Liderii Coalitiei nu au reusit a ajunga marti la o intelegere privind situatia de la Targu Mures, unde UDMR cere infiintarea unei facultati in limba maghiara la UMF. Vicepremierul Marko Bela a declarat pentru Hotnews.ro ca democrat liberalii au cerut o amanare pana saptamana viitoare. Liderii UDMR nu vor sa cedeze si au declarat in repetate randuri ca ies de la guvernare daca situatia nu se rezolva. "Daca marti nu se va da hotrarea de Guvern privind infiintarea facultatii in limba maghiara la Targu Mures, eu personal nu voi mai sustine acest Guvern", a declarat Marko Bela, pentru Hotnews.ro.

"Nu am ajuns la niciun consens in sedinta de azi. Partenerii nostrii ne-au cerut ragaz pana luni, sa discute in conducerea partidului. Daca marti nu se va da Hotrarea de Guvern privind Universitatea de la Targu Mures, eu personal nu voi mai sustine acest Guvern, atat pot sa va spun", a declarat vicepremierul Marko Bela, la finalul sedintei Coalitiei.

Liderul UDMR, Marko Bela a fost cel care a negociat inca de anul trecut infiintarea unei facultatii in limba maghiara la Targu Mures si, in cazul in care, democrat liberalii nu vor accepta cererea UDMR, acesta este decis de demisioneze din Guvern.

De altfel, liderii UDMR au declarat in nenumarate randuri ca daca partenerii de guvernare nu vor accepta infiintarea facultatii, vor iesi de la guvernare.

Solicitarea si presiuniile UDMR-ului pe aceasta tema au intervenit in momentul in care extremisti, printre care si Laszlo Tokes, presedintele Consiliului National Maghiar din Transilvania, au inceput sa atace Uniunea pentru faptul ca, desi la guvernare, nu reuseste nici macar sa infiinteze o linie in limba maghiara la UMF Targu Mures.

Potrivit surselor Hotnews.ro, miza este mare pentru UDMR care poate pierde simpatia electoratului pe fondul interventiilor publice ale lui Laszlo Tokes. Liderii UDMR se tem ca un esec in acest sens ii va afecta direct in campania electorala.

De partea cealalta, democrat liberalii refuza sa cedeze la doleantele UDMR tot din motive electorale, temandu-se ca acceptarea infiintari unei facultati in limba maghiara la Targu Mures le-ar afecta imaginea publica in fata electoratului. Potrivit surselor Hotnews.ro, democrat liberalii sunt iritati de modul cum UDMR a negociat de-a lungul timpului, folosind ca moneda de schimb - iesirea de la guvernare.

Aceleasi surse sustin ca liderii PDL incearca sa amane decizia privind infiintarea facultatii in limba maghiara pana in pragul alegerilor locale. "Daca ies de la guvernare dupa alegerile locale, putem conduce si printr-un Guvern interimar. Cu cateva luni inaintea alegerilor parlamentare, nu mai exista nicio miza pentru Opozitie. Un Guvern interimar are atributii reduse dar poate organiza alegerile, fara nicio problema", au explicat sursele citate.

Situatia a izbuncit in urma cu doua saptamani, liderii Uniunii, Kelemen Hunor, Laszlo Borbely si Marko Bela amenintand public cu iesirea de la Guvernare daca Universitatea de Medicina si Farmacie din Targu Mures nu va crea o linie de predare in limba maghiara.

Kelemen Hunor, presedinte UDMR: “Maghiarii din Transilvania, noi nu asteptam de la Rectoratul sau Senatul Universitaţii sa asigure invaţamantul in limba maghiara, ci de la Parlament si Senatul Romaniei. Iar la UMF Targu Mures, conform legii, trebuie sa facem loc si invaţamantului in limba maghiara. Aceasta a fost una din condiţiile ramanerii noastre in coaliţia guvernamentala", (25 februarie)

Laszlo Borbely, presedinte executiv UDMR: “Legea prevede intr-un articol ca se pot infiinta aceste linii de predare prin Hotarare de Guvern. S-ar putea ca UDMR sa plece de la Guvernare daca aceasta Hotarare de Guvern nu va fi emisa”. (TVR, 28 februarie)

Citeste si: