"Ma vad nevoit sa incep cu o clarificare legata de un comunicat al Ministerului Economiei sau al institutiilor responsabile de acest lucru. Va pot asigura ca nu exista niciun fel de pericol ca populatia sa ramana fara energie electrica. Daca in mod exceptional s-ar intampla o avarie, s-ar proceda la un plan de intrerupere a energiei pentru agentii economici. Este exclusa intreruperea energiei electrice pentru populatie", a afirmat luni presedintele Traian Basescu, intr-o declaratie de presa sustinuta la Palatul Cotroceni. El a mai precizat ca Executivul poate sista pentru o perioada, printr-o hotarare de Guvern, exporturile de energie electrica. Presedintele a explicat ca Romania exporta 500 de megawati/ora, iar in ore de varf cantitatea exportata ajunge pana la 1.400 de megawati. "In perioada urmatoare se va stabili sistarea oricarui export pana la revenirea oricarui consum la parametri normali", a adaugat seful statului.

Declaratiile lui Traian Basescu:

Tratatul (privind guvernanta fiscala in UE - n.red.) nu este o urgenta a presedintelui.

Tratatul, daca vrem sa il semnam, trebuie sa il semnam pana la 1 martie. El nu poate fi semnat fara o sustinere a partidelor parlamentare sau macar a majoritatii parlamentare.

In comparatie cu oamenii aflati in suferinta poate parea o problema secundara, dar Romania nu mai poate amana o decizie a semnarii tratatului.

Azi s-a decis sa se semneze un protocol la nivelul partidelor parlamentare. Din ce am discutat in trecut cu partidele de opozitie, nu exista o pozitie pana acum.

Sper ca in timpul cel mai scurt sa fie redactat protocolul, iar partidele care sunt de acord sa se pronunte, pentru ca decizia sa poata fi luata si comunicata in timp util la Bruxelles.

7 puncte din discursul domnului Ponta coincid cu programul Guvernului, daca si partidele constata acest lucru exista o baza reala pentru discutii privind revenirea opozitiei in Parlament.

Este evidenta o majora deficienta la nivelul administratiilor locale. Este clar ca aici trebuie mai multa daruire pentru respectarea obligatiilor legale si pentru a avea grija de comunitatile afectate de starea vremii. Nu pot aduce niciun fel de repros structurilor militarizate, centralizate, ambulantei, pentru felul in care au actionat. Este evident ca administratiile locale au fost depasite si deseori dezinteresate. Imi vine greu sa cred ca pe raza unei comune nu exista 4 tractoare care sa incerce sa creeze conditiile minime de miscare pentru localnici.

In acelasi timp este evident ca Romania nu are dotarile necesare, pe ansamblu, pentru a face fata exigentelor populatiei in astfel de conditii meteo. Trebuiesc gasite alte formule comerciale de cooperare cu firmele care dispun de utilajele necesare.

Am primit si scris astazi si am primit si solicitarea publica a domnului Ponta, iar azi am primit de la presedintele CJ Buzau solicitarea de a institui starea de urgenta.

Stiu ca se incearca aproape cu disperare atragerea in dispute publice a presedintelui. Din pacate, nu am nici disponibilitatea pentru asa ceva, nici nu este cazul sa fim in dispute intr-un moment in care oamenii sufera.

Daca as raspunde solicitarii domnului Ponta si a presedintelui CJ Buzau, va rog pe toti sa cititi articolul 93 din Constitutia Romaniei. Eu va voi citi articolele de lege care decurg din acest articol.

Starea de urgenta se defineste astfel: ansamblul de masuri exceptionale, de natura politica, economica si de ordine publica, aplicabila pe intreg teritoriul tarii sau in unele unitati administrativ-teritoriale, in urmatoarele situatii: existenta unor pericole grave sau iminente privind functionarea statului si a democratiei. Nu se pune problema.

Acest lucru ar insemna ca toate masurile care se dispun sa se dispuna prin ordonante militare. Este evident ca acest lucru nu se refera la situatii de iarna si de viscol care afecteaza partial teritoriul tarii.

Nu pot sa apreciez decat ca ori s-a vrut o capcana in care presedintele sa se repeada cu un decret a instituirii starii de urgenta, ceea ce ar fi insemnat ca conducerea administratiilor locale sa fie preluate de militari si sa se ia decizii prin ordonante militare, ori nu se cunoaste legea.