Senatorii Puterii din Comisia pentru Sanatate au intocmit, marti, un raport de respingere pentru propunerea legislativa prin care serviciile medicale pentru cazurile de etilism acut nu ar mai fi fost decontate in totalitate din Fondul national unic de asigurari sociale de sanatate, ci 30% din valoarea costurilor spitalizarii si tratamentului ar fi urmat sa fie suportate de catre pacienti, anunta Agerpres.

Proiectul prevedea si situatia in care pacientii nu isi pot permite sa achite respectivul procent din valoarea tratamentului, acestia urmand sa efectueze 50 ore de munca in folosul comunitatii.

In timpul dezbaterilor din Comisie, initiatorul propunerii legislative pentru modificarea si completarea art.237 din Legea nr.95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, deputatul UNPR Tudor Ciuhodaru, a sustinut ca numarul cazurilor de etilism acut care sunt tratate la urgenta a crescut simtitor.

'Sunt doctor si lucrez intr-un spital unde ponderea cazurilor de acest tip este foarte mare. De foarte multe ori am fost pusi in situatia de a da de pe canapeaua de urgenta un batran lovit de o masina pentru ca aveam de tratat un astfel de pacient. Treaba mea de medic este sa tratez, dar nu pot sa nu imi pun problema ca atunci cand tratez un astfel de pacient iau de la gura batranului sau copilului care are nevoie de o proteza pentru sold si sa torn in continuare in sticla celui care nu a stiut sa se opreasca', a spus deputatul.

Acesta a adaugat ca pentru astfel de cazuri sunt cheltuite 25 milioane de euro, bani ce ar putea fi 'folositi mai bine in alta parte': 'Trebuie sa rezolvam cumva aceasta problema pentru ca vorbim de 50.000 de cazuri, un numar echivalent cu populatia orasului Tecuci, care ajung in serviciul de urgenta doar in urma consumului excesiv de alcool. Nimeni nu ma poate convinge ca cele 25 milioane de euro cheltuiti pentru astfel de patologii nu ar putea fi folositi mai bine in alta parte. Nu vreau sa fac rau nimanui. Pacientii acestia vor fi tratati, dar vor deconta cheltuielile de spitalizare, iar cei care nu vor avea de unde, vor presta munca in folosul comunitatii. Atunci cand nu stii sa te opresti, fiindca aici nu vorbim de boala, de fatalitate, nici de genetica, ar trebui sa decontezi costurile medicale', a sustinut Ciuhodaru.

Deputatul a subliniat faptul ca initial propusese ca persoanele care ajung la urgenta in coma alcoolica sa fie nevoite sa suporte cheltuielile de tratament si spitalizare in proportie de 100%, apoi a ales varianta ca asistenta medicala acordata in astfel de cazuri sa fie suportata in proportie de 30% de catre pacient.

In timpul dezbaterilor din Comisie, senatorul PDL Tudor Udristoiu a precizat ca nu va sustine adoptarea unui raport de admitere pentru propunerea legislativa: 'Se ajunge la discriminare. (...) Aspectul de unde si cum plateste este foarte important pentru ca astia nu au niste resurse covarsitoare si ce facem, ii executam silit, le retinem din ajutor social, le taiem ajutorul social? Noi iti dam ajutor social si tu te-ai imbatat? Ce ne facem apoi cu alte boli? O sa ii punem sa plateasca si pe cei care ajung la urgenta cu pancreatita ca au mancat(...)? Au fost lacomi, au mancat si au ajuns cu pancreatita la spital. L-am pus eu sa manance? Sa ii punem la plata ca sa ii educam sa manance verdeata, sa nu mai consume alcool, sa tina posturile si asa mai departe. Sa ii invatam minte'.

Acesta a adaugat ca atat tutunul, cat si alcoolul au incluse in pretul de vanzare si taxe de viciu: 'Pentru ce credeti ca sunt aceste accize? Nu sunt tot ceva educational, plati in plus. Tutunul si alcoolul nu sunt asa, la liber. Au aceasta incarcatura care nu e mica, e mare-mare, care acopera tocmai aceste dezavantaje secundare. Eu unul sunt impotriva acestei initiative legislative fara a se intelege din asta ca apar bautura sau fumatul sau alte vicii', a mai spus Udristoiu.