Uniunea Social Liberala va propune, in plenul Legislativului, un nou vot pentru formula de alegere a parlamentarilor prin uninominal simplu, a anuntat presedintele PSD, Victor Ponta, intr-un comunicat de presa remis Agerpres. Co-liderul USL a precizat ca la aceasta propunere parlamentarii Uniunii vor vota cu bilele la vedere.

Victor PontaFoto: Agerpres

"Ii vom indemna si pe parlamentarii PDL sa voteze la fel, pentru a demonstra ca si ei sustin aceasta formula de vot. Daca intentiile celor doua formatiuni se concretizeaza, vom avea in final o lege cu vot uninominal pentru alegerile parlamentare", a afirmat liderul social-democrat, potrivit comunicatului de presa.

Victor Ponta a subliniat ca Uniunea Social Liberala va continua sa sustina formula alegerii parlamentarilor prin vot majoritar in colegii uninominale (modelul alegerii primarilor), chiar daca in comisia privind Codul electoral ea a fost blocata prin votul celor din coalitia de la Putere.

"Astazi, in comisia din Parlament, s-a intamplat urmatorul lucru: cei sase reprezentanti ai USL au propus si au votat pentru formula alegerii parlamentarilor prin vot uninominal simplu. In acest fel, ei au respectat propunerea liderilor USL, care au promovat mereu aceasta varianta. Singurul parlamentar care a mai votat alaturi de USL pentru acest proiect este doamna Sulfina Barbu. Ceilalti reprezentanti ai coalitiei de guvernare - un membru PDL, doi membri UNPR, doi membri UDMR si un membru al minoritatilor - au votat impotriva. Din aceasta cauza, propunerea USL nu a intrunit majoritatea calificata de doua treimi necesara adoptarii acestui proiect. Ulterior, s-a ajuns la o formula de compromis, pentru a nu se pastra sistemul de vot actual", a explicat Victor Ponta in comunicatul de presa.

Comisia de cod electoral a decis, in sedinta de miercuri, ca la viitoarele alegeri sa se mearga pe sistemul de vot mixt - jumatate dintre colegii sa fie prin vot uninominal si cealalta jumatate pe o lista de compensare, urmand ca Autoritatea Electorala Permanenta sa vina cu propuneri in acest sens. Presedintele comisiei, democrat-liberalul Sulfina Barbu, a anuntat ca decizia a fost luata prin consens, respectiv cu 13 voturi.