jos a productiei industriale si a constructiilor a adus la cresterea PIB doar cu 1,2% in trimestrul II 2012, fata de 2011, desi estimarea era o crestere de 1,7%.

El a spus ca, daca lucrurile vor continua ca in luna iunie, in privinta degradarii consumului, reducerii productiei industriale si a constructiilor, se va ajunge la o crestere economica anuala de doar 0,5%.

"Atrag atentia ca o crestere economica de 0,5% in acest an va face imposibila a doua etapa de crestere a salariilor", a adaugat Videanu.

El a mai spus ca au scazut veniturile din impozitul pe salarii si pe venit cu 15,5%, iar cheltuielile de capital, adica investitiile, s-au redus in luna iunie cu 61,1%.

"PDL este pregatit sa stea la masa discutiilor pentru orice masura economica care ar putea duce la realuarea cresterii economice in aceasta tara. Cerem guvernului Ponta ca la rectificarea bugetara, care inteleg ca se discuta maine, sa aiba ca punct prioritar reluarea activitatii investitionale", a spus Videanu.

El a aratat ca este nevoie sa se aloce resurse pentru cheltuieli de capital necesare continuarii lucrarilor incepute si sa se elaboreze un program de urgenta pentru reluarea accesarii fondurilor europene.

"Cerem de asemenea prioritizarea si transparentizarea investitiilor publice, pentru ca a inceput sa fie o opacitate totala a tuturor investitiilor publice, cerem si ca guvernul Ponta in regim de urgenta sa aloce resursele pentru implementarea rapida a Codului civil", a adaugat Videanu, aratand ca acest cod este foarte important pentru mediul de afaceri.

Intrebat daca PDL a facut demersuri pentru discutii pe aceasta tema cu celelalte partide, Videanu a precizat ca PDL vrea sa discute pe solutii economice pe care tara le reclama, aratand ca daca ar exista un program de urgenta pentru accesarea fondurilor europene PDL prin reprezentantii sai in administratia locala este pregatit sa gaseasca cele mai bune masuri pentru accesarea acestora.

Intrebat daca PDL este pregatit sa se aseze la masa guvernamentala, Videanu a raspuns: "Nu este un subiect in acest moment de actualitate pentru PDL".

El a adaugat ca in executia bugetara la sase luni Guvernul a cheltuit 6,8 miliarde de lei din deficitul bugetar si mai are de cheltuit 7 miliarde de lei in a doua parte a anului si in aceasta suma ar trebui sa intre si returnarea banilor pensionarilor si majorarea salariilor, aratand ca estimeaza ca tinta de deficit bugetar este greu de atins.